Boekverslag : Janwillem Blijdorp - Konvooi In Gevaar
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 561 woorden.

In Engeland maken vier soldaten het plan om chemische wapens Irak binnen te smokkelen, om zo de oorlog in Irak te rechtvaardigen. Die was immers begonnen omdat er massavernietigingswapens zouden zijn.Krantenbericht: In Amersfoort is een grote actie op touw gezet om hulpgoederen in te zamelen voor Irak, er zal ook medisch apparatuur meegaan.

In de vergaderzaal van de redactie worden de krantenartikelen voor het Christelijk Dagblad besproken. Er wordt besloten dat de hulpgoederen actie ook gevolgd zal worden en een week later zijn Remco, een verslaggever, en Marieke, een fotografe, bereid om de hele reis mee te gaan.

Eerst gaan ze in de loods kijken waar de hulpgoederen liggen opgeslagen. Ze zien dat er al een heleboel goederen zijn. Er zijn ook twee Engelsen gekomen, die willen in eigen land ook zo’n actie op touw zetten en komen kijken hoe alles georganiseerd is.De volgende nacht wordt er ingebroken in de loods waar de hulpgoederen liggen opgeslagen. De daders worden betrapt door de surveillerende beveiliging, maar weten te ontkomen, ze hebben gelukkig niets gestolen.Alles voor het transport wordt geregeld: paspoorten, visa etc. Remco en Marieke mogen met de chauffeurs mee, en bij het vertrek worden ze uitgezwaaid door familie en de Engelsen. Het konvooi rijdt door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Turkije. De grens levert af en toe wel een poos wachten op, maar voor de rest gaat de reis voorspoedig. Iedere dag wordt er een stukje voor de krant geschreven. De route van de vrachtauto’s wordt door de krant gevolgd met behulp van GPS (Global Positioning System) op de vrachtwagens, waardoor de plaats precies kan worden bepaald. De vrachtauto’s rijden verder door Syrië en Saoedi-Arabië. De volgende ochtend zitten ze midden in een zandstorm, ze besluiten om toch door te rijden naar Koeweit. In de avond ligt er ineens een grote hoop zand op de weg. Ze worden overvallen door een groep mensen. Die dwingen hen om naar Irak te rijden zonder langs de grens te gaan.Bij de krant merken ze door het GPS ook dat de vrachtwagens van de route afwijken. Het konvooi moet verder rijden en ze worden daarna opgesloten in een spelonk. Marieke is er niet bij, die had zich verstopt in de vrachtwagencabine. De overvallers halen de vrachtwagens leeg, Marieke fotografeert alles met een digitale camera. Een man draagt soldatenkistjes en is een blanke, de rest zijn bedoeïenen. De mannen laden acht dozen uit de wagen en halen daar allemaal matgrijze cilinders uit. Dan gaan ze weg. Marieke bevrijdt Remco en de rest uit de spelonk en het leger komt vlak daarna aan bij de spelonk. Het leger was gestuurd door de krant en met behulp van het GPS-systeem konden ze precies zien waar het konvooi was. De volgende dag vindt het leger de cilinders in een bunker. Het blijken massavernietigingswapens te zijn. Marieke laat ze alles zien. Dan blijkt dat de commandant de man met het soldatenkistje is, hij wordt gevangengezet.De Engelsen die zogenaamd kwamen omdat ze in eigen land ook zo’n hulpgoederenactie op wilden zetten, blijken vrienden van de commandant te zijn.

Zij hebben ook de inbraak gepleegd en de cilinders in de vrachtwagens gestopt.

Remco en de anderen mogen niets over de gebeurtenissen vertellen, omdat anders de soldaten door de tegenstanders van de Irak-oorlog nog meer met de nek aangekeken zullen worden. De hulpgoederen worden in Irak afgeleverd, de Irakezen zijn er heel blij mee.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen