U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Een 1 Met 31 Nullen - Zwarte Gaten Ingezonden Door: Eveline Celis Cat.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1182 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 680 woorden.

ZWARTE GATENWat is een Zwart Gat?Een zwart gat is een gebied in de ruimte waarin zoveel massa zit geconcentreerd dat geen enkel nabijgelegen voorwerp kan ontsnappen aan de aantrekkingskracht.Men zegt ook wel eens dat het een “gestorven ster” is.

Hoe groot is een zwart gat?

In principe bestaat er geen limiet hoe veel of hoe weinig massa een zwart gat kan hebben. Elke hoeveelheid materie kan een zwart gat vormen indien je die materie kan samendrukken tot een voldoende hoge dichtheid. We denken dat de meeste zwarte gaten gevormd worden bij de dood van een zware ster. Daarom verwacht men dat deze zwarte gaten ongeveer de massa van een zware ster hebben. Een typische massa voor zo'n "stellair" zwart gat is ongeveer 10 keer de massa van de Zon, of ongeveer 10^31 kg (een 1 met 31 nullen). Astronomen vermoeden dat vele melkwegstelsels extreem zware zwarte gaten herbergen in hun kernen. Deze zwarte gaten hebben een massa van meer dan een miljoen zonnen.. Wat zou er met me gebeuren als ik in een zwart gat zou vallen?stel je voor dat je met je ruimteship richting een zwart gat zou vliegen en dan je motoren zou aanzetten.

In eerste instantie zal je geen aantrekkingskracht voelen. Je bent namelijk in vrije val, er wordt op dezelfde manier op jou en je ruimteschip getrokken. Je bent gewichtloos in je ruimteschip. Kom je echter dichter bij het zwarte gat, dan begin je de aantrekkingskracht te merken. Als je rechtop staat met je voeten in de richting van het zwart gat dan zal de aantrekkingskracht harder aan je voeten trekken dan aan je hoofd. Je wordt daardoor uitgerekt Deze aantrekkingskrachten krachten zullen sterker worden naarmate je dichter bij het zwarte gat komt, en zal jou en je ruimteschip uiteindelijk uit elkaar doen scheuren.

Wat zie je tijdens je vrije val? Verrassenderwijs zul je niet veel bijzonder interessante effecten waarnemen. Het beeld van ver weg gelegen objecten kan op een vreemde manier vervormd worden, maar dat is alles. Er zal ook niets bijzonders plaatsvinden als je de horizon doorkruist, je kunt nog steeds dingen van buiten zien omdat al het licht van buiten nog steeds jou kan bereiken. Echter, buitenstaanders kunnen je niet zien omdat het licht van jou niet voorbij de horizon naar buiten kan komenwat als iemand toekijkt op veilige aftsand terwijl ik naar een zwart gat toevliegdie persoon zal alles heel anders zien als jij, want hoe dichter jij bij de horizon raakt hoe trager hij/zij alles ziet het lijkt dus op een bepaald punt of je bevroren bent voor die persoon terwijl jij gewoon nog voortbeweegt maar het licht en de beweging heeft een oneindige tijd nodig om bij die persoon te komen daarom noemen ze zwarte gaten ook wel eens bevroren sterren.

Je kunt de situatie ook op een alternatieve manier beschouwen. In wezen zal de tijd dicht bij de horizon trager lopen dan ver weg van de horizon. Stel je voor dat je met je ruimteschip tot vlak voor de horizon kunt komen, dat je daar een tijdje kunt rondhangen om vervolgens terug te gaan naar je vriend. De manoeuvres die moeten voorkomen dat je niet in het zwart gat valt, zullen enorme hoeveelheden brandstof kosten. Bij terugkomst zul je ontdekken dat je vriend veel ouder is geworden dan jezelf. Gedurende je reis liep de tijd voor jou veel trager dan voor haar.Hoe zie ik en zwart gatHet probleem met zwarte gaten is dat je ze niet kunt zien. Ze zuigen immers alles naar zich toe, inclusief de lichtstralen die hun aanwezigheid zouden moeten verklappen. De meest directe manier om een zwart gat waar te nemen, is aan de hand van de krachtige beweging rondom. Materie in een sterrenstelsel beweegt voornamelijk onder de invloed van de sterren en eventuele "donkere materie" in het stelsel. Bevindt zich in het centrum van het sterrenstelsel echter een zwaar zwart gat, dan zou je dat moeten kunnen zien omdat de sterren dichtbij het centrum dan veel sneller bewegen dan je zou verwachten. Snel bewegende sterren of gaswolken wijzen dus op de aanwezigheid van een zwart gat.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen