U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Rudi Van Dantzig - Voor Een Verloren Soldaat.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=386 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 598 woorden.

Samenvatting
Dit boekverslag gaat over het boek ‘Voor een verloren soldaat’ en is geschreven door Rudi van Dantzig, het is een autobiografie.
Het boek is uitgegeven door Wolters Noordhoff in 2000 (verschenen in de Penta Pockets).
Het genre is homoseksualiteit en oorlog.

Het boek gaat over Jeroen. Hij woont met zijn ouders in Amsterdam in de oorlog, maar omdat er bijna geen voedsel is, wordt hij naar een Fries dorpje, Laaxum, gebracht. Daar is wel genoeg te eten.
Eerst kan hij maar moeilijk wennen, vooral met het naar de kerk gaan; thuis was hij niet gelovig opgevoed.
Maar na een poosje went dat wel, hij wordt goed verzorgd door ‘Mem’, de moeder van zijn pleeggezin. Als ze worden bevrijd wordt Jeroen zich van zijn homoseksualiteit bewust door een Canadese bevrijder, Wolt. Hij heeft seks met Wolt en hij wordt verliefd op hem. Maar jammer genoeg voor Jeroen gebruikt Wolt hem alleen voor de seks. Hij vertrekt zo maar opeens, zonder wat te zeggen en laat Jeroen totaal ontredderd achter.
Ook als Jeroen weer terug in Amsterdam is, blijft hij naar de soldaat zoeken, maar zonder resultaat.
In het laatste hoofdstuk, dat zich in de jaren ’80 afspeelt, komt een groep Canadese oorlogsveteranen naar Nederland, wat weer allemaal herinneringen voor Jeroen (die dan al in de 50 is) ophaalt.

De hoofdpersoon in het boek is Jeroen. Hij is 11 jaar. Hij is een dromer en een beetje verlegen. In zijn pleeggezin, tijdens de oorlog, komt hij er achter dat hij homoseksueel is.
Hij maakt dus wel een ontwikkeling door: langzamerhand komt hij achter zijn seksuele geaardheid. Eerst wist hij die nog niet.
* Een belangrijke bijpersoon is Wolt. Hij is een Canadese soldaat die Nederland bevrijd heeft. Hij slaat voor een paar weken een kamp op bij Laaxum, het dorp waar Jeroen ook logeert.
Hij is ongeveer 20 jaar oud en heeft rossig, krullerig haar.
Hij gebruikt Jeroen alleen voor de seks en laat hem daarna alleen en onzeker achter.

Het verhaal speelt zich af in Nederland. Eerst een klein stukje in Amserdam, maar voor het grootste gedeelte in het Friese dorpje Laaxum.
Het speelt zich af in de tweede wereld oorlog, in de hongerwinter van 1944 tot een gedeelte van na de bevrijding, tot (midden in) de lente van 1945.
Het boek heeft 286 bladzijden en ik deed er een paar dagen over om het uit te lezen.
De vertelde tijd is dus ongeveer een half jaar.
Sommige gebeurtenissen worden in het boek uitgebreider verteld dan andere, maar er is niet echt sprake van hele opvallende tijdversnellingen of –vertragingen, behalve op het laatst. Dan is er een stukje van een paar bladzijden, wat gaat over ongeveer 40 jaar later.
Alles wordt in een chronologische volgorde verteld en er zijn geen flashbacks.

Het begin begint aan het begin van de gebeurtenissen. Het is op de ochtend van wanneer hij uit Amsterdam vertrekt naar Laaxum.

Het belangrijkste probleem in het boek is het erachter komen dat hij homoseksueel is en dat hij gebruikt wordt door Wolt.
Dat met Wolt loopt niet zo goed af, want hij raakt hem kwijt en is daarom erg verdrietig.
Het boek heeft een gesloten einde. Het eigenlijke verhaal is helemaal afgesloten, helemaal omdat je hem ook nog eens over 40 jaar terug ziet. Dan weet je dat het goed is gegaan met hem.
Het boek is realistisch en zelfs echt gebeurd! De schrijver (Rudi van Dantzig) schrijft over zichzelf, het is een autobiografie.

Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld. Het perspectief ligt het hele boek bij Jeroen.

De titel slaat op Wolt. Wolt, de soldaat, heeft Jeroen nooit meer terug gezien, verloren dus. Je kan de titel ook zien als een opdracht: voor een verloren soldaat, voor Wolt dus.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen