U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Paul Biegel - Anderland.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=5884 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1096 woorden.

Schrijver:
Paul Biegel werd geboren in 1925 in Bussum. Hij komt uit een best arm gezin van 9 kinderen. Hij studeerde op het gymnasium en wou concertpianist worden. Daar had hij te weinig talent voor, dus koos hij voor rechtenstudie. Maar dat maakte hij niet af en begon hij maar te schrijven. Z’n eerste boek: ‘Een Heel Bont Boek’, kwam uit in 1961. Daarna schreef hij nog ongeveer 50 andere boeken voor volwassenen en kinderen. De bekendste zijn: De Rode Prinses (zilveren griffel & de prijs van de Nederlandse kinderjury 1988), Anderland (Libris Woutertje Pieterse prijs 1991), De Soldatenmaker, Nachtverhaal (Gouden Griffel), De Gouden Gitaar, De Kleine Kapitein (Gouden Griffel) en Het sleutelkruid (de Kinderboekenprijs 1964). In 1973 werd zijn hele werk bekroond met de staatsprijs voor Kinder- en jeugdliteratuur. De meeste boeken gaan niet over een serieus onderwerp. Ze spelen vaak af in de sprookjeswereld.
Paul Biegel heeft al 3 keer het Kinderboekenweekgeschenk geschreven. Anderland schreef hij eigenlijk voor volwassenen, maar hij kreeg er toch een kinderboekenprijs voor. Paul Biegel heeft een zoon en een dochter en woont nu samen met hen + zijn vrouw in Amsterdam.


Titelverklaring:
De hoofdpersonen, de Kelten, spreken over een overzeese god. Die heet Nuca. Nuca woont volgens hun in ‘het paradijs op aarde’. Dit paradijs wordt Anderland genoemd. Dus daarom de titel Anderland.


Thema:
Het boek heeft niet echt een thema, vind ik. Het speelt zich in het jaar 500, dus misschien geschiedenis. De hoofdpersonen willen graag Anderland ontdekken, daarom kan het ook ontdekking & mysterie (van Anderland) zijn.
Niet dat dat duidelijk uit het boek te halen is ofzo hoor, 'k heb een uur zitten te denken om een thema te verzinnen.


Hoofdpersonen:
Er waren eens 2 hoofdpersonen in het boek, namelijk:
Bran: Hij gaat altijd z’n eigen gang. Uit het boek is niet echt goed op te halen hoe oud hij is. Maar hij wordt heer Bran genoemd, dus het zal niet zo’n jong ventje zijn. Het hele verhaal gaat ongeveer over hem. Hij spoelt aan en moet het Keltische volk veel verhalen over Anderland afleggen. Hij kan goed opschieten met: Malle, dat is dan ook de 2e hoofdpersoon. Hij is niet helemaal ok voor de volle 23%. Ook hij wordt niet echt uitgelegd in het boek. Hij wordt veel geplaagd door de rest van het volk omdat hij zo onontwikkeld is.


Waar & Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het speelt zich af voor de kust van Ierland, in het jaar 500, in de Keltische tijd.


Samenvatting:
Inleiding:
Het volk waar het verhaal over gaat gelooft in een overzeese god, die heet Nuca.
Nuca veranderd als hij zwemt in een vis, als hij wil vliegen in een vogel. Nuca woont in het paradijs op aarde. Het volk noemt dat paradijs Anderland. In dat paradijs lopen, volgens het volk, gebraden schapen rond en stroomt er bier door de rivieren. En het volk zou graag willen weten waar dat paradijs is.

Het verhaal begint met Malle. Hij is weer eens weggestuurd, door de rest van het volk. Ze hebben tegen hem gezegd dat hij golven moest gaar tellen. Maar Malle is zo dom dat hij daar in trapt & niet weet dat golven oneindig zijn. Dus gaat hij naar het strand en begint te tellen. Tellen kan hij ook niet goed dus hij telt heel raar. Duim, wijs, mid, ring, ping enz. en dat kom je verder in het verhaal veel tegen. Maar terwijl hij staat te tellen, spoelt er iets aan. Hij loopt er naar toe en ziet dat het een man is. Hij denkt meteen dat het Nuca is. Hij rent naar de rest van het volk om iemand te halen. Niemand wil mee, want niemand gelooft het. Maar hij krijgt toch iemand overgehaald om mee te gaan kijken. Dat is Colbran. Ze gaan naar ‘m toe en nemen ‘m mee naar het dorp. Ook Colbran denkt dat het Nuca is.

Hij wordt heel goed verzorgd door de bewoners. Hij krijgt veel te eten enz. Als hij weer bijgekomen is, vragen ze hoe hij heet. Hij heet Bran. En ze denken nog steeds dat het Nuca is, en dat hij z’n naam maar verandert. Dus om hem te eren noemen ze hem heer Bran. Hij blijkt een zeevaarder geweest te zijn, die met z’n schip op de rotsen terecht gekomen is, en waarvan z’n schip is gezonken. Bran en Malle worden goede vrienden en hij vertelt Malle veel verhalen over wat hij heeft meegemaakt. Hij vertelt waar hij allemaal is geweest en wat daar was en zo. Maar telkens als het volk de vraag stelt of hij op Anderland is geweest, ontwijkt hij die vraag. Hij vertelt een paar dagen lang al z’n verhalen, maar nog steeds om de bewoners niet teleur te stellen vertelt hij niets over Anderland. (Het bestaat namelijk niet, het is een verzinsel van het volk). Op een dag gaan Bran & Malle vissen aan de kust. Bran vertelt Malle tijdens het vissen dat Anderland niet bestaat, maar er altijd naar moest blijven zoeken. Malle is teleur gesteld, maar hij neemt het erg letterlijk en stapt in een bootje om weg te varen. Maar Bran houdt hem tegen en sleurt hem mee naar het dorp. Alle bewoners gaan slapen, maar als ze de volgende ochtend wakker worden, is Malle weg, samen met de boot. En hij is nooit meer teruggekeerd.

Bedoeling van het boek:
De lezer te helpen aan een cijfer 1 omdat hij het boek niet heeft gelezen omdat het zo oersaai is en in slaap viel tydens het lezen, of hij probeert er ook een beetje voor te zorgen dat er spanning in het verhaal zit, doordat Bran maar niet vertelt wat en waar Anderland is en dat de bewoners het maar moeten achterhalen, dat maakt het verhaal ook zo eentonig en saai vind ik. Hij dreund er iets te lang op door.


Mening:
Zzzzaai, irritant, waardeloos, zwaar klote, niet grappig, niet te begrijpen, niet spannend, niet indrukwekkend, niet realistisch, niet origineel, niet meeslepend, niet leuk gewoon; WEL SLAAPVERWEKKEND
Positieve van het boek: het zijn maar 88 bladzijden, dus het is een echte aanrader als je een weekend van te voren nog moet beginnen met het voorbereiden van een spreekbeurt...
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen