Titel: Paniek
Auteur: Carry Slee
A: zakelijke gegevens
Schrijver: Carry Slee
Titel: Paniek
Jaar van uitgave: 2001
Uitgever: Prometheus Lucifer
B: korte uitleg waarom het boek gekozen is
Ik hoorde van een vriendin dat het een heel mooi boek was. Dus toen vroeg ik van welke schrijver dat het was en toen bleek het van Carry Slee te zijn. Ik vind boeken van haar altijd wel goed dus ik ging het toch maar bij de bieb halen. Ook de voorkant en het onderwerp spraken mij aan.
C: eerste persoonlijke reactie
Werkelijk: Het verhaal had echt gebeurd kunnen zijn, de gedachtes en de meningen worden uitvoerig beschreven.
Shockerend: Het is shockerend om te ‘zien’ hoe Ruben (homo). Ik wist nooit dat het zo erg was. Ook is het heel erg voor Sasja (wordt aangerand door haar stiefbroer) om te zien hoe ze lijdt en het zichzelf verwijt voor wat er gebeurt.
Spannend: Er gebeurd zoveel en het lijkt zo werkelijk dat het lijkt alsof je het zelf meemaakt!
Zet me aan het denken: Je gaat verder over de besproken onderwerpen nadenken. Het is net of je de personen wilt helpen maar dat gaat jammer genoeg niet.
D: korte samenvatting van de inhoud:
Het is een verhaal dat gaat over een meisje en een jongen; Sasja en Jorrit. Het verhaal speelt zich in deze tijd en in Nederland af.
Sasja woont sinds kort bij de vriend van haar moeder; Koen. Haar moeder is sinds haar scheiding niet meer zo gelukkig geweest. Koen heeft ook een zoon; Felix. Felix is verliefd op Sasja sinds ze op een schoolfeest tegen haar zin in met hem had gezoend. Maar Felix denk dat Sasja hem ook nog steeds leuk vindt. Sasja is echter verliefd op Jorrit; een jongen uit haar klas. Nu Felix met hij in één huis woont valt hij haar steeds lastig; hij begluurt haar, komt onverwacht haar kamer binnen en bestast haar tegen haar zin in. Hij heeft zelfs de sleutel van haar kamerdeur gejat. Sasja weet zich geen raad met de situatie. Haar moeder is nu net zo gelukkig sinds ze bij Koen wonen en dat wil ze niet verpesten. Op een gegeven moment staat Felix op het punt Sasja te verkrachten, maar dan komt koen gelukkig binnen. Sasja en haar moeder verhuizen meteen weer naar hun oude huis terug maar, de relatie tussen Koen en haar moeder houdt stand.
Jorrit is de beste vriend van Ruben. Samen hebben ze de grootste lol. Carolien is de zus van Jorrit. De beste vriendin van Carolien; Marloes, heeft een oogje op Ruben. Jorrit sluit een deal met zijn zus. Als zijn zus voor de spreekbeurt zorgt die Jorrit Sasja had beloofd, dan regelt hij een date tussen Marloes en Ruben. Jorrit verteld Ruben dat Marloes op hem valt, maar het lijkt wel of het Ruben helemaal koud laat. Op een dag zit Jorrit bij Ruben achter de computer voor een werkstuk. Hij ziet dat de laatst bezochte site een homo site is. Jorrit schrikt zo dat hij meteen naar huis gaat. Hij kan het niet voor zich houden en spreekt Ruben er op aan. Ruben verteld Jorrit dat hij inderdaad homo is. Ruben vraagt of Jorrit dat niet door wil vertellen. Maar Jorrit is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat en dan gaat alles fout. Binnen een mum van tijd weet de hele school dat Ruben homo is. De pesterijen beginnen. Op een dag wordt Ruben helemaal in elkaar geslagen door een groepje jongens en hij besluit van school te gaan. Jorrit voelt zich heel erg schuldig. Hij denkt dat het allemaal zijn schuld is. En Jorrit besluit zijn vriend te steunen. En haalt Ruben over toch op school te blijven.
Ondertussen zijn Jorrit en Sasja smoor op elkaar alleen weten ze dat niet. Jorrit komt er dan pas achter dat het helemaal niet zo goed met Sasja gaat. Hij probeert haar te helpen maar dat lukt niet helemaal zo als hij dat had gewild. Maar nadat alles bloeit er wat op tussen Sasja en Jorrit.
E: bespreking van de verhaal aspecten
Fictie en werkelijkheid:
Het boek is waarschijnlijk verzonnen; dus fictie. Maar het zou echt gebeurd kunnen zijn. Het verhaal lijkt erg op de werkelijkheid dus je hoeft niet veel fantasie te hebben om het boek te ‘begrijpen’.
Spanning en open plekken:
De spanning wordt in boek vooral bezorgd door de open plekken. Het wekken van vermoedens is er niet echt. Het is wel zodat de schrijfster de personen verkeerde conclusies ‘laat trekken’. Waardoor je van; ‘nee doe dat nou niet of verkeerd gedacht’. Maar ze heeft niet echt dwaalsporen aangebracht. Dat vind ik persoonlijk ook niet zo bij dit boek passen. Ik vind dat meer bij detectives passen. Maar open plekken worden er wel gebruikt.
Voorbeeld;
Sasja vindt haar pasfoto bij Felix op de kamer. Zij heeft hem die pasfoto helemaal niet gegeven!
‘Dus kan hij hem of uit het fotoboek hebben gepikt’ denkt Sasja ‘of van mijn beste vriendin hebben gekregen of uit mijn moeder portemonnee hebben gehaald.’
Dit is een duidelijk fragment van een open plek.
Personages:
Rollen en relaties:
De hoofdpersonages;
Sasja en Jorrit.
Om hen draait eigenlijk het hele boek hun relatie is niet echt speciaal op het eerste gezicht. Later blijkt toch dat ze veel voor elkaar voelen op het laatst wordt het wat tussen hen.
In dit verhaal is de ene hoofdrolspeler de dupe van ongewenste intimidatie, de andere probeert heldhaftig over te komen maar hij heeft toch zeker ook wel zijn probleempjes. Echte tegenstanders en helpers zijn er niet. Je zou het misschien wel een beetje zo kunnen zien als dat de hoofdrolspelers elkaar helpen.
Relaties:
Koen en moeder (van Sasja): wonen samen, Felix de zoon van Koen intimideert Sasja, Koen komt hierachter, Koen en moeder gaan uit elkaar.
Koen en Sasja: over hun relatie wordt niet echt veel verteld. Alleen dat Sasja, Koen wel aardig vindt.
Sasja en Felix: Felix denkt dat Sasja hem heel aardig vindt maar dat is helemaal niet zo. Felix betast en begluurd Sasja tegen haar zin in.
Felix en Koen: de relatie wordt totaal niet beschreven.
Moeder en Felix: moeder vindt Felix wel aardig maar ook hier wordt niet echt veel over verteld.
Moeder en Sasja: deze relatie is erg goed ze vertellen elkaar alles. Behalve dat Sasja wordt aangerand durft ze niet tegen haar moeder te zeggen. Ze is bang dat haar moeder weer erg ongelukkig wordt. Sasja is het aller belangrijkste wat haar moeder heeft.
Sasja en Jorrit: ze zijn eigenlijk gewoon vrienden. Het enige wat ze niet van elkaar weten is dat ze op elkaar verliefd zijn.
Jorrit en Ruben: ze zijn beste vrienden en hebben de grootste lol. Maar als Jorrit ontdekt dat Ruben homo is wordt hun vriendschap zwaar op de proef gesteld.
Jorrit en Carolien: ze zijn broer en zus. Ze pesten elkaar wel maar ze houden toch veel van elkaar.
Jorrit en Marloes: ze hebben niet echt een relatie maar, Jorrit help Marloes aan een date met Ruben. Alleen lukt dit niet helemaal.
Personages beschrijven:
Sasja:
Ongelukkig; ze wordt door Felix aangerand maar durft dit tegen niemand te zeggen.
Doorzettingsvermogen: ze geeft de moed niet op en verzint allerlei dingen Felix tegen te houden.
Felix:
Onbetrouwbaar: je krijgt eigenlijk geen hoogte van hem je weet niet wat je van hem moet denken en kan hem dus niet vertrouwen.
Bazig: hij probeert over iedereen de baas te spelen en vooral over Sasja.
Jorrit:
Aardig: hij is heel aardig voor iedereen hij heeft het met iedereen goed voor alleen gaat dat soms fout…
(On)betrouwbaar: hij is betrouwbaar want hij kan geheimen goed bewaren. Maar als hij erachter komt dat Ruben homo is dan wordt hem te veel en verklapt hij het geheim dus het is heel dubbel.
Ruben:
Bezorgd: hij is erg bezorgd en bang dat heel erg gepest zal worden als iedereen weet dat hij homo is.
Grappig: hij heeft in het boek een heel goed gevoel voor humor en maakt leuke grapjes.
Opbouw:
Het verhaal begint op het moment dat er al het nodige is geweest (Sasja die vaak terug kijkt op hoe het was voor haar ouders gescheiden waren) dat belangrijk is voor de personen. Je komt door terugblikken en herinneringen de vroegere gebeurtenissen te weten. Het is dus een niet-chronologische volgorde.
Het verhaal begint midden in een gebeurtenis. Het begint meteen met het probleem van Sasja.
Er zijn wel een aantal terugblikken om het verhaal te verduidelijken.
Voorbeeld;
‘Ik kan het me nog zo herinneren’ dacht Sasja ‘mijn vader sloeg mijn moeder in het gezicht, mijn moeder had pijn ik zag het gewoon aan haar.’
Tijd:
Er zijn wel terugwijzingen maar geen vooruitwijzingen.
Er zijn geen tijdsprongen of tijdverdichtingen.
Het verhaal is redelijk continu echte verre tijdsprongen zijn er niet hoogstens een uur. Bijna iedere dag wordt wel beschreven.
Het verhaal speelt zich gewoon in deze tijd af. Het zal ongeveer een tijdsduur zijn van 2 of 3 maanden.
Thema en motieven:
Motieven; in het boek zijn best duidelijk terug te vinden vooral tussen de relatie Sasja – Felix en de relatie Ruben – Jorrit.
Thema: er zijn meer thema’s in het boek en dat zijn:
Homofilie, aanranding en seksueel geweld.
Vertelsituatie:
Het is niet in de ik- vorm geschreven. Het verhaal is ook niet autobiografisch en er is ook niet echt een verteller. Het verhaal wordt eigenlijk door de ogen van twee hoofdpersonen bekeken dus die van Sasja en Jorrit. Het is denk ik toch de personale vertelsituatie.
Ruimte:
Het verhaal speelt zich vooral af op school en op straat of bij een van de hoofdpersonen thuis. De ruimte wordt niet beschreven maar je kunt toch sterk de sfeer voelen maar dat is meer door de gedachtes van de personages.
Grondige beschrijving van de leeservaringen:
A: onderwerp
Door het lezen van dit boek heb ik niet echt iets geleerd, maar ik weet nu wel hoe moeilijk het is om te erkennen dat je homoseksueel bent en er mee naar buiten te treden en de kritiek te aanvaarden.
Ik ben door dit boek zodanig anders gaan denken dat ik meer begrip heb voor homoseksuelen en dat ik ook denk dat homo zijn iets is wat aangeboren is, omdat je zoiets wat die persoon in het boek heeft gemaakt niet voor de gein wilt meemaken.
Ik ben het eens met de mening die uit het boek over het onderwerp blijkt. Uit het boek blijkt duidelijk wat goed en fout is. In het boek wordt negatief gekeken naar de personen die homo’s discrimineren en mensen die verkrachten en/of aanranden.
Ik verwachtte deze uitwerking over het onderwerp niet. De uitwerking was leuk omdat het heel reëel was en omdat het hier over leeftijdsgenoten gaat. Hierdoor heb je ook het idee dat het normale mensen zijn zoals jij en ik die dit overkomt.
Het onderwerp spreekt me aan, omdat ik er veel over wilde weten. Hoe je er mee omgaat dat je misbruikt bent of hoe je ontdekt dat je homo bent en hoe je daar dan mee omgaat. Het boek heeft me laten zien dat er verschillende meningen over deze onderwerpen zijn.
B: gebeurtenissen:
Het verhaal bevat voldoende gebeurtenissen. Telkens als je het niet verwacht gebeurt er iets spannends dat houdt het boeiend. De gebeurtenissen vinden in een logische volgorde plaats, maar soms zijn de gebeurtenissen op zich onverwachts.
De gebeurtenissen hebben me aan het denken gezet over respect en waarde voor elkaar. In dit verhaal is van beide geen sprake daarom gebeuren dit soort dingen.
De gebeurtenis uit het boek die me het meest aanspreekt is als Ruben vast werd gehouden door jongen uit zijn klas en tegen zijn wil werd opgemaakt, werd uitgescholden en diep vernederd werd temidden van een aula vol kinderen die er iets van konden zeggen maar dit niet deden.
Ik vind de gebeurtenissen uit dit verhaal spannend omdat er veel actie en emotie in zit. Ik vind het dramatisch omdat er veel belangrijke en emotionele dingen gelijk gebeuren. Sommige dingen zijn schokkend omdat het de gevoelloze kant van sommige mensen laat zien.
C: de personages
De hoofdpersoon is geen heldin waarop ik zou willen lijken, omdat ze Felix de waarheid niet durft te vertellen en hem niet durft te vertellen haar met rust te laten. Aan de andere kant ook weer wel omdat ze veel moeilijke dingen heeft meegemaakt en de draad weer weet op te pakken.
Ik vind dat Jorrit eigenschappen in het verhaal heeft die ik niet leuk vind, omdat hij negatief reageert als hij erachter komt dat Ruben homo is.
In dit verhaal reageren de hoofdpersonen heel onverwachts zoals Jorrit op zijn vriend als die hem verteld dat hij homo is. Sasja reageert heel onvoorspelbaar door de omstandigheden, anders had ze allang iemand vertelt van haar problemen, maar wilde haar moeder geen verdriet doen.
In dit verhaal kom je denk ik het meest van Sasja te weten. Je leest veel over haar gevoelens en gedachten. Ook kom je het meest over haar achtergrond en thuissituatie te weten.
Ik zou de problemen die de hoofdpersonen hebben anders oplossen. Als ik Sasja was zou is de kern van het probleem oplossen en niet telkens tussenoplossingen. Ik had Felix verteld dat ik niet verliefd op hem was dat hij met rust moest laten.
D: opbouw
Ik vind dat in dit boek alles met elkaar samenhangt; de gebeurtenissen lopen goed in elkaar over.
Ik vind het een spannend verhaal, omdat er meerdere openplekken in het verhaal zitten. Er gebeuren dingen die je totaal niet verwacht.
Er zitten ook wel wat terugblikken in het verhaal; bijvoorbeeld het leven dat Sasja leed voordat haar moeder met Koen ging samenwonen. Ik vind dat die terugblikken je helpen het verhaal beter te begrijpen. Het maakt het lezen eenvoudiger.
Het boek heeft een mooi einde, misschien iets té mooi; het is erg voorspelbaar. Het is echt een “eind goed al goed” verhaal.
Ik vind het een boeiend verhaal doordat de spannende gebeurtenissen elkaar opvolgen. Ook omdat alle gebeurtenissen vanuit verschillende personen worden belicht.
E: taalgebruik
Ik vind het geen moeilijk boek om te lezen, omdat er niet veel moeilijke woorden worden gebruikten er geen al te lange zinnen in voorkomen; ook zijn de hoofdpersonen van mijn leeftijd.
De verhouding tussen beschrijving, gesprekken en weergave van gedachten en gevoelens is duidelijk en afwisselend. Er werd niet telkens op dezelfde manier geschreven.
De taal past goed bij de personages, omdat de personages hoofdzakelijk jongeren zijn.
Er zitten dus geen overdreven lange zinnen in en het taalgebruik is makkelijk. Dit past niet speciaal bij het onderwerp.
G: informatie over de auteur
Korte levensbeschrijving:
Carry Slee is geboren op 1 juli 1949 te Amsterdam. Ze heeft een opleiding gevolgd op de academie voor expressie door woord en gebaar in Utrecht. Haar werk is nu schrijfster en lerares in het beroepsonderwijs. Ze heeft woont nu met haar vriendin en haar 2 dochters in Utrecht.
Leuk weetje: ze is recordhoudster hoogste aantal boeken door de kinderjury bekroond.
Ze haalt haar ideeën voor haar boeken meestal in de krant of ze wordt geïnspireerd door haar dochters.
Ze schrijft kinderboeken en boeken voor volwassen die schrijft ze voor het plezier van anderen. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze ook voor haar eigen plezier boeken schrijft onder de naam Sofie Mileau.
Wat voor soort boeken schrijft Carry Slee?
Carry Slee schrijft vooral jeugdboeken maar ze schrijft ook wel eens een boek voor volwassenen.
Waar gaan de boeken vaak over?
De boeken van Carry Slee gaan over de realiteit wat er in scholen gebeurd pesten enz. Echt dingen van het dagelijkse leven.
Wat vinden de boekbesprekers in het algemeen van haar boeken?
De boekbesprekers zijn over het algemeen erg positief over de boeken van Carry.
Een aantal recensies:
Een supergoed boek van Carry.
Een van de beste boeken!
Welke andere boeken heeft Carry Slee geschreven?
Spijt (1997) pesterijen, dood
Pijnstillers (1998) pesten
Afblijven (1998) drugs
Kappen! (2000) leraar wil met leerling verkering
;\n <\/div> |