Boekverslag : J. Bernlef - Vallende Ster
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 712 woorden.

Vallende Ster J. BernlefHet verhaal begint dat Wim Witteman in een ziekenhuis ligt en dat hij het touw mist waaraan hij en zijn broer aan elkaar vast zaten. Zijn broer Peter was een autistische en kon nergens alleen heen en Wim nam hem altijd mee op sleeptouw. De dokter komt binnen en zegt dan dat er niks meer op de scan te zien is en dat Peter dus genezen is.
Thuis zit peter aan het bureau van zijn vader met een perforator en knipt dan allemaal rondjes.Hij verzamelt dan alles wat rond is dus kopjes en borden enz.Op school tekent Peter alleen maar cirkels uit de losse hand.
Toen Wim in dienst ging werd Peter in een inrichting geplaatst, maar moeder Jo haalde hem er weer uit Peter stond dagen lang op Wim te wachten en ondertussen zong hij psalmen te zingen die hij op het christelijke schooltje had geleerd.
Wim probeerde Peter te laten lachen want dat was tenslotte zijn beroep.
Maar dat lukt niet. Als Wim dan wel eens aan het oefenen was voor een voorstelling dan deed Peter het altijd na als hij het dan zag. Wim heeft samen met Henk de Jong een theatershow(tje). Als Wim op een avond na een voorstelling word opgehaald door zijn vader. Hij verteld dan dat Peter dood is.Hij was van het dak afgesprongen met een stoel want dat had hij Wim zien oefenen voor een sketch die hij zou doen met Henk, het was de bedoeling dat Wim van een stoel zou vallen en dat was hij op het dak aan het oefenen.De toneel voorstellingen worden steeds slechter bezocht dus er was steeds minder werk voor Wim en Henk.

Verhaal analyse

Titel:

"Vallende ster" Omdat Wim op het dak een nummer oefende en als hij dan stopt blijft hij op het dak zitten en ziet dan een vallende ster. Peter heeft dit allemaal gezien en probeert dan het truckje van Wim na te doen en valt dan naar beneden van het dak

Genre:

Het is een novelle want het telt minder dan 100 blz
Het is een literair boek maar omdat het een novelle is word er maar een groot probleem en dat is dat Peter van het dak is gesprongen en daar voelt Wim zich heel schuldig over.
In het verhaal heeft Wim een probleem en dat is dat hij altijd zijn broer op sleeptouw neemt en dat het zijn fout is dat Peter van het dak is gesprongen.
Het verhaal begint met een gedicht en het heeft een open maar toch ook wel een gesloten eind want aan het eind moet Wim optreden,maar je weet niet meer hoe het verder gaat met Wim.
De personen zijn :Wim Witteman het is een roundcharacter want je weet veel over zijn gevoelens.
Peter Witteman een autistische jongen waar niks van zijn gevoelens weet dus is het een flatcharacter. De andere personen zijn allemaal flatcharacters want je weet niks van hun gevoelens.
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is een deel voor WO II en een stuk na WO II.Er verloopt een ongeveer 10 à 15 jaar in het verhaal. Het is niet chronologisch verteld er zitten veel flashbacks naar vroeger dat Wim aan zijn broer denkt. Het verhaal is in de ikpersoon geschreven (die van Wim), doordat het in de ikpersoon is geschreven is het best wel moeilijk lezen als er een flashback verteld word. Vallende ster speelt zich af bij een de bioscoop/theater van de vader van Wim De omgeving heeft wel invloed op het verhaal want omdat Wim's vader een theater heeft zit Wim ook in deze wereld samen met een Henk een goede vriend.
Het thema is het leven van Wim samen met zijn autistische broer Peter.
In het hele boek word er normaal taalgebruik gebruikt.De flashbacks in het boek maakt het tot een moeilijk boek.In het boek komen maar weinig dialogen voor.Eigen mening:

Mijn mening is dat het erg moeilijk te begrijpen is,omdat er de nodige terugblikken in verwerkt zijn.
Als je het voor een tweede keer leest is het beter te begrijpen.

Scriptie over Bernlef

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen