Boekverslag : Graham Greene - Doctor Fischer Of Geneva Or The Bomb Party
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1224 woorden.

1: Primaire gegevens:

Auteur: Graham Greene

Titel: Doctor Fischer of Geneva or the bomb party

Verschenen in: 1980

Aantal blz.: 143

Leestijd: ca. 3 uur

Uitgelezen op: 4-3-‘002: Verantwoording van keuze:

In de bibliotheek in Harderwijk waren lang niet alle boeken meer die op de lijst stonden, maar gelukkig vond ik nog een paar boeken. Deze boeken bleken saai Een paar dagen later vroeg ik aan een klasgenoot of hij nog een engels boek extra had. Hij had nog wat boekjes en toen had ik gekozen voor dit boek.3: Eerste reactie achterafIk vind het boek: 1 Niet 2 een beetje 3 Erg

Spannend 1

Meeslepend 3

Ontroerend 2

Grappig 1

Realistisch 3

Fantasierijk 1

Interessant 2

Origineel 3

Goed te begrijpen 3

-Het boek is totaal niet spannend, maar dat is de bedoeling van de schrijver ook niet geweest.

-Als je eenmaal in het verhaal zit blijf je maar doorlezen, dus het is heel erg meeslepend

-Het is best ontroerend als de vrouw van de hoofdrolspeler overlijdt, maar dat is ook het enige ontroerende van het boek.

-Het was denk ik wel een beetje de bedoeling van de schrijver om het boek wat grappig te maken, maar ik heb geen een keer moeten lachen.

-Het verhaal zou zo waar gebeurd kunnen zijn.

-Er komt helemaal niks fantasierijks voor in het boek.

-Het boek is behoorlijk interessant, want er staan wel stukjes in waar je wel over na gaat denken.

-Ik vind het onderwerp van het boek heel origineel, ik had nog nooit een boek gelezen waar het over extreem rijke mensen gelezen.

-Het boek was heel makkelijk te lezen en daardoor ook makkelijk te begrijpen.Dit werk heeft me best wel aan het denken gezet, want ik had me nog nooit ingeleefd hoe het zal zijn als je vrouw overlijdt en als je schoonvader een abnormaal rijke man is.Dit boek spreekt me wel aan, omdat het een keer een ander verhaal is dan normaal. Het niet zo'n avonturenboek, maar ook niet zo'n zielige roman ofzo.4: Korte samenvatting:Doctor Fischer is een hele rijke man. Zijn vrouw is overleden en hij heeft 1 dochter die Anne-Luise heet. Alfred Jones (de hoofdrolspeler) trouwt met Anne-Luise. Anne-Luise wil niks met haar vader te maken hebben en ook niet met zijn "vrienden" die ze "toads" noemde.

Dr. Fischer kocht zijn vrienden als het ware, want hij gaf heel veel feestjes waarop hij zijn "vrienden" een opdrachtje gaf en daarna als beloning op een cadeau beloonde. Het was dan een hele dure auto of een heel duur sieraad.

De ouders van mr. Jones zijn allebei overleden net zoals zijn ex-vrouw. De enige die hij nog heeft is zijn vrouw Anne-Luise. Anne-Luise is veel jonger dan hij, maar toch zijn ze hartstikke verliefd op elkaar. Mr. Jones neemt haar vaak mee naar mooie plaatjes en ook gaan ze op skivakanties, maar dan skiet alleen Anne-Luise, omdat mr. Jones zich daar te oud voor voelt.

Op een dag heeft Jones een afspraak met Dr. Fischer pas toen leerde hij hem kennen. Anne-Luise was bang dat haar vader dr. Fischer zou uitnodigen voor 1 van zijn feestjes. Op een zekere dag gebeurde dit ook. Anne-Luise had hem gewaarschuwd om niet te gaan, maar hij wou toch 1 keer gaan kijken en hij zou het dan ook bij 1 keer laten. Wanneer hij op het feest was moesten de toads zoals altijd pap moesten eten en een opdracht moesten uitvoeren. Mr. Jones vond het te gek worden en i toen naar huis gegaan.

Anne-Luise kwam op het idee om weer een keer te gaan skiën, ze skiede al heel lang en kon het ook al heel goed. Toen ze eenmaal aangekomen waren ging Mr. Jones in het hotel de krant maar wat lezen en ondertussen was Anne-Luise aan het skiën. Opeens zag Mr. Jones het reddingsteam in actie komen en ging kijken wat er aan de hand was. Er werd om hem heen gezegd dat het vast weer een oefening was. Mr. Jones wachtte bij de ski-lift op Anne-Luise die zo meteen wel weer van de zwarte piste af kwam razen. Maar tot de verbazing van de mensen bleek er echt iemand op de brancard te liggen. Mr. Jones zag iemand liggen met een rode pulli, dat was gelukkig zijn vrouw niet, want die had witte. Maar toen hij beter keek zag hij dat het een toch een witte pulli was die rood was van het bloed. Tot zijn schrik was het Anne-Luise. Het bleek dat een zij niks verkeerd had gedaan op de piste, maar dat het een klein jongetje was die per ongeluk op de zwarte piste kwam tegen haar was opgebotst. Zij was met een noodvaart tegen een bom opgebotst en was bewusteloos. Mr. Jones had Dr. Fischer natuurlijk gelijk gebeld dat hij moest komen, maar de secretaresse van hem mocht hem niet storen.

In het ziekenhuis aangekomen kreeg mr. Jones te horen dat zijn vrouw was overleden. Voor de tweede keer was hij zijn vrouw verloren.

Jones was wanhopig, hij wou zelfmoord plegen. Hij ging allemaal manieren om zelfmoord te plegen bedenken. Maar hij kreeg weer een uitnodiging van Dr. Jones om op zijn laatste feest te komen en dit keer zou het een bijzonder feest worden.

Op het feest van Dr. Fischer kregen ze gewoon te eten en veel drank te drinken. Na een tijdje moesten ze zoals gewoonlijk een opdracht doen. Ze waren met zijn zessen en iedereen moest een lootje trekken, wanneer je een "verkeerd" lootje zou trekken zal er een bom ontploffen waardoor jij overlijdt, maar als je een "goed" lotje trekt heb je 2 miljoen franc. De mensen deden alles voor geld en iedereen op 1 na deed mee. Dus ook mr. Jones deed mee, maar hij hoopte dat hij het "verkeerde" lootje zou trekken en zou overlijden en Anne-Luise weer in de hemel tegenkomen. Helaas voor hem koos hij een "goede". Er was nog 1 iemand over en nog 1 lootje te gaan, daar zat dus de bom in. Mr. Jones wou dat lootje van de laatste persoon kopen. Toen hij het lootje trok gebeurde er niks en had Dr. Fischer gewoon gebluft. Iedereen vroeg waarom Dr. Fischer dat had gedaan, maar hij liep weg en schoot zichzelf door zijn hoofd. Jones wou hem achterna gaan, maar toen hij het pistool tegen zijn hoofd aanhad bedacht hij zichzelf dat het kwaad waarschijnlijk even sterk zou zijn als het goede, dus waarom zal ik verder kunnen leven met Anne-Luise in een zogenaamde "hemel".

5: Opdracht 9:

In het verhaal speelde "geld" en "rijke mensen" een hele belangrijke rol. Dit verhaal zou dus in bijna alle tijden kunnen afspelen, want bijna in alle tijden is er wel onderscheid tussen rijke en arme mensen. Het enige wat niet helemaal zou kloppen is dat er vroeger nog geen zwarte pistes waren. Hier was de vrouw (Anne-Luise) van mr. Jones omgekomen.

Dit zou verder weinig verschil maken voor de rest van het verhaal.6: Manier van vertellen:

Het verhaal wordt op de ik-verteller manier verteld.

Alles wordt verteld uit de ogen van Alfred Jones. Alles wat hij denkt en voelt staat in het verhaal.7: Moraal:

Geld maakt niet gelukkig.8: Andere mogelijke titels:

1: A part of Mr. Jones' live

2: Money isn't important

3: Poor mr. Jones
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen