Boekverslag : Shelley Stoehr - Crosses / Krassen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1227 woorden.

Titelverklaring



Auteur: Shelley Stoehr

Titel: Krassen

Plaats: Bloemendaal

Jaar: 1999

Druk: 1e



Korte Samenvatting



Nancy en Katie snijden zichzelf, niet per ongeluk, maar met opzet, omdat lichamelijke pijn hen troost en omdat het nu een gewoonte is geworden.

Nancy en Katie zitten bij elkaar op school, ze zijn elke dag dronken en /of high.

Nancy begint zich langzamerhand te realiseren dat haar problemen niet verdwijnen door haar lichaam toe te takelen of haar geest te verdoven.

Nancy werd opgenomen in een psychiatrische inrichting toen haar ouders zagen hoe ze zichzelf toetakelde met een spijker aan haar bed. Ze werd behandeld door dokter Pear-Butt, het ging steeds beter met Nancy en met Halloween mocht ze een weekendje naar huis, ze ging direct naar Katie en werd daar high met haar. Toen Mike bezorgd voor de deur stond en vroeg of Nancy mee ging naar huis, omdat haar ouders anders ongerust zouden worden, ging ze met hem mee. Ze zei Katie gedag, die in het raam zat naar de lucht te staren en ging weg. De volgende dag moest Nancy weer terug naar de inrichting en kreeg daar slecht nieuws te horen. Katie was zaterdagnacht overleden, door het raam gevallen.

Nancy draaide helemaal door toen ze het hoorde en wist dat haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn zonder Katie.



Eigen mening



Ik vind het boek onwijs mooi. Ik vond dat je je goed kon inleven in de personages. De personages waren ook heel goed omschreven, zoals die van Nancy (Ik trok een flodderig T-shirt aan, een spijkerbroek-binnenstebuiten- en een lang zwart vest. Ik stak overal veiligheidsspelden in. In mijn oorbellen hing ik een sliertje paperclips. Tenslotte maakte ik stekels boven op mijn hoofd, die ik met gel extra liet glanzen. Ik bekeek mezelf in de spiegel, mijn blauwzwarte haar was kort met kale plekken ertussen, waar ik teveel had weggeknipt. De stekels op mijn hoofd stonden rechtop als grote glasscherven op een muur.)

Er gebeuren heel veel dingen in het boek, elke keer heeft Nancy weer een probleem of is er een feest waar allemaal dingen gebeuren die niet de bedoeling zijn (‘Au,’ zei ik, en opeens was ik wakker en verward. Het was geen droom en ik was niet alleen. Andy’s hand lag tussen mijn benen en we waren allebei naakt. Binnen een seconde begreep ik wat er aan de hand was en toen ging alles heel vlug. Ik probeerde Andy weg te duwen. Ik dacht dat dat niet moeilijk was omdat hij zo’n magere lat was, maar tenslotte deed ik zelf ook niet aan bodybuilding. Andy keek boos omdat ik me plotseling verzette en toen hij me bij me polsen greep omdat ik hem maar bleef slaan, zette hij zijn nagels in mijn huid. ‘Kom op, Nancy. Je hebt me altijd al gewild, al vanaf de eerst dag dat we elkaar zagen, net als Katie)

Op zich vond ik alles mooi aan het boek, er waren niet echt stukken die minder mooi waren of heel saai. Ja aan het begin van sommige hoofdstukken waren er van die samenvattingen van wat ze de afgelopen maanden had gedaan (November, december, januari, februari – de maanden vlogen voorbij en ik had het nauwelijks in de gaten. Katie en ik waren bijna elke dag high of stoned, we namen een trip of we waren dronken) dat is een beetje saai om te lezen, omdat het steeds hetzelfde verhaal is.

Het boek zelf geeft ook informatie het laat zien hoe kinderen zich voelen als ouders te veel drank gebruiken en wat hun reactie daarop is. En wat drank en drugs allemaal wel niet kan aanrichten als je het gebruikt of waarom kinderen drugs gebruiken of beginnen te drinken.



Informatie over de schrijfster

Shelley Stoehr werd geboren in Pennsylvania en groeide op op Long Island. Behalve schrijfster is ze ook balletdanseres, choreografe en lerares moderne danskunst.

Een van haar eerdere boeken, Morgen Wendy, is ook in de Octopusreeks verschenen.



Positieve krachten



In dit boek waren er maar enkele positieve krachten. Mike, de ex-vriend van Nancy, de hoofdpersoon van het boek. Nancy was verslaafd aan alcohol en drugs. Mike probeerde Nancy ervan te overtuigen dat de drank haar leven kapot maakt, maar ze bleef maar drinken. Mike heeft Nancy ook vaak opgevangen als ze in de problemen zat.

Toen Nancy werd opgevangen in een psychiatrische inrichting nadat haar ouders gezien hadden hoe ze zichzelf toetakelde met een spijker aan haar bed. Ze werd behandeld door dokter Pear-Butt. Hij wilde haar beter maken en praatte met haar over haar problemen.

Ik denk dat de belangrijkste positieve kracht in dit boek de dood van Katie was. Nancy begon zich vanaf dat moment pas te realiseren dat het niet zo kon door gaan en werd bewust van haar eigen situatie



Negatieve krachten

Nancy, ze snijdt zichzelf, niet per ongeluk, maar met opzet, omdat lichamelijke pijn haar troost. Daarnaast is ze ook verslaafd aan alcohol en drugs. Haar school resultaten gaan steeds meer achteruit en ze doet er verder ook niks aan. Ze werkt zichzelf steeds in de problemen en haar relatie met haar ouders is erg slecht.

De drank en de alcohol hebben een erg slechte invloed op Nancy en haar beste vriendin Katie. Nancy raakt haar vriend erdoor kwijt en haar relatie met haar ouders is heel slecht door de alcohol. Dit komt ook omdat haar ouders ook alcohol gebruiken en zij er ook niet van af kunnen blijven. Ze zijn altijd dronken, en schreeuwen tegen Nancy.



Conflict tussen 1 en 2



Het conflict is tussen Nancy en de alcohol en drugs. Nancy is verslaafd aan alcohol en drugs. Ze verpest haar eigen leven hierdoor en komt vaak in de problemen.

Na de dood van Katie begint Nancy zich te realiseren dat alles nooit meer hetzelfde zou worden zoals toen met Katie

Hoe ontwikkelt zich het conflict?

Nancy en Katie drinken elke dag en zijn elke dag high. Ze raakt steeds in de problemen en er gebeuren een boel dingen. Als Nancy wordt opgevangen in een psychiatrische inrichting verandert er een boel. Ze kan er niet meer drinken en high worden. Met Halloween mag ze een weekendje naar huis en gaat direct naar Katie, ze eten daar samen paddo’s en worden high. Mike komt bij Katie aan de deur en vraagt of Nancy mee gaat omdat haar ouders anders erg ongerust zouden worden. Ze gaat met Mike mee en Nancy wordt thuis afgezet. De volgende morgen als ze weer terug moet naar de inrichting krijgt ze te horen dat Katie overleden is. Ze is door het raam gevallen, Nancy gelooft het eerst niet en denkt aan de avond daarvoor en herinnert zich dat toen ze gedag zei Katie in het raam zat, naar de lucht te staren. Nancy begint zich te realiseren dat het waar is. Ze moet nog een tijdje in de inrichting blijven totdat ze het een beetje heeft verwerkt. Zodra Nancy voorgoed ontslagen is, weet ze dat haar leven nooit meer hetzelfde zal worden als toen met Katie. Ze gaat naar een andere school, want op haar oude school waren te veel geruchten over haar. Ze begon andere kleding te dragen en zich anders te gedragen, maar of ze voorgoed van de drugs zal afblijven zal niemand weten.



Hoe wordt het conflict opgelost?



Het boek heeft een open einde………
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen