U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Lydia Rood - Een Mond Vol Dons.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2059 en is laatst upgedate op 15/08/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 926 woorden.

Gegevens

1: Datum leesverslag: Zondag 26-03-2000

2: Titel: “Een Mond Vol Dons”

3: Auteur: Lydia Rood. Aanvullende info: Geboren in Velp, naast schrijfster ook journaliste voor de Volkskrant. Won een Zilveren Griffel voor Een Mond Vol Dons

4: Genre: “Avontuur verhaal”, gaat over de belevenissen van Soof en Marjan.Inhoud

5: Samenvatting: Het boek vertelt over Marjan en Soof, vanaf dat ze baby waren totdat ze puber zijn.

In het begin lijkt alles goed te gaan, ze zijn hartsvriendinnen door en door. Ze zijn heel veel samen en doen dus ook alles samen. Toen Soof ouder werd, ging ze zich steeds vreemder gedragen. Ze heeft het steeds over Marjans vader, die door haar moeder de deur uit gezet is. Hij is naar mijn idee haar symbool van absolute vrijheid. Dit wil zij ook zijn, omdat haar ouders, Kasper en Lilian, waarvan Kasper in een rolstoel zit, “overzorgzaam” zijn. Nadat ze samen (de moeder van Marjan en haar nieuwe vriend Harko, de ouders van Soof en haar zusje Famke, die altijd beter wil zijn en sprekend op Soof lijkt alleen dan een “voorbeeldkind” is) op vakantie gegaan waren, veranderde alles. Soof gebruikte heftige woorden als XTC, Gettoblaster en tampon, en vond Marjan een zielig kind dat zich veel te goed aan de regels hield. Daarna liep ze weg van huis. Als Marjan haar later in Amsterdam vindt werkt Soof in een Tattooshop bij Marjans vader!! Ze komt echter nooit meer terug naar Lilian en Kasper.6: Personen:

Hoofdpersonen

Marjan: ze houdt van spannende dingen zoals klimmen of de school onder-

kladderen met verf dat doet ze graag met haar beste vriendin Soof, "ze houd er van om kattenkwaad uit te halen" zegt haar moeder. Ze is niet gauw bang. Ze heeft een stevige lichaamsbouw (zoals ze zelf zegt) en piekhaar. Haar vader is door haar moeder eruit gestuurd en haar vader zocht ook verder geen contact meer met haar. Marjan heeft geen broers of zussen.Soof: dit is de eigenlijke hoofdpersoon van het boek, alles draait om haar verdwijning en Marjan beschrijft dat. Ze is de beste vriendin van Marjan. Ze heeft een eigen willetje. Marjan noemt haar Soof en haar ouders Sophietje (haar echte naam). Ze houdt net als Marjan van spannende dingen die ze dan ook vaak doen. Soof bedenkt altijd wat ze doen en Marjan doet altijd gewoon met haar mee. Ze heeft blond haar zoals de rest van de familie.

Bijpersonen

-Kasper en Lilian: vader en moeder van Soof en Famke. Kasper zit in een rolstoel en is kunstschilder, Lilian werkt bij een bibliotheek in hun gezin hebben ze geen televisie en lezen ze de bijbel.

-Famke: oudere zus van Soof lijkt sprekend op Soof, ze heeft blonde krullen en meestal jurkjes met strikken aan. Ze is twee jaar ouder dan Soof. Wil altijd beter zijn dan Soof, en wordt door Lilian en Kasper voorgetrokken.

-Merel: moeder van Marjan, heeft een winkel voor aan het huis. Als Marjan boos is op Merel noemt ze haar ook wel "Merel verdriet".

-Jip: de vader van Marjan. Soof vindt hem laat in het boek in Amsterdam waar hij tatoeëert met Soof.

-Teun: hij gaat samen met Marjan naar Amsterdam om Soof te zoeken. Marjan en Teun hebben verkering.

-Harko: nieuwe vrind van Merel, later ook gymleraar van Marjan. Heeft rood haar en een scheve neus. Geeft ook les op de universiteit in de stad.7: Plaats: Er wordt niet precies gezegd waar het verhaal zich afspeelt, maar meestal gewoon rond en in het huis van Soof en Marjan, of op school. Later gaan Marjan en Teun in Amsterdam zoeken naar Soof. Over het algemeen speelt het verhaal zich af in Nederland.8: Tijd: Het verhaal speelt nu, waarom weet ik eigenlijk ook niet.

Vanaf dat ze baby waren tot aan het einde van de puberteit. Ik denk dat de verteltijd zo’n 17 jaar is, evenals de vertelde tijd.

In het begin heb je een kleine tijdsversnelling, omdat als ze 2 jaar zijn er niet zoveel spannends gebeurt. Er wordt gebruik gemaakt van flashbacks.9: Begin: Het verhaal begint met een inleiding.10: Probleem en afloop: Het boek heeft in het begin geen echt probleem, maar later verslechterd Marjans relatie met Soof en loopt ze weg.

Het boek heeft een gesloten einde en een (redelijk) happy end. Het verhaal kan echt gebeurd zijn maar er zitten rare stukken in. Neem nou bijvoorbeeld het ‘s nachts uit bed gaan van Marjan en Soof, ze gaan via de dakgoot naar elkaar toe. Dat zou allemaal wel kunnen maar het is zeer onwaarschijnlijk, alles wordt een beetje overdreven met het gewone, zoals toen ze nachts langs het meer gingen wandelen. Dat kan wel, maar ze kregen de hele zomer straf en mochten niet met elkaar spelen. Dus het kan allemaal echt gebeurd zijn maar dan is het wel, hetzij erger, hetzij minder erg, overdreven.11: Perspectief: Het is een ik- verhaal, want het wordt vanuit het oogpunt van Marjan vertelt. Dit wisselt niet.12: Betekenis van de titel: De ouders van Soof zijn zo zorgzaam dat Soof er een verstikkend gevoel van krijgt, in een van haar dromen stikte ze bijna in een berg dons dat op haar neer komt vallen.Beoordeling13: Mijn Ik vond het leuk en interessant om te lezen, het is niet moeilijk geschreven ofzo, maar het verhaal is niet erg realistisch. Het is soms wel spannend, maar nooit langdradig. Als ik het een cijfer zou moeten geven van 1 tot 10 zou ik het een 8,5 geven, een aanrader dus!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen