U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : F. Springer - Kandy, Een Terugtocht.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2134 en is laatst upgedate op 16/08/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 896 woorden.

Querido, Amsterdam, 1998, 2e druk, 157 blz.RomanDit boek gaar over Fergus Steyn (Taffy). Hij wordt uitgenodigd om op een congres iets te komen vertellen over zijn terugkeer (repatriëring) naar Nederland uit Nederlands-Indië na de WO II (hij heeft in een Jappenkamp gezeten).

Toen de oorlog was afgelopen bevond Fergus zich in Bandoeng. Hij vond zijn moeder terug in Batavia. Zijn vader bevond zich op dat moment in Bankok. In Batavia ontmoeten hij en zijn moeder Mrs. Baker tegen. Samen met nog wat moeders en kinderen vormen ze de Siam party. Ze gaan op een boot naar Colombo waar hun mannen en vaders ook zouden komen. Op de boot maakt Fergus vriendjes, ze vormen een geheime club. Hij raakt ook bevriend met een van de matrozen, Danny Graham. Als ze aankomen op Colombo zijn hun de vaders daar niet. Ze gaan niet alsnog op een boot naar Holland, maar reizen door naar Kandy, waar de kinderen veel avonturen beleven in de theetuinen en in hun eigen geheime hol. Al die tijd houdt Fergus een dagboek bij, zodat hij later alles aab zijn vader kan vertellen. De bediende van de kinderen, een krom mannetje met een raar huppeltje, die ze Theekoe noemen, is erg op ze gesteld. De kinderen krijgen allemaal tegenlijk (behalve Davy) de mazelen.

Na een paar maanden gaan de moeders en kinderen naar Bankok, onderweg moeten ze nog een paar maanden wachten in Mount Lavinia (bij/in Colombo), waar ze hun mannen en vaders zien, en na nog een paar maanden wachten gaan ze naar Holland.

Als hij dan over die tijd gaat nadenken, wil hij graag zijn vroegere speelkamerraadjes weer ontmoeten, en plaatst hij een advertentie. „TAFFY zoekt de andere vriendjes van de THEEKOE. Br. 01O-08159 bur.bl.A’dam.“

Na +/-12 dagen reageert er één persoon op die advertentie, Bollie. Bollie is het kleine broertje van Herman. Zij maakten alle 3 deel uit van "de geheime club". Ook Jop (Djankrik), Filip, Floortje, Pinkie en David (Davy) hoorden bij de club. Deze was door Pinkie bedacht, omdat haar moeder de Siam Party heeft bedacht, en Pinkie wilde graag haar eigen club hebben. De moeder van Pinkie (Mrs. Baker) is op zoek naar haar man, in Siam, net zoals de rest van de moeders op weg was naar Siam, om hun mannen weer terug te zien.

Hij spreekt iets af met Bollie en zijn broer, Herman. Hij heeft geen zin in de ontmoeting, maar hij gaat er toch heen, vooral om iets over Pinkie te weten te komen. Zij is eigenlijk de enige in wie hij werkelijk geïnteresseerd is. Hij was in Kandy verliefd op Pinkie, en is haar eigenlijk nooit vergeten.

Het gesprek verloopt niet bevredigend, en ze zijn het vaak oneens over details.

Bollie is ex-piloot, en is Pinkie heel vroeger een keer in het vliegtuig tegengekomen. Sindsdien hebben ze elkaar een paar kerstkaartjes gestuurd, en dus heeft Bollie Pinkies adres. Taffy schrijft haar een brief en zoekt haar op in London. Hij twijfelt lang of hij dit wel moet doen en is bang dat het op een teleurstelling zal uitlopen. Dat gebeurt in zeker zin ook. Ze zijn wel blij elkaar te zien, maar hoewel Taffy nog steeds bepaalde gevoelens heeft voor Pinkie, is Pinkie al jaren lang gelukkig getrouwd met Michael (olieboer, Taffy herkent hier Captain Bogart). Het gesprek verloopt stroef, Taffy wil Pinkie vertellen wat hij voor haar voelt, maar ze zegt dat het te laat is. Ook heeft Taffy nog steeds geen zekerheid over zijn laatste pijl die hij heeft afgeschoten richting de Theekoe.De hoofdgedachte van dit verhaal is het terugwillen naar vroeger, en dan vooral naar bepaalde personen. Ook eenzaamheid speelt een grote rol hierbij, want als Steyn gelukkig getrouwd was, hij is al een keer gescheiden, was hij waarschijnlijk niet naar Pinkie op zoek gegaan.

De (onder)titel en het thema hangen nauw samen. De ondertitel is namelijk 'een terugtocht'. Deze kan op verschillende manieren worden uitgelegd. De meest logische is de terugtocht 50 jaar geleden, van Java naar Nederland, met een omweg langs Kandy. De minder vanzelfsprekende, maar wel de belangrijkste: de terugtocht in zijn herinnering, en het verlangen om Pinkie weer te zien.Dit boek is voor het eerst in 1998 gepubliceerd, het is dus een vrij nieuw boek.

F. Springer is het pseudoniem van Carl Jan Schneider. Ook Schneider heeft op Java gezeten in de oorlog, en is ook via Kandy teruggekomen.

Ik weet niet of er echt een stroming is op dit moment, en als die er al is, dan zal die nog niet terug te vinden zijn in boeken. Ik denk wel dat er toch een zekere trend is, boeken over de WO II. Maar dit is geen trend van een paar jaar, maar van een aantal tientallen jaren. Maar veel mensen die nu zo rond de 60 zijn, hebben als tiener de oorlog meegemaakt. Dus als zij, bijvoorbeeld omdat ze net met pensioen zijn gegaan, besluiten om hierover te gaan schrijven, zullen er wel vaker zulke boeken geschreven worden. Nou is dit bij Schneider niet het geval, want hij publiceert al verhalen, novellen en romans sinds 1962, zoals je hieronder kan lezen. Tabee, uit '74, gaat ook over een terugtocht, alleen dan naar New York. In '93is het boek Bandoeng-Bandung uitgekomen. Bandoeng is de naam van het kamp waar Schneider (en ook Steyn) in heeft gezeten tijdens de oorlog.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen