Boekverslag : Hannah Green - I Never Promised You A Rose Garden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1907 woorden.

Algemene Vragen



1. Welk boek is het? Noteer de titel, de ondertitel(als die er is), de schrijver en de naam en plaats van de uitgave die je gelezen hebt. (Te vinden op het titelblad, of een van de andere grotendeels open bladzijde voorin.)



Titel= "I never promised you a rose graden".

Schrijver= Joanne Greenberg.

Naam/Plaats van uitgave= Wolters-Noordhoff BV, Groningen, 1999.



2. Wanneer verscheen de eerste druk? Het jaartal staat vaak ergens voorin. Zie je anders je letterkunde boek, of een encyclopedie of zoiets.



Het origineel van Hannah Green verscheen voor het eerst in 1964.

En de versie van Joanne Greenberg verscheen voor het eerst in 1992.





3. Verklaar de titel. (Waarom heet het boek zoals het heet?)



Omdat Dr. Fried aan Deborah vertelt dat het leven in de echte wereld niet makkelijk zal worden, het leven zal niet over rozen gaan. Dr. Fried belooft haar dus geen leven dat over rozen zal gaan, in het engels ook wel gezegd als "I never promise you a rose garden".





4. Noteer het thema.



Verschillende thema's kunnen zijn schizofrenie, angst, onbegrip of kiezen. Maar het hoofdthema is toch wel 'de buitenstaander in de maatschappij'.



5. Waar speelt het boek zich af? (Plaats, of plaatsen, of land; althans de omgeving. Als er geen namen staan, vraag je dan toch af waar ergens het zou zijn.



Het speelt zich af in Amerika en dan voornamelijk in het gekkenhuis.



6. Noteer de hoofdpersonen. Zeg kort wat zij met elkaar te maken hebben. (Niet te veel namen en feiten)



De hoofdpersoon is Deborah. Deborah is een slim meisje, maar doordat haar verleden haar in de weg zit, raakt zij geestelijk helemaal gestoord. Hierdoor trekt zij zichzelf steeds verder terug in haar eigen wereldje: Yr. Ze leeft dus in twee werelden: de werkelijke wereld en de droomwereld Yr. In de droomwereld is ze eerst heel gelukkig, maar het wordt steeds meer een verschrikking. Vandaar dat ze psychiatrische inrichting komt.





7. Korte inhoud van het boek. Hoe lang? Zo lang dat je later goed verstand van het boek hebt en er de weg in weet.



Het boek verteld over Deborah Blau, dochter van Jacob en Esther Blau. Deborah maakt deel uit van een immigranten familie. De vader van Esther Blau was een boer in Letland en heeft met veel pijn en moeite een fortuin verdient. Hij heeft dan ook op elke denkbare manier geprobeerd om in de gratie bij de oudere welvarende te komen, maar hij blijft, samen met z'n familie, een buitenstaander waar men de neus voor ophaalt. Hij vindt Jacob eigenlijk niet goed genoeg voor zijn dochter en staat erop om voor een goed leven voor z'n dochter en gezin te zorgen. Dat betekent ook een groot huis in de rijke buurt van Chicago als Esther en Jacob in financiële moeilijkheden komen. Deborah geeft hem hoop, zij kan bereiken wat hij niet heeft. Daarom spoort hij haar aan om d'r hersens te gebruiken en te vechten voor sociale erkenning en om aan de top te komen. Dit versterkt haar gedachten dat ze anders is dan de rest, welke haar tegenstanders en vijanden zijn.

Als Deborah 5 is, wordt ze geopereerd aan een tumor in haar urinebuis. Dit laat de nodige trauma's achter. Vooral de ongevoeligheid van de dokters maakt dat Deborah de mens nog meer als vijand ziet. Kort na de operatie wordt er een zusje geboren en Deborah is niet langer meer de belangrijkste in huis. Haar jaloezie jegens haar zusje wordt zo groot dat ze fantaseert hoe ze haar zusje uit het raam gooit.

Op school en tijdens de zomer kampen lijdt Deborah onder het antisemitisme wat Amerika overweldigde net voor het uitbreken van WO II, wanneer Hitler zijn uitbroeiingcampagne van Joden voerde en sommige Amerikanen het met hem eens waren. Veel van Deborah's schoolvriendinnen, en ook enkele docenten waren ineens tegen haar, tengevolge van Hitler's ideeën. Deborah wordt hiermee gediscrimineerd en laat haar denken dat ze een vijand van de Amerikaanse samenleving is. Als Amerika in oorlog is met Japan, fantaseert ze dat ze een Japanse soldaat is, de Vijand.

Als resultaat van haar eenzaamheid en vervreemding zoekt ze haar toevlucht in haar eigen ,veilige wereldje, het koninkrijk van Yr. In het begin maakt Yr haar gelukkig, maar Yr verandert langzaam in een wereld van onderdrukking en verbittering, ook al zijn er soms wel gelukkige momenten en Yr gaat door met het geven van de troost van een thuis.

Deborah's situatie wordt zo erg dat ze, in een vlaag van wanhoop, een half gemeende zelfmoordpoging doet, die eigenlijk een geluidloze schreeuw om hulp is. Ze is dan 16 jaar. Jacob weigert te geloven dat zij dochter krankzinnig is, en wil haar thuis houden. Esther is het daar niet mee eens en praat hem om om Deborah naar een psychiatrische inrichting te doen voor een behandeling.

Deborah wordt daar op de B-afdeling gezet, de afdeling voor de minder erge gevallen, omdat haar gedrag niet gewelddadig is. Ze gaat elke dag naar Dr Fried, de psychiater van de inrichting, voor een uur behandeling waarin haar gedachten en herinneringen uitgebreid en zorgvuldig besproken en geanalyseerd worden. De confrontatie met haar gevoelens zijn zo schokkend voor Deborah, dat haar uiterlijke symptomen ernstiger worden. Ze wordt dan ook naar de D(isturbed)-afdeling overgeplaatst, wat haar ouders erg schokt. Dr Fried stelt hun gerust door te zeggen dat Deborah wel vooruitgang boekt maar dat ze, na een heel leven emotieloos geleefd te hebben, eindelijk begint te voelen.

Deborah vindt de D-afdeling vreemd genoeg geruststellend; medegevangenen en staf noemt haar gewoon bij haar voormaan, zonder ineen te krimpen bij de feiten van krankzinnigheid of hen met liefde te bedekken, zoals op de B-afdeling. Ze maakt ook contacten met enige van de andere vrouwen op de afdeling, zoals Miss Coral, Lee, Helene, en speciaal met Carla, wie ze al ontmoet had op de B-afdeling. Deborah had lange tijd het gevoel dat menselijk contact onmogelijk voor haar was, maar nu hoorde ze ergens bij en kon ze de mensen bereiken op haar eigen terrein. Het deel uitmaken van een groep geeft haar een gevoel van veiligheid, en er komt een moment dat ze verbaast is dat ze in staat is om vriendschap te voelen.

Gedurende de drie jaar dat Deborah in de inrichting zit, praat ze een hoop met Dr Fried, voorzichtig haar zelfkennis opbouwend en stukje bij beetje erachterkomend wat er allemaal gebeurd is wat haar 'ziekte' veroorzaakt heeft, zodat Deborah uiteindelijk instaat is om, door zelfbewust te zijn, Yr aan de kant kan zetten. Deborah's langzame vooruitgang wordt vaak onderbroken door terugvallen, zoals de gewelddadige terugval aangezet door Dr Royson, die Dr Fried vervangt in haar afwezigheid en er in mislukt om Deborah's vertrouwen voor zich te winnen.

Na veel up's en down's is dan toch het moment gekomen dat Deborah op zich zelf mag gaan wonen als een externe patiënt. Daar pakt ze haar studie weer op die ze drie jaar geleden afgebroken had, en na hard studeren haalt ze haar diploma. Deze triomf wordt gelijk gevolgd door een gewelddadige emotionele reactie van wanhoop. Ze wordt overweldigd door de hopeloze overtuiging dat ze nooit zoals alle andere mensen kan zijn, wie niet zo'n grote inspanning hoeven te leveren slechts om te leven, dat niemand haar ooit zal begrijpen, en dat ze nooit iemand zal hebben die van haar houdt en van wie zij houdt. Nagejaagd door de spottende schreeuwen uit Yr struikelt ze terug naar de inrichting waar ze, zoals al vele keren eerder, in een koud lakenpak wordt gedaan.

Tot rust komend realiseert Deborah dat Yr haar dwingt een beslissende keuze te maken. Ze moet of heel Yr loslaten en volledig meegaan met de echte wereld, of ze moet zich tevreden stellen met Yr en daar voorgoed blijven. Nu, zeker van zichzelf, maakt ze de sterke keuze deel uit te gaan maken van de echte wereld en vaarwel te zeggen tegen Yr.



Leesbelevingen



Opdracht 3

Bedenk vijf mogelijke alternatieve titels voor het boek en licht ze toe:



"The Mighty World of Yr.", Deborah is zo in haar eigen wereldje gaan leven dat deze wereld de baas over Deborah wordt, vroeger was het een uitvlucht nu is het voor haar bijna realiteit. Ze probeert wel uit haar wereldje te komen maar het is heel erg moeilijk voor haar omdat ze in twee "werkelijkheden" zit, maar met veel vallen en opstaan laat ze Yr. veel verder achter en komt de "gewone" wereld steeds dichter in zicht.



"Schizophrenia is Just Like Anorexia", eigenlijk is de ziekte anorexia net zoals de ziekte schizofrenie, ik bedoel je leeft dan ook in 2 werelden, bij anorexia denk je bijvoorbeeld dat het ideale gewicht 33kg is in plaats van 60. (Dit is ook het geval bij een kennis van me, dus nu ik er bijna denkt pakt het onderwerp mij toch wel). En bij schizofrenie leef je ook in een of meerdere wereld naast de werkelijkheid.



My Own (Created) World, Deborah heeft hier toch eigenlijk wel een eigen wereldje gecreëerd. Ze heeft die hele wereld van Yr., verzonnen en alles gebeurt in wezen zoals haar fantasie dat "voorschrijft". Daarom is het natuurlijk moeilijk om dat los te laten, omdat dat toch je fantasieën zijn.



My Hiding Place, Deborah heeft hier dus duidelijk een schuilplaats, want haar fantasiewereld is in wezen een soort van schuilplaats van haar, zij gaat hier toch heen om de bittere werkelijkheid te vergeten. (Dit is in wezen hetzelfde als kleine kinderen doen als ze bijvoorbeeld alleen in hun hut gaan zitten).



Arduous Choices, Deborah heeft hier met moeilijke keuzes te maken, moet ze in haar zelfverzonnen fantasie wereld, Yr., blijven of moet ze toch proberen om Yr los te laten en in de gewone wereld verder te gaan.







Opdracht 4

Een artikel voor een weekblad bijvoorbeeld Story of Privé:



Ik was een dag te gast bij Deborah Blau, een meisje van Joodse afkomst die sinds haar 16e jaar in een inrichting heeft gezeten ergens in "the middle of nowhere" in Amerika, omdat ze aan schizofrenie leed. Ik zal haar nu ook interviewen..



Hallo mevrouw Blau, is het goed als ik u een paar vragen stel?

Ja, dat is goed ga je gang.



U heeft in een inrichting gezeten is het niet? Hoe waren uw ervaringen daar?

Ja ik heb in een inrichting gezeten dat klopt. Ik vond het er in het begin erg zwaar en begreep dus absoluut niet wat ik daar deed, dus bleef ik maar in mijn eigen wereldje leven.

Gelukkig kwam Dokter Fried in mijn leven zij hielp mij om Yr van me af te zetten. Zonder haar had ik dat nooit gekund want ik had het allang opgegeven, maar Dokter Fried geloofde gelukkig nog in mij.

Ik ben dus eigenlijk dankzij Dokter Fried weer in de normale werkelijkheid gekomen, ik zeg niet dat dit gemakkelijk ging, want het was echt zeer moeilijk.

Op een gegeven moment toen Dokter Fried op vakantie was, wou ik er een eind aan maken omdat ik dacht dat ik het zonder haar niet kon, gelukkig kwam ze weer snel terug en is het me toch nog geluk om in de werkelijkheid te komen.



Nou ik dank u voor uw tijd, en het gaat u goed.

Geen dank hoor, en het zelfde.



Dit was Nathanaël van Balen vanuit Chicago.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen