Boekverslag : Nederland - Van Gogh Vincent Ingezonden Door: Frank Categor
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 1334 woorden.

Nederlands Spreekoefening :

Vincent Van Gogh

______________________________________________________Ik doe mijn spreekoefening over Vincent Willem van Gogh, omdat ik sommige van zijn schilderijen al gezien heb ik een boek van mijn mama. Deze grote vakantie ga ik er ook enkele in het echt zien in een museum in Parijs. Daarom lijkt het me fijn om er meer over te weten te komen.

Ik hou ook veel van zonnebloemen en Vincent Van Gogh heeft er veel geschilderd. Het was erg makkelijk en tegelijk erg moeilijk om de juiste informatie te vinden. Er was wel veel informatie, maar het was dikwijls moeilijk te weten wat nu echt juist was.

Ik wil ooral beschrijven hoe Vincent van Gogh geleefd heeft. Hij leek mij een interessante schilder omdat er veel verhalen over hem in omloop zijn, bijv. het verhaal dat hij zijn oor heeft afgesneden. Ook wou ik weten waarom hij zelfmoord gepleegd heeft.Mijn spreekoefening bestaat uit 5 verschillende delen :

1) De levensbeschrijving.

2) Waarom heeft hij zelfmoord gepleegd!

3) Waar kun enkele bekende schilderijen zien?

4) Enkele bekende schilderijen uit een boek

5) Strips die ook over ‘Van Gogh’ gaan1. Levensbeschrijving.• Inleiding

Vincent Willem van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in Groot-Zundert (Nederland), nabij de Belgische grens. Hij overlijdt op 29 juli 1890.In deze periode zal Vincent veel landen bezoeken.• Voorstelling van Vincent van Gogh (biografie)

Zijn vader was een dominee van de Nederlandse Hervormde Kerk, en zijn moeder was dochter van een boekhandelaar, ze treden in 1851 in het huwelijk. Hun eerste kind, Vincent Willem van Gogh, wordt op 30 maart 1853 geboren in het Brabantse Zundert. Het koppel brengt nog vijf kinderen ter wereld, onder wie Vincents favoriete broer Theodorus (Theo), deze zal nog een belangrijke rol in Vincents leven spelen.In juli 1869 wordt Vincent, 16 jaar, jongste bediende bij Goupil & Cie, een internationale kunsthandel met hoofdzetel in Parijs. Zijn oom was daar mede-beheerder.

Vanaf juni 1873 werkt Vincent in de Londense winkel van die groep. Daar is hij op het idee gekomen om te beginnen schilderen. Hij werkt er niet zo goed en wordt er ontslagen. Hij wil terug mensen gaan helpen hij besluit,zoals zijn vader , dominee te worden.Eerst wordt hij onderwijzer op een kostschool. En dan gaat hij terug naar Amsterdam waar hij theologie = godsdienst wil gaan studeren. Wanneer hij niet wordt toegelaten, volgt hij een korte opleiding op een zendelingenschool bij Brussel.

In december 1878 wordt hij uitgezonden naar de Borinage, een arme mijnstreek in het zuiden van ons land. waar even werkt. Dan verhuist Vincent naar Brussel en begint er te schilderen soms in gezelschap van de Nederlandse kunstenaar Anthon van Rappard.Eind 1881 verblijft Vincent een aantal weken in Den Haag, waar hij schilderlessen krijgt van zijn neef Anton Mauve. Deze kunstenaar, een vooraanstaand vertegenwoordiger van de Haagse School, maakt hem bekend met de aquarel-en olieverftechniek.In september 1883 reist Vincent (30 jaar) naar de provincie Drente. Hij schildert het kale landschap en de landbouwers. Uit eenzaamheid en gebrek aan goede materialen blijft hij er slechts kort. Na nog geen drie maanden gaat hij terug bij zijn ouders wonen in Nuenen, kort bij Eindhoven.

Zijn vader sterft plots en kort daarna schildert Vincent zijn eerste ‘nu’ beroemde schilderij : ‘De aardappeleters’Vincent vestigt zich in Antwerpen. In januari 1886 geeft Vincent zich op voor de "École des Beaux-Arts" in Antwerpen. Na 2 maanden houdt hij het al voor gezien.Op 27 februari 1886 komt Vincent aan in Parijs, waar hij bij Theo ,zijn broer die dan ook werkt bij Goupil & Cie, op Montmartre woont. Deze verhuizing heeft veel invloed op de ontwikkeling van zijn schilderstijl.

Hij begint hier ook te schilderen met puntjes (pointilisme)Uit het Parijse werk van Vincent blijkt dat zijn omgeving hem sterk beïnvloed heeft.

Hij krijgt een eigen stijl : de kleuren worden lichter.Van Gogh is geïnteresseerd in portretkunst, zo kan hij ten minste een beetje geld verdienen.. Hij koopt een goede spiegel en gebruikt hij het beeld van zijn eigen gezicht om te oefenen met schilderen.Op 19 februari 1888 reist Vincent, uitgeput van zijn activiteiten in Parijs, naar de Provence. En nodigt Gauguin uit bij hem te komen wonen.( Dit kun je nu ook zien op een reclamespot van Belgacom.)Negen weken lang werken ze samen. Gauguin maakt een portret van Vincent terwijl hij zonnebloemen schildert. Van Gogh krijgt regelmatig aanvallen van waanzin en in hij bedreigt Gauguin met een scheermes; later snijdt hij een stuk van zijn eigen linkeroor af. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis van Arles, dat hij in januari 1889 verlaat.

Uit angst voor herhaling laat hij zich in mei 1889 vrijwillig opnemen in de psychiatrische inrichting van Saint-Rémy, op 25 kilometer afstand van Arles.

Niet zover daarvan ben ik geboren.Vincent blijft een jaar in Saint-Rémy en richt een nabijgelegen cel in als atelier. Hoewel hij met tussenpozen last heeft van aanvallen, maakt hij in deze periode 150,briljante, schilderijen.

Tijdens zijn verblijf in Arles en Saint-Rémy stuurt Vincent zijn doeken op naar Theo in Parijs. Ondanks zijn ziekte schildert hij in deze periode het ene meesterwerk na het andere, zoals Irissen, Cipressen en De sterrennacht. Theo prijst de nieuwe schilderijenIn mei 1890 verlaat Vincent de inrichting in Saint-Rémy. Hij vertrekt naar

Auvers-sur-Oise, een plaatsje in de buurt van Parijs.

Op 27 juli 1890 loopt Vincent een korenveld in en schiet zichzelf in de borst. Hij strompelt terug naar zijn kamer, waar hij twee dagen later, op 29 juli, in Theo's bijzijn overlijdt. De dag erna wordt hij in Auvers begraven

2 maanden later sterft zijn broer Theo en ze worden zij aan zij begraven met dezelfde steen.2. Waar vind je werk van Van Gogh ?a) Het Van Gogh museum in Amsterdam.

Hier worden de meeste werken bewaard.

b) Een ander belangrijk museum waar werk van Vincent van Gogh hangt is het Kröller-Muller museum op de Hoge Veluwe,

c) Ook in Parijs hangen veel werken van Van Gogh.

3. De laatste werken + maanden van Vincent Van Gogh.Een van zijn laatste schilderijen is het Korenveld met kraaien. Het is een prachtig schilderij, met diepe kleuren dat heel snel en krachtig is geschilderd. Het is een zeer emotioneel schilderij. Als je er goed naar kijkt gaat er een grote dreiging van uit. De kraaien vliegen op je af en het is net of donkere, onheilspellende wolken op je af komen rollen. Het is een schilderij dat gemaakt is toen Vincent zich op het eind van zijn leven zeer ellendig voelde en vlak voordat hij zelfmoord pleegde.Ook zijn laatste zelfportret dat hij gemaakt heeft enkele maanden voor zijn dood laat zijn ellende goed zien. Je ziet een door aanvallen van krankzinnigheid geplaagde kunstenaar met een gezicht dat gespannen is van de zelfbeheersing met erg indringende ogen. Het schilderij toont aan dat het leven als ´geniale gek´ontzettend zwaar voor hem moet zijn geweest.

4. Van Gogh vandaagDe schilderijen van Van Gogh worden voor heel hoge bedragen verkocht.

Zij behoren tot de duurste schilderijen ter wereld.

Zelf is hij straatarm gestorven.Ook vind je verwijzingen terug naar hem in strips :

→ Kiekeboe : alles kitsch

→ Suske en Wiske : de broodetersMaar ook Belgacom maakt in zijn laatste reclamecampagne gebruik van de figuur van Vincent van Gogh.Er zijn ook film gemaakt over van Gogh :

• Van Gogh (1992)

• Baby Van Gogh (2000)

• Post-Impressionists: Van Gogh(2001)

• Van Gogh - A Museum for Vincent (1990)

• In a Brilliant Light - Van Gogh in Arles (1987)Er is een mooi lied over Van Gogh : Vincent : van Don Mc Lean.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen