Boekverslag : Lieneke Dijkzeul - Kortsluiting
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1786 woorden.

Iets over Lieneke Dijkzeul zelf :Lieneke Dijkzeul werd op 7 maart

1950 in Sneek geboren. Bij het

opgroeien van haar eerste dochter

kreeg ze zin om te gaan schrijven.

Haar eerste verhalen werden in bla-

den als Okki, Taptoe, Bobo en Donald

Duck. Daarna begon ze met het schrij-

ven van kinderboeken.Lieneke Dijkzeul

schrijft vooral boeken met problemen in een gezin zoals: financiële problemen, ruzies, echtscheidingen enz

Lieneke Dijkzeul had als kleuter maar een wens : leren lezen ,want dan hoefde je je nooit te vervelen.Toen ze eenmaal kon lezen besloot ze dat ze later of paukeniste of schrijfster wilde worden.Het laatste leek haar ook het gemakkelijkste ;want je schreef gewoon op wat je dacht en voelde.In die periode schreef ze veel opstellen en hield uitgebreide dagboeken bij.In 1988 begon ze met het publiceren van een aantal korte verhalen in jeugdbladen.Hou je taai! Was der eerste boek.Titel : Kortsluiting

Titelverklaring : Als Marieke de brieven leest die Daniël schrijft slaan de knoppen door ( kortsluiting ) en loopt weg

Hoofdpersoon(en) : Daniël Bax

Bijpersonen : Marja ,Jesse ,Pim ,Marieke ,( Rosy of te wel Rozekke ),

Floor ,Daniëlle ,Grad ,Micky ,Lorre ,Ton ,Gert Bovenkamp ,Job Swaanswijk ,Richard ,Rob , Dennis ,Juf. Dil

Thema : Problemen boek met een jongen met een moeder die alcoholist is en hij moet dan telkens naar pleeggezinnen

Schrijfster : Lieneke Dijkzeul

Omslagillustratie : Roelof van der Schans

Samenvatting :Daniël Bax woont in een kindertehuis. Z’n moeder ( Rosy of te wel Rozekke ) is verslaafd aan drank en kan hem dus niet opvoeden. Hij is al in verschillende pleeggezinnen opgenomen maar het lukte hem niet zich aan te passen aan de omstandigheden en hij vond de pleegouders vaak ook niet aardig. Na het zoveelste pleeggezin komt Daniël bij Jesse en Marja terecht. Hij is dan 14 jaar oud. Jesse en Marja hebben al 2 kinderen. Pim is 9 jaar oud en lijkt hoogbegaafd. Hij weet op z’n negenjarige leeftijd al meer dan Daniël, terwijl Daniël al 14 is. Marieke is het andere kind. Ze is ook 14 en haatte Daniël al sinds Jesse en Marja haar vertelde dat ze Daniël zouden adopteren en dat hij dan de zolderkamer zou krijgen. Dat is ook de rede dat Marieke hem haat.En de naam alleen al…Ze had een hekel aan bijbelse namen. Zij had de zolderkamer graag willen hebben!

Op z’n kamer schrijft Daniël brieven aan z’n moeder die hij waarschijnlijk nooit zal versturen omdat hij niet weet waar z’n moeder is. In de brieven, die een soort dagboek voor hem zijn, schrijft hij dingen waar hij met niemand over kan praten.En driekwart is een leugen.Wat hij schrijft is meestal niet waar.

In zijn jeugd is Daniël vrijwel nooit naar school geweest, omdat z’n moeder toch niet op hem lette. Daarom wordt hij nu in de brugklas geplaatst van het Erasmus College. Hij vindt het erg moeilijk op school en begrijpt niks van de stof. Al snel krijgt Daniël ruzie met z’n leraar ( mentor ). Naar aanleiding daarvan wil hij niet meer naar school.

Een paar dagen later gaat hij weer naar school.Als ze een tussen uurtje hebben dan mogen ze eigenlijk niet van het schoolplein af , maar Richard had zin in een patatje maar in plaats daar van gaan ze naar het huis van Daniël.Als ze terug komen worden ze gesnapt door de conciërge.Daarom moet hij 2 pauzes het schoolplein vegen.Daniël vond het flauwekul en gaat er tegen in.Telkens worden het aantal pauzes dat hij moet vegen steeds meer. Als de conciërge Daniël dan ook nog eens Danny (zo noemde z’n moeder Daniël altijd) noemt en hem in z’n nek pakt is voor Daniël de maat vol. Hij slaat wild om zich heen om los te komen, maar niks helpt. Uiteindelijk buigt Daniël z’n hoofd naar voren en bijt de conciërge, op de rug van z’n hand, zo hard dat Daniël het bloed in z’n mond proeft. De conciërge schreeuwt het uit van de pijn. Daniël rent zo snel mogelijk naar huis. Omdat hij alles thuis verteld mag hij een paar dagen later weer naar school. Zodra hij de klas binnenkomt wordt hij als een held ontvangen. Hij krijgt een eretitel en wordt voor het brugklasvoetbalelftal gevraagd.

Als Daniël op een dag thuiskomt ziet hij Marieke op z’n kamer in de brieven aan z’n moeder snuffelen. Hij wordt zo kwaad dat hij naar Marieke’s kamer rent en Marieke’s gitaar kapot slaat op de rand van haar bed. Daarna rent hij weer naar boven, pakt de spullen waarmee hij gekomen is en vertrekt. Marja en Jesse zijn heel kwaad op Marieke en gaan Daniël zoeken. Marieke voelt zich erg schuldig en gaat mee helpen om Daniël te zoeken. Ze vinden hem niet.

Als Marieke naar school gaat ziet ze op de vuilnisbelt waar ze altijd langs komt een caravan staan. Ze loopt er naartoe en gaat naar binnen. Daar ziet ze opeens een punaise waarmee Daniël altijd de posters op zij wand prikt.Ze herkent het , omdat die altijd in het naaidoosje van Marja lagen.. Ook ziet ze een stuk karton.Ze pakt een pen. Ze pakt de pen en het stuk karton en schrijft “ kom als je blieft terug Daniël ” op het karton.

Als Daniël terugkomt in de caravan ziet hij het karton. Hij pakt z’n spullen en loopt weg.

Daniël besluit te voet (hij heeft weinig geld) z’n moeder te zoeken. Na een tijdje lopen komt hij in een dorpje waar hij Grad tegenkomt. Die biedt Daniël werk aan om wat geld bij te verdienen. Daniël helpt Grad voor een middag. Als hij klaar is nodigt Grad hem uit om te blijven eten. Daniël heeft honger en gaat dus op Grad’s uitnodiging in.Hij gaat weg.Loopt iets terug en gaat op een bankje zitten.Dan gaat hij terug en gaat slapen in het schuurtje van Grad waar hij zijn schilder spullen bewaart en zo.Grad komt binnen en hij schrikt wakker.Hij krijgt een bed aangeboden en dan noemt Grad hetm DANNY en dan word ie kwaad en rent hard weg.Even later zit hij in een ander dorp en gaat in een andere schuur slapen.

Als de twee vrouwen die in het huis naast de schuur wonen met de auto vertrekken word Daniël wakker.Hij heeft dorst en Daniël klimt door het zolderraampje van het huis naar binnen. Eenmaal binnen gaat hij naar beneden en pakt wat te eten. Hij neemt ook wat eten mee naar de zolder, waar hij van plan is de nacht door te brengen. De tijd die Daniël in het huis doorbrengt wordt langer dan hij dacht, want de dag nadat hij naar binnen was geklommen gaan de vrouwen niet weg. De dag dat hij opgesloten zat op de zolder was op een Zaterdag.Morgen gaan de vrouwen wel weer weg. Daniël klimt zo snel mogelijk het huis weer uit en gaat verder met z’n reis.Hij loopt langs een weg en nog niet zo veel later stopt er een jongen van 16 op een brommer en geeft hem een lift.Naar het station moest hij en naar werd hij afgezet Hij komt terecht in de stad waar hij vroeger met z’n moeder en haar vriend woonde.Daniël besluit om naar een café te gaan.Eerst heten het Theo’s place en nu Micky’s Place.Als hij daar komt ziet hij de vriend, die Mick heet, achter de bar staan. Mick verteld hem dat z’n moeder naar het buitenland is verhuisd en dat hij geen idee heeft waar ze woont.

Daniël ziet in dat hij het verleden los moet laten en belt naar Marja en Jesse. Marja neemt de telefoon op.Dan zegt hij : Met Daniël.De lijn kraakte en toen zij Marja Je trui is af , want ze had hem belooft voor hem een trui te breien voor in de winter.Dat was eigenlijk de vraag of hij naar huis kwam.

Karakter van personen / wat voor rol spelen ze in het boek:Daniël Bax : Hij is de hoofdpersoon en erg kwetsbaar.Hij heeft een rot verleden en haat het al iemand hem Danny noemt.Hij is een beetje agressief

Marja : Dat is de moeder van Marieke en Pim.Ze is een aardig mens en erg zorgzaam.

Jesse : Dat is de vader van Marieke en Pim.Hij is ook aardig voor Daniël

Pim : Hij is de zoon van Marja en Jesse en het broertje van Marieke.Hij is 9 jaar en “ hoogbegaafd “.Hij weet veel zelfs meer dan Daniël.Het is een aardig jochie.Hij geeft zelf zijn geluksknikker aan Daniël als hij de eerste dag naar school gaat

Marieke : Dat is de dochter van Jesse en Marja.En de zus van Pim.Ze is 14 jaar oud en is gek op gitaar spelen.Ik vind haar heel erg bezitterig en heel erg nieuwsgierig.

Rosy of te wel Rozekke : Zij is de echte moeder van Daniël en verslaafd aan de drank.Ze speelt niet echt in het boek alleen haar naam word vaak genoemd.

Floor : Een meisje dan Daniël tegen het lijft botste en hem de weg leiden door de school en ze is een vriendin van Daniëlle.

Daniëlle : Ze mist een stukkie van der voortanden ,omdat ze als kind zijnde van de komode is afgevallen.Ze spreekt de ‘s’ als een ‘f’ uit en is een vriendin van Floor.

Grad : Een oude man die Daniël tegen kwam en hem een baantje aanbood om wat bij te verdienen.Hij is altijd alleen en vind gezeldschap wel gezellig.

Micky : Een oude vriend van Daniëls moeder.Hij runt een café.En is erg verrast als hij Daniël weer ziet.Hij had hem op het eerst oogopslag niet eens herkent.

Lorre : Dat is de poes van Marja , Jesse, Marieke en Pim

Ton : Dat is een menner waarbij Daniël zat toen hij werd opgehaald door Jesse.Dat is een menneer die werkt daar.Ik weet alleen niet hoe je zo iemand noemt.

Gert Bovenkamp : Dat is de conciërge van de school.Iedereen vind het 10 keer niks en iedereen heeft de pest aan hem.Hij vindt het leuk om leerlingen in de pauze parpiertjes te laten prikken.

Job Swaanswijk : Hij is de rector van de school.Een aardige man

Richard : Hij rookt en is bevriend met Dennis en Rob en met hun hangt hij altijd rond.

Rob : Hij rookt ook en hangt altijd rond met zijn vrienden Dennis en Richard

Dennis : Dat is een dik persoon, hij rookt en steelt.Hij hangt altijd rond met zijn vrienden Richard en Rob.Marieke vind hun maar acho’s.

Juf. Dil : Dat is de mentor van ( 1C ) Daniël. En tegelijk wiskunde lerares

Andere boeken die Lieneke Dijkzeul heeft geschreven :- De tweede Viool

- Hou je taai

- Een muis met klauwen

- Een bezem in het fietsenrek

- Bevroren tijd

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen