U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Willy Spillebeen - De Waarheid Van Antonio Salgado.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2129 en is laatst upgedate op 29/11/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 967 woorden.

Titel

De waarheid van Antonio SalgadoAuteur

Willy SpillebeenSamenvatting

Antonio Salgado, een politiecommissaris van een klein stadje, Aripuana in Paraguay. Zijn hele carrière lang is hij corrupt geweest, hij zag namelijk dingen door de vingers zoals de fazendeiro’s, de grootgrondbezitters, die grote gebieden van Indianen gewoon lieten uitroeien, om zo de vruchtbare grond, grond vol met olie of andere winstgevende bronnen, te kunnen kopen. Maar op een dag vindt hij een jong Indiaans meisje, zwaar gewond in het oerwoud. Om zijn corrupte leven toch wat glans te geven voordat hij met pensioen gaat, besluit hij het meisje mee te nemen en haar als zijn eigen kind op te voeden. Hij gaat daarna ook op onderzoek, hij wil de praktijken van de indianendoders in kaart brengen en aanklagen. Wanneer hij erachter komt dat één fazendeiro, Arruda, hierachter zit, en zijn kleine meisje Leica werd vermoord door diezelfde man, doodt hij in een woedeaanval – toch beweert hij dat hij wist wat hij deed – de hele familie Arruda te vermoorden.

Bij het proces dat daarop volgt wordt alles nog eens herhaald, en vanuit een ander perspectief bekeken.Personages

Het hoofdpersonage

Antonio Salgado is een prima politiecommissaris. Prima, omdat hij nogal regelmatig allerlei wanpraktijken, zoals moorden op Indianen, door de vingers ziet. Maar hij leeft dan ook in een corrupt milieu.

Hij is duidelijk een vlak personage, hij gaat namelijk van een meeloper, over tot een vijand van de fazendeiro’s. Hiervoor moet hij wel heel veel lef gehad hebben. Zijn ommekeer kwam er toen hijzelf per ongeluk, een Indiaans meisje in het oerwoud neerschoot. Zijn vriend wou het kind verkrachten maar hij wou haar liever verzorgen als was het meisje een van hem. Men beschouwde hem dan ook zelf als een kinderverkrachter, maar hij liet het allemaal langs zich doorgaan.

Op een eerste proces van Antonio tegen de fazeideiro’s, waar hij hen beschuldigde van alle moorden op de Indianen, kreeg Antonio ongelijk, hij werd er afgestempeld als een psychopaat, een gek, die het systeem wilde aanvallen. Alle getuigen van Antonio waren vermoord, ofwel stom gemaakt, natuurlijk moest Arruda hierachter zitten. Maar het mocht niet baten, de fazendeiro’s gingen vrijuit. Antonio walgde van het systeem dat hem , maar vooral de Indianen, zo’n onrecht aandeed.

Later, toen het meisje vermoord werd, was voor hem de maat vol. Hij haastte zich naar de villa van de fazendeiro Arruda, en bedreigde de hele familie. Met een bandopnemertje wou hij hun getuigenissen laten horen op het latere proces. Vader Arruda bekende namelijk alle moordpartijen op de Indianen, ook de moord op Leica, het “dochertje” van Antonio. Hij vermoordt daarna alle vijf Arruda’s.

Antonio werd opgepakt en in “zijn” gevangenis gegooid. Van dan af wou hij alleen maar geexecuteerd worden. Hij zei niet ontoerekeningsvatbaar te zijn geweest toen hij ze alle vijf in koelen bloede had vermoord. Hij zei dat hij heel goed wist wat hij deed. Het was een terechtstelling, die toch nooit door het gerecht zou uitgevoerd zijn. Hij nam het recht in eigen handen.Vader Arruda

Hij laat hele gebieden van de Indianen “zuiveren” om zo de rijke gronden te kunnen kopen.

Hij beschouwt de Indianen als insecten, die moeten verdwijnen. Het is een rond personage: voor hem telt maar één ding, geld. Hij is een echte smeerlap, die enkel zijn eigen belangen voorop stelt.

Hij heeft een enorme macht door zijn geld. Hij koopt iedereen om, die hem wil tegenwerken, zo kocht hij Antonio ook altijd om.Sylvestre

Vroeger was Sylvestre een ondergeschikte van Antonio. Hij had veel respect voor zijn chef. Maar nu zijn de rollen omgekeerd, sterker nog, Antonio wordt gevangen gezet door Sylvestre. Je kan begrijpen dat dit ook niet gemakkelijk kan zijn voor Sylvestre zelf.Perreira

Perreira is een hulpje van Arruda, hij helpt namelijk aan de uitroeing van de Indianen. Maar als hij iets te veel weet, en hij is zijn verhaal gaan doen bij padre Smith, snijden ze zijn tong af, en maken hem stom. Perreira was dus een van de getuigen. Maar het bandje geldde niet op het proces omdat dat gemanipuleerd kon worden.Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Aripuana, een verdoemd stadje in de Mato Grosso, gelegen in Paraguay. Vele gebieden zijn daar nog bewoond door Indianen. Meestal gaat het hier om vruchtbare gronden van grote waarden.Het is een publiek geheim dat hele stammen van Indianen uitgeroeid worden. Maar niemand komt tegen het systeem in. Dat doet Antonio wel, alhoewel hijzelf ook eerst deel uitmaakte van dat systeem. De sfeer wordt dus gespannen wanneer een eenzaad zich inzet tegen iedereen.

Gans het boek beschrijft het onrecht dat aangedaan wordt aan die arme stammen. Maar niemand komt hier tegenin. Antonio is dus een lefgozer, die dan toch gas moet terugkomen, want hij wordt in een instelling geplaatst, terwijl hijzelf liever geexecuteerd was geworden.Auteur

Willy Spillebeen werd op 30 december 1932 geboren in Westrozebeke, West-Vlaanderen. Hij is criticus, romancier, dichter en auteur van jeugdboeken. Hij werd herhaaldelijk bekroond voor zijn werk.Evaluatie

Persoonlijk, vond ik het boek eerder zwak. Het was voor mij, als niet-fervente lezer een moeilijk boek. Meermaals moest ik stukjes opnieuw lezen omdat ik niet goed kon onderscheiden wie nu dan wel de verteller was, of over wie die het dan had. Daarom heb ik het vertelstandpunt maar niet besproken.

Er waren enkele passages die ik wel beter vond, zoals de passage in de rechtbank, wanneer Antonio het bandje laat horen.

Ik heb het heel moeilijk gehad om het boek te kunnen uitlezen, omdat het me dikwijls verveelde.

Ik zal dan ook niet snel meer naar een boek van Willy Spillebeen zoeken, omdat ik denk dat hij altijd zo schrijft.

Toch heb ik ook met enige verbazing de waarheid over de Indianen-uitroeing in Zuid-Amerka vernomen, en daarom was het boek toch wel de moeite.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen