U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ward Ruyslinck - Wierook En Tranen.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2069 en is laatst upgedate op 30/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 769 woorden.

Algemene gegevens

Titel Wierook en tranen

Auteur Ward Ruyslinck

Plaats Groningen

Jaar 1991

Eerste uitgave 1958

Genre Tweede wereldoorlogInhoud.Hoofdpersonen en bijpersonenDe hoofdpersoon van dit verhaal is Waldo Havermans. Waldo is een jongen van negen jaar. Over zijn uiterlijk wordt niks verteld. Hij is een beetje verlegen en stil, maar hij denkt wel heel vaak na over wat er allemaal gebeurt. In het begin van het verhaal is hij nog een kind. Aan het einde heeft hij zoveel meegemaakt, dat hij nooit meer zo zorgeloos als een kind zou kunnen zijn. Eigenlijk is zijn jeugd verloren gegaan.

De belangrijkste bijpersoon is Vera. Vera is een meisje van vijftien jaar. Ze is het buurmeisje van Waldo. Over het uiterlijk van Vera wordt ook niks verteld. Vera is een verstandig meisje en Waldo vertrouwt geheel op haar.

Pa en ma zijn ook nog bijpersonen, maar daar kom je niet zoveel van te weten. Wat je wel komt te weten is dat pa alles regelt.TijdDit verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Dit kom je te weten doordat de Duitsers in Belgiƫ een spoor van dood en verderf achterlietenPlaatsDit verhaal speelt zich af tussen de plaats Poperinge, waar het verhaal begint, en de kust van Belgiƫ waar Waldo en Vera naar toe willen gaan..Verloop van het verhaalDit verhaal is geheel chronologisch.PerspectiefDit verhaal heeft een ik perspectief. Een fragment:

Ik had wel honger, maar zoals ik pa al zo dikwijls had horen doen, loog ik om bestwil, om de anderen niet te ontmoedigen. Dat maakte een zeer mannelijke indruk. Ik had ook wel eens willen vloeken af en toe, zoals pa tegen zijn fiets die omviel, maar dat durfde ik toch niet.Thema-motieven-boodschap auteurHet thema van dit boek is kinderen in de oorlog.

Het motief is Waldo's herinnering aan de dood van zijn ouders, hij ziet de beelden telkens weer voor zich. De open mond van pa en de schoen van ma.

Ik denk dat de boodschap van de schrijver is dat kinderen het in de oorlog heel moeilijk hebben.Samenvatting van het verhaalWaldo vlucht samen met zijn ouders naar het buitenland. Als zijn ouders bij een bombardement om het leven komen gaat hij met het Belgische leger mee naar een vluchtelingenkamp. Tijdens een stop verliest hij de soldaat uit het oog en komt hij Vera tegen. Hij reist met Vera verder in voor en tegenspoed. Wanneer ze van een viertal Duitse soldaten een lift krijgen verkrachten de soldaten Vera. Vera overlijdt aan haar verwondingen.SpanningHet begin van het verhaal is niet echt spannend, maar door de goede manier van schrijven lees je toch verder. Wanneer Waldo zijn ouders verliest wil je verder lezen om te weten hoe het afloopt, maar ook door de aangrijpende manier van schrijven.

TitelverklaringDe titel wierook en tranen lijkt op het eerste gezicht heel onlogisch, maar het is eigenlijk wel logisch. Aan het einde van het verhaal gaat Waldo samen met een zuster van het ziekenhuis bidden voor Vera. In de kapel ruikt het naar wierook. De geur waar Waldo altijd zo gelukkig van werd, terwijl hij nu ook heel ongelukkig is vanwege de dood van Vera.RealiteitDit verhaal is heel realistisch. Dit soort dingen zijn heel vaak gebeurt. De tweede wereldoorlog heeft echt plaatsgevonden, de plaatsen waar Vera en Waldo zijn geweest bestaan echt en de tijd klopt ook.BeoordelingIk vind dit echt een heel mooi boek. Ik vind het leerzaam, spannend en heel mooi geschreven, alsof je er bij bent. Ik leefde helemaal mee met de hoofdpersoon en werd zelf verdrietig. Ik vond het taalgebruik niet echt moeilijk, maar soms moest je wel even nadenken, doordat het Vlaams is. Ik vind dit boek een echte aanrader, voor iedereen, interesses maakt niks uit.Gegevens auteurWard Ruyslinck heeft de oorlog zelf op twaalf jarige leeftijd meegemaakt. Veel van zijn oorlogservaringen zijn terug te vinden in zijn boeken. Een aantal boeken van hem met hetzelfde genre is: De ontaarde slapers (1957), Het dal van Hinnom (1961) en Het reservaat (1964).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen