U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Willem Bilderdijk - Kort Verhaal Van Eene Aanmerklijke Luchtreis, En Nieuwe Planeetontdekking.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=4624 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 448 woorden.

In het begin van de 19e eeuw was er nog niet veel bekend over het planetenstelsel met de daarbij behorende manen. Zo wist men wel dat de aarde een maan had maar niet hoeveel. Zo kon men ook de vallende sterren, kometen en asteroïden, niet verklaren. Men dacht er vaak verschillend over. Op de vraag waar ze vandaan komen antwoordde de ene van de maan, en de ander zei dat ze gevormd werden in de atmosfeer.
In deze tijd was er dan ook een geleerde zwerver die nieuwsgierig is naar al het geen van ons zonnestelsel. Hij wilde een nu graag een luchtreis maken met een luchtballon. In de vorige eeuw was er al een heldhaftig iemand geweest die met een luchtballon aan het experimenteren was geweest. Deze zwerver had als grootste doel om te kijken of de aarde nog een maan had, in die tijd nog niet bekend. Het moest een hele kleine maan zijn, anders hadden ze hem al lang ontdekt.
De man krijgt het voor elkaar dat er een luchtballon voor hem wordt gebouwd. Iedereen dacht dat hij gek was. Hoe kon zo’n ding nu in de lucht blijven en dat met iemand in mand onder de ballon. Dat is toch veel te zwaar, zei iedereen.
Zo begint deze man in z’n eentje de luchtreis. Hij stijgt zo hard de lucht in dat hij buiten bewustzijn raakt en op het moment dat hij bijkomt is hij al belandt op een onbekende planeet die later een baan blijkt te hemmen om de aarde. Hier aangeland gaat hij op zoek naar andere mensen. Die treft hij niet in levende wijze aan, wel andere dieren die lijken op de dieren op de aarde. Zo maakt hij een rondtocht over deze planeet, waar hij geen vlees eet, maar alleen maar vruchten. Na een lange zwerftocht over de planeet treft hij, zo lijkt het, een ruïne aan wat kan duiden op een intelligente beschaving. Daar vlakbij vindt hij een geraamte van de enige mens die er ook eens is geweest. Uit inkervingen in de bomen blijkt dat deze vreemdeling Abaris heet en afkomstig is uit het Noorden. Hij had een bestaan opgebouwd op deze planeet. Blijkbaar kon hij niet meer terug en nu ook realiseert de zwerver zich dat hij misschien hier wel de rest van z’n leven moeten slijten. Hij keert terug naar z’n kapotte luchtballon en repareert deze. Zo ziet hij ook nog kans om terug te keren naar aarde waar hij in de Grote Oceaan ploft en later wordt opgepikt door een Russische boot.

Dit verhaal van Willem Bilderdijk, geschreven in 1813, is een echt ‘science fiction’ verhaal.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen