Boekverslag : Die Bijvoorbeeld Hun Leven Of Dat Van Ander In Gevaar Zou Kunnen Breng - Dwangstoornissen Ingezonden Door: ~eve*keuh~ Ca
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 654 woorden.

Obsessieve-Compulsieve stoornis



Obsessieve – compulsieve stoornis wordt ook wel dwangneurose genoemd of kortweg ‘dwang’.



Wat is het?

Dwangneurose is een angststoornis. Mensen die dwangneurose hebben leven voortdurend met de angst iets niet goed gedaan te hebben of de angst iets vergeten te controleren ( die bijvoorbeeld hun leven of dat van ander in gevaar zou kunnen brengen.) Dus bij elke vorm van dwang staat de angst centraal.



Dwangstoornis bestaat uit 2 belangrijke kenmerken:

Als eerste heb je de dwanghandelingen: dat zijn steeds terugkerende en schijnbaar zinvolle handelingen, die volgens bepaalde regels en die op telkens dezelfde wijze worden verricht.

Dan heb je ook nog de dwanggedachten: dat zijn steeds terugkerende ideeën, gedachten of beelden die als zinloos en niet gewild worden beleefd.

Vandaar dus de wetenschappelijke term Obsessief - compulsieve stoornis, die staat voor de woorden: dwanghandeling (compulsie) en dwanggedachte (obsessie).

Natuurlijk heeft iedereen het wel eens dat je meerdere malen hetzelfde gaat controleren, maar waar ligt dan de grens tussen het normale en dwang?

Wel, een dwangstoornis ontwikkel je hel geleidelijk aan en hoeft zelfs niet door de buitenwereld ( zelfs familie) niet gezien te worden. Het wordt soms niet eens merkbaar omdat je de verandering begrijpbaar vindt.

Als je wil vaststellen of iemand aan dwangstoornis lijdt, zou hij in wezen aan volgende eisen moeten voldoen:

Als eerste moet er sprake zijn van een dwanggedachte of dwanghandeling. Als tweede moeten de dwanggedachten en dwanghandeling gezien moeten worden als een bron van ellende voor de persoon in kwestie of ze houden het normaal functioneren van de persoon tegen. En als derde: de dwanggedachten en dwanghandelingen mogen niet het gevolg zijn van een andere psychiatrische stoornis zoals schizofrenie of depressie.



Dwangmatig karakter

Iemand met een dwangmatig karakter, dit zijn mensen die van nature uit zeer netje en georganiseerd zijn( bv. Alles heeft zijn vaste plaats, boekje die recht moeten liggen,… ) ,kan op momenten dat hij onder druk staat nog dwangmatiger worden. Op die momenten is de kans groot dat er een dwangstoornis wordt ontwikkeld. Ook deze ontwikkeling loopt heel geleidelijk. Mocht er een overgang zijn van een dwangmatig karakter naar een dwangstoornis en kan die persoon niet meer op een normale manier sociaal functioneren, dan spreekt men van Obsessief-Compulsieve persoonlijkheidsstoornis.



Je hebt verschillende vormen van dwangstoornissen

- wasdwang (: dwangstoornis waarbij men bv. de handen overdreven vaak en grondig reinigt)

- schoonmaakdwang

- controle dwang (: dwangstoornis waarbij allerlei zaken overdreven vaak en grondig worden gecontroleerd. )

- dwangmatig tellen

- vraagdwang (: dwangstoornis waarbij men steeds dezelfde vragen blijft stellen)

- …

* Wat je ook vaak ziet zijn combinaties van verschillende soorten dwang.







Hoe behandel je een dwangstoornis?

Er zijn 3 manieren om iemand met dwangneurose te behandelen:

psychotherapie

Medicijnen

Combinatie van psychotherapie en medicijnen



Psychotherapie

Therapie bestaande uit gesprekken met psychotherapeut. De therapie is er op gericht om de psychische (innerlijke) klachten van de patiënt te verlichten.

Dus zoals geweten enkele van de psychotherapieën zijn: de cognitieve therapie en de gedragstherapie.



Medicijnen

• Medicijnen worden onderverdeelt in groepen. Zo bestaat er een groep medicijnen tegen: depressies, angsten, spanningen, slaapstoornissen en nog andere groepen. Er bestaat echter (nog) geen groep medicijnen tegen dwangstoornissen.

Maar er is verandering op komst!! Sinds een paar jaar is het bekend dat bepaalde medicijnen, die bedoeld zijn voor de behandeling van depressies, ook helpen tegen dwangstoornissen. Het gaat dan om het medicijn anti-depressiva, in dit middel zitten namelijk serotonine-heropname-remmers. Serotonine is een stof die voorkomt in onze hersenen en een rol speelt bij het overbrengen van boodschappen van de ene zenuw naar de andere zenuw.



Serotonine heeft een positief effect op mensen met een dwangstoornis, een nadeel is echter dat het effect pas na 8 tot 10 weken te merken is, terwijl bij iemand met een depressie er al naar 2 weken verbetering te zien is. Ook de dosis die ingenomen moet worden is hoger dan bij iemand met een depressie.

Dit was een korte bespreking over Obsessieve-Compulsieve stoornis. Over de stoornis zelf, wanneer het zich ontwikkeld en over wat je er mogelijk aan kunt doen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen