U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anna Blaman - Spelen Of Sterven.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=1859 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 693 woorden.

Jaar & plaats van uitgave: 1974, Amsterdam.

Titelverklaring:

Kees was niet erg populair in zijn klas, om toch nog zo populair mogelijk te worden had hij twee keuzes, spelen of sterven. In zijn geval werd het sterven.

Biografie:

De echte naam van Anna Blaman is Johanna Petronella Vrugt. Johanna werd op 31 januari 1905 geboren in Rotterdam. Zij was het tweede kind van een rijwielhandelaar die in 1917 stierf aan een hartkwaal. Zij studeerde voor onderwijzeres en behaalde in 1926 het examen. Na de oorlog leefde zij voornamelijk van haar literaire werken en haar lezingen. Van 1928 tot aan haar dood woonde zij, samen met haar moeder en zuster, in Rotterdam. In de nacht van 12 op 13 juli 1960 overleed ze, zonder wakker te worden, aan een hersenbloeding.

Korte inhoud:

Kees van Woude zit in de derde klas van een middelbare school. Hij is niet erg geliefd. Zijn mede scholieren pesten ham en zijn leraren vinden hem onmogelijk. Op een ochtend gaat hij in een gespannen toestand naar school, hij weet bij voorbaat wat er zoal die dag zou gaan gebeuren, hij zou weer gepest en geplaagd worden. Maar toch was deze ochtend anders dan de vele ochtenden daarvoor hij had vandaag namelijk een plan bedacht dat zijn eenzaamheid moest doorbreken. Zij ouders zijn die dag weg en hij wil Charel ,de jongen die naast hem zit, vragen om 's middags samen schoolwerk te maken en op zolder te turnen. Hij durft Charel echter pas te inviteren als hij gemerkt heeft dat Charel eigenlijk ook eenzaam is, doordat hij zich als paljas gedraagt merkt Kees dat hij via deze weg ook contact probeert te vinden. 's Middags wacht Kees zenuwachtig op Charel om hem uit te nodigen, Charel accepteert de uitnodiging. 's Middags maken ze samen Frans en Charel vertelt een griezelig verhaal. Na dit alles gaan ze samen naar de zolder waar Kees een oefening laat zien waar Charel niet toe in staat is, maar Charel kan boksen en dat liet hij hem ook 'goed' merken, hij stompte hem in zijn gezicht en in zijn maag, Kees werd wild van woede maar Charel drukte hem op de grond en dwong hem om genade te zeggen en loopt daarna boos het huis uit waarna Kees alleen achter blijft, het werd donker en hij was bang. Hij herinnerde de spookverhalen en begon allerlei dingen te fantaseren, hij verbeeldt zich dat er iemand de trap op kwam en dat de Dood achter de deur stond die hem met zijn ijskoude knokkels bij zijn nek zouden grijpen en hem de nek breken. Als de bel gaat wanneer zijn ouders thuis komen springt hij over de gefantaseerde spoken de gang in, hij valt van de trap en breekt zijn nek, hij werd hartstochtelijk omhelsd door de Dood, het laatste wat hij dacht was: Het doet lang niet zo'n pijn als.... Maar verder kwam hij niet meer.

Nadere gegevens over de inhoud:

Het verhaal speelt zich ongeveer af in de jaren '50 en alle gebeurtenissen gebeuren tijdens een dag. Het verhaal verloopt chronologisch en heeft een gesloten einde omdat op het einde de hoofdpersoon Kees sterft.

Hoofdpersonen:

er is eigenlijk maar een hoofdpersoon in dit verhaal en dat is Kees van Woude. Kees is een veel gepeste en ongelukkige jongen met geen vrienden. Hij is onzeker en waarschijnlijk homofiel omdat hij na de vechtpartij met Charel 'vlucht' in onanie.

Thema:

Ik denk dat het thema van deze novelle pesten is omdat alle gebeurtenissen oorzaak of gevolg zijn van het pesten.

Eigen mening:

Mijn mening over dit boekje is erg goed omdat ik me goed kon inleven in het verhaal en het verhaal berust op de realiteit. Dit is het derde boekje dat ik heb gelezen uit de reeks 'cahiers voor de letterkunde' en ook dit keer heb ik weer met veel genoegen de novelle gelezen. Het verhaal was dikwijls aangrijpend, bijvoorbeeld het moment dat hij stierf. Al met al vond ik het een erg mooi verhaal.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen