U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ben Simmes - De Hormonenmoord.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2089 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1996 woorden.

Samenvatting

Jannekes vader werkt bij de Algemene Inspectiedienst. Hij controleert onder meer of er op boerderijen met groeihormonen geknoeid wordt. De moord op zijn collega wordt opgeëist door de hormonenmaffia. Janneke is bang dat haar vader ook gevaar loopt. Een paar weken later wordt Jannekes vader ontvoerd. Hij wist te veel, net als zijn collega. Samen met een aantal vrienden gaat Janneke op onderzoek uit. Ze komen tot de ontdekking dat op de boerderij van Geert, een vriend van hen, groeihormonen worden gebruikt. Deze, en vele andere boerderijen zijn aangesloten bij de hormonenmaffia. Na veel speurwerk komen Janneke, Joris, Lidwien en Theo erachter waar het hoofdkantoor zich bevindt en wie de leverancier is. Ze weten niet wie ze kunnen vertrouwen, want hoe zit het als ze tussen de groeihormonen een briefje vinden met de naam van de hoofdcommissaris van de politie die over het onderzoek gaat? Als Janneke, Joris, Lidwien en Theo eenmaal weten waar de vader van Janneke verborgen wordt gehouden, begint het gevaarlijk te worden. Na onnodige risico’s genomen te hebben worden ook zij opgepakt door de hormonenmaffia. Achteraf was de politie toch meer te vertrouwen dan ze dachten en liep deze ontvoering beter af dan ze ooit hadden kunnen dromen.De keuze van het verhaal of boek

Ik heb dit boek niet echt om een bepaalde reden gekozen. Ik had van deze serie al eerder boeken gelezen. Deze serie boeken is van het begin tot en met het einde spannend. Meestal gaan deze boeken over een zeer actueel thema en dat vind ik wel leuk. Van deze schrijver, Ben Simmes, heb ik nog nooit eerder een boek gelezen. Ik had zelfs nog nooit van deze schrijver gehoord. Deze schrijver is niet zo bekend, want ik heb overal geprobeerd informatie over deze schrijver te vinden, maar dat is niet gelukt.

Van het onderwerp wist ik al meer. Veel mensen zijn voor de groeihormonen, maar ik denk dat er misschien nog wel meer mensen tegen de groeihormonen zijn. De Europese Unie is in ieder geval wel tegen de groeihormonen. De EU krijgt circa een jaar uitstel om aan te tonen dat het gebruik van groeihormonen in de veeteelt een gevaar vormt voor de consument. Lukt dat niet, dan moet de ban op de import van Amerikaans hormoonvlees worden opgeheven. Dat heeft de wereldhandelsorganisatie WHO in Genève bepaald. De Europese Unie hanteert al jarenlang een importverbod op Amerikaans vlees dat met groeihormonen is geproduceerd. De EU beschouwt groeihormonen als een gevaar voor de volksgezondheid, omdat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. Volgens sommigen is de EU in staat om binnen 15 maanden alsnog met voldoende bewijsmateriaal te komen, zodat het invoerverbod niet zou hoeven te worden opgeheven.

Het gebruik van groeihormonen is tegen de wet. Het is illegaal en door het gebruik van groeihormonen kun je opgepakt worden als de politie erachter komt.De personen

De hoofdpersonen in dit boek zijn Janneke, haar vader, Lidwien, Theo, Joris en Geert. Zij dragen allemaal iets bij aan de moordzaak die in verband staat met de groeihormonen. De vader van Janneke werkt bij de Algemene Inspectiedienst. Hij controleert onder meer of er op boerderijen met groeihormonen geknoeid wordt. Bij Geert op de boerderij werden groeihormonen aangetroffen door Janneke, Theo, Joris en Lidwien. Geert beweerd dat er niets mis is groeihormonen . Dieren hebben er geen last van. Het zijn heel onschuldige middelen. In ons menselijke lichaam bevinden zich ook hormonen. En bij dieren is dat precies hetzelfde. Waarom zou je dan geen groeihormonen mogen gebruiken? De groei gaat met dat spul gewoon een stukje sneller. Het gebruik van groeihormonen is bovendien goed voor de consumenten. Omdat dieren door die hormonen sneller groeien, hoef je ze minder eten te geven. Dus kost het vlees ook minder. Bovendien zorgen sommige van die hormonen ervoor dat dieren minder vet worden, maar juist meer gespierd. En dat willen de consumenten ook graag, want de meeste mensen eten nu eenmaal niet graag vet vlees. De boeren verdienen dus iets meer en de consumenten betalen minder!

Toch zijn Janneke, haar vader, Lidwien, Theo en Joris het er niet mee eens. Zij vinden dat de we er wel allemaal voordeel aan hebben, de boeren en de consumenten. Toch vergeet Geert een ding. Hij vergeet de dieren zelf. Door de groeihormonen kunnen koeien agressief worden, of het kan de voortplanting beïnvloeden. Sommige koeien hebben zoveel van dat spul gehad dat hun uiers bijna over de grond slepen. Dat is gewoon dierenmishandeling. Toch schijnt de hormonenmaffia zich daar niets van aan te trekken. Janneke, haar vader, Lidwien, Theo en Joris proberen de hormonenmaffia op te sporen en op te pakken. Wat niet de hele tijd goed gaat.

Janneke, Joris, Lidwien, Theo en Geert zitten bij elkaar in de klas. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Toch zijn Janneke, Joris, Lidwien en Theo het er niet mee eens dat er bij Geert op de boerderij groeihormonen worden gebruikt. Het zijn aardige, zelfstandige en ondernemende kinderen. De vader van Janneke is ook ondernemend. Hij zoekt het gevaar op en deinst nergens voor terug. Hij strijdt voor een land zonder groeihormonen. Ik ben net als Janneke, Joris, Theo en Lidwien tegen het gebruik van groeihormonen. Ik ben net als hen zelfstandig en ondernemend. Ik zou er ook werk van hebben gemaakt als ik erachter kwam dat er bij iemand hormonen werd gebruikt op de boerderij. Ik weet alleen niet of ik het hetzelfde zou aanpakken. Ik weet niet of ik zoveel risico’s zou durven nemen. Ik vind wel dat zij het heel goed hebben aangepakt. Gelukkig is het uiteindelijk toch nog gelukt.

Janneke vind ik de meest sympathieke persoon. Hoe zij voor haar vader opkomt vind ik heel goed. Ze doet er alles voor om haar vader te vinden. Ze geeft ook niet op voor ze hem gevonden heeft. Ik heb bewondering voor haar doorzettingsvermogen. Ook vind ik dat zij, onder welke omstandigheden dan ook, logisch blijft nadenken. Ze probeert zo weinig mogelijk risico’s te nemen en haar plan toch zo goed mogelijk te laten lukken. Toch had ze een te groot risico genomen waardoor het bijna heel slecht afgelopen was met haar, Lidwien, Theo en Joris. Ik vind het ook goed dat ze zo voor de dieren op komt. Wie geeft een dier nu zoveel medicijnen of groeihormonen dat een koe er agressief van kan worden. Of dat bv. de uiers de hele dag over de grond slepen. Dat kan ik niet begrijpen. Ik snap ook niet waarom mensen dan nog kunnen beweren dat die hormonen geen kwaad kunnen voor de dieren.

De minst sympathieke persoon vind ik toch wel Geert. Hij zegt wel dat hij voor het gebruik van groeihormonen is, maar dat hij ze niet gebruikt. Toch komen Janneke, Lidwien, Theo en Joris er achter dat er wel degelijk groeihormonen bij hem op de boerderij worden gebruikt. Als je dan toch al zegt dat je voor groeihormonen bent, waarom zeg je dan ook niet gelijk dat je ze gebruikt?

Ik vind het wel aardig van hem dat hij aan het einde van het boek toch heeft geprobeerd om Janneke, Lidwien, Joris en Theo te helpen. Ook al werd de kans daardoor groter dat hij, zijn vader en zijn broer zouden worden opgepakt voor het gebruik van groeihormonen.De tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dat is niet zo heel belangrijk voor het verhaal. Het verhaal had zich alleen niet bv. in de middeleeuwen kunnen afspelen. Joris, Janneke, Lidwien en Theo brachten ‘s middags een flesje naar een laboratorium en een paar uur later was de inhoud van het flesje onderzocht. In de middeleeuwen ging zo iets niet zo snel, als er tenminste toen al van zulke goede laboratoria waren. Ook gaat alles in de slachterijen in dit boek automatisch. Deze manier van werken bestond in de middeleeuwen niet. We leven nu in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Over deze tijd wist ik dus bijna alles al. Alleen door dit boek heb ik wel gemerkt dat zich nog steeds een grote strijd speelt tussen de mensen die voor en de mensen die tegen de groeihormonen zijn. Ook is er nog steeds een strijd met Amerika over de invoer van met groeihormonen geproduceerd vlees.De plaats (ruimte)

Het boek speelt zich voornamelijk of in de nieuwbouwwijk Govenoord en in bungalowpark "De Rode Tros". In het bungalowpark ligt het hoofdkantoor van de hormonenmaffia. Meneer Wullems, eigenaar van een dierenkliniek en hoofd hormonenmaffia, heeft daar zijn voorraad groeihormonen opgeslagen en de vader van Janneke verborgen gehouden. Van deze nieuwbouwwijk had ik nog nooit gehoord. Volgens mij bestaat deze wijk ook niet in het echt en is het een verzonnen plek. De plaats geeft de handelingen in het verhaal geen extra betekenis.

Het verhaal speelt zich af in een maatschappij waarin door de boeren veel geld wordt verdiend door het gebruik van groeihormonen.

De boeren worden tegengewerkt door mensen die tegen het gebruik van groeihormonen zijn. Zij proberen de hormonenmaffia, de maffia waar de boeren bij aangesloten zijn, op te pakken. Al deze omstandigheden vormen het onderwerp van het verhaal.Het vertelstandpunt (perspectief)

Het verhaal wordt verteld door een persoon van buitenaf. Deze persoon heeft niets met het verhaal te maken. Sommige stukken worden wel aan een persoon gebonden. Dus dan staan de stukjes tekst tussen aanhalingstekens omdat een persoon dat letterlijk zo gezegd heeft. Daardoor wordt je mening en je kijk op een bepaalde persoon erg beïnvloed. Op deze manier kun je je heel goed inleven in hoe die persoon zich voelt, gedraagt enz. Ook kun je zo nagaan waarom die persoon juist dit zegt. Ik vind het leuk om boeken te lezen die zo geschreven zijn.Wat wil het verhaal de lezer zeggen? (thema, idee)

De schrijver wil met dit verhaal duidelijk maken, denk ik, dat het niet vanzelfsprekend is dat er (bijna) iedere dag een stukje vlees op je bord ligt. Om deze stukken vlees wordt nog veel ruzie gemaakt door mensen die voor de groeihormonen zijn en door mensen die er tegen zijn.

Veel boeren vinden dat ze tegenwoordig niets meer mogen. Ze mogen geen mest meer produceren, geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken, geen kunstmest, geen groeihormonen gebruiken, niks! Toch zijn al die regels en wetten er niet voor niets. Ze zijn gemaakt voor een beter milieu en om de dieren een prettiger leven te geven.

Ik vind het heel goed dat een schrijver zo’n onderwerp in zijn boek verwerkt. Het zet je aan het denken. Je stelt jezelf vragen als bv: Zijn groeihormonen nu echt zo slecht voor dieren? Worden ze in Nederland veel gebruikt? Hoeveel met hormonen geproduceerd vlees kun je eten zonder ziek te worden? Ik vind dat de schrijver op een goede manier op al deze vragen een duidelijk antwoord heeft proberen te geven. Ik vind het leuk om zo’n boek te lezen.Zou je nog eens een verhaal/boek lezen over

Over deze schrijver, Ben Simmes, zal ik zeker nog eens een boek lezen als ik er een kan vinden. Het boek was van het begin tot en met het einde spannend. Je las dit boek in een keer uit. Het was heel mooi geschreven. Ik denk ook dat het kwam door het actuele onderwerp van het boek. Dat onderwerp, groeihormonen, is erg interessant. Het is leuk om daar iets meer over te weten te komen. Over dit onderwerp wil ik ook nog wel eens een boek lezen.

Of ik over deze tijd nog een boek lees? Ik weet het wel zeker. Veel boeken worden geschreven over de tijd waarin de schrijver op dat moment leeft. Ik vind het leuk om over deze tijd boeken te lezen. Er zijn er ook heel veel van te vinden.

Of ik over de plaats waar het boek zich afspeelde nog eens een boek lees daar kan ik niets van zeggen. De plaats in het boek gaf niets extra’s aan het verhaal. Ik moest trouwens zoeken in het boek om te vinden waar het zich afspeelde. Dus de plaats had eigenlijk geen invloed op het boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen