U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anke De Vries - Opstand.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=401 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 613 woorden.

Samenvatting
Het verhaal speelt zich af in 1907 in de Zuid-Franse streek de Midi. De mensen leven daar van de wijnbouw. Maar nadat de oogst is misslukt wil niemand meer die zuivere wijnen kopen. De mensen kopen alleen de goedkope wijn waar veel mee geknoeid wordt. Eerst hadden de bewoners van de Midi het niet in de gaten maar er gaan steeds meer wijnboeren failliet. Er komt armoede in de streek. Ook de familie van Thomas Laval heeft het moeilijk. Hij en zijn vader zijn allebei hun baan kwijt. Iedereen zit in de put behalve de kroegbaas Marcelin Albert, die oproept om gezamenlijk actie te voeren. Niemand gaat op Marcelin’s voorstel in omdat ze denken dat de armoede wel meevalt. Maar als de familie Mazet failliet gaat en de vader en zijn oudste zoon sterven komt daar verandering in.Thomas sluit zich samen met vele anderen aan bij Marcelin en helpt hem de bijeenkomsten te organiseren. Sandrine, het meisje waar Thomas verliefd op is, gaat niet akkoord. Ze vindt dat de mensen in de Midi zich niet alleen op wijn moeten toeleggen. Als ze ook andere producten zouden kweken zouden ze niet zo afhankelijk zijn van de wijnprijzen.
In korte tijd krijgt Marcelin Albert de mensen in beweging. Steeds vráágt hij aan de regering in Parijs of ze maatregelen willen nemen tegen de fraude. Marcelin krijgt steeds meer aanhangers. Dan verschijnt de burgemeester van Narbonne, Ferroul, op het toneel. Hij ondersteunt Albert en stelt de regering voor een keuze: Maatregelen, anders volgt er een staking, een opstand.
Marcelin is het er eigenlijk niet mee eens maar hij is zo zwak, door die vele jaren strijden voor de Midi, dat hij niet in de gaten heeft dat Ferroul meer macht krijgt dan hijzelf. De regering trekt zich niets van de dreigementen van Ferroul aan. De staking die hierdoor uitbreekt, legt het hele bestuur plat.
De regering stuurt het leger om Macelin, Ferroul en de leden van de actie-commissie op te pakken en te arresteren. Maar Marcelin duikt onder.
In een laatste poging de zaak te redden gaat hij naar Parijs en ziet kans de minister-president te spreken te krijgen. De minister- president speelt het slim: Albert moet proberen de staking te stoppen en de minister belooft aan Marcelin maatregelen te nemen tegen de fraude. Voordat Albert echter de kans krijgt de mensen toe te spreken ligt de minister-president de pers in. Hij zegt tegen de pers dat Albert zijn mensen verraden heeft en zich heeft laten omkopen. Het publiek keert zich daarna massaal tegen Albert. Als een gebroken man komt hij tenslotte terug in zijn dorp. Slechts een handje vol mensen is hem na de actie van de minister trouw gebleven, waaronder Thomas Laval.

Mening:

Ik vind het boek Opstand! een mooi en spannend boek omdat de armoede en de angst voor rellen bij de bijeenkomsten van Marcelin heel realistisch beschreven worden. Ook is het heel bijzonder dat er allelei soorten emoties in voorkomen. Bijv. Liefde: Sandrine en Thomas worden verliefd.
Actie: Thomas’ neef wordt doodgeschoten bij een van de rellen bij opstanden.
Angst : Thomas was verschrikkelijk bang dat het uit de hand zal lopen bij de arrestatie van Marcelin.
Verdriet: De ouders van Sonja ( familie Mazet ) zijn failliet en haar vader en broer zijn gestorven.
Het enige dat ik jammer vind aan dit boek is, dat het een vreemd einde heeft. Je weet niet zeker of de opstand nog door gaat of dat de regering zijn afspraak aan Marcelin nakomt en er maatregelen genomen gaan worden tegen de fraude. Ik zou de mensen het echt gunnen dat de armoede nu eindelijk afgelopen zou zijn. Als ik voor dit boek een punt zou moeten geven is het een 8½.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen