U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Evert Hartman - Overval In De Nacht.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1107 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 615 woorden.

Boekbespreking

1) Technische steekkaart:

ƒ{ Titel: Overval in de nacht

ƒ{ Auteur: Evert Hartman

ƒ{ Uitgeverij: NBLC Uitgeverij2) Biografie Evert Hartman

Evert Hartman werd geboren op 12 juli 1937 te Demesvaart. Wanneer hij 10 was verhuisde zijn familie naar Kampen. Na zijn middelbare school en militaire dienst ging hij sociale geografie studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij sloot deze studie in 1965 af, maar was toen al begonnen met lesgeven. Hij was docent aardrijkskunde op een middelbare school in Hoogeveen. Hij bleef daar lesgeven tot 1992, toen hij zich helemaal op het schrijven toelegde. Hij was in 1973 gedebuteerd met een roman voor volwassenen. Na nog drie romans verscheen in 1979 zijn eerste jeugdboek. Evert Hartman trouwde en kreeg twee zoons, op 7 april 1994 overleed hij in zijn woonplaats Hoogeveen.3) Samenvatting:

Frits de Ruiter is een treinmachinist. Op en gewone dag krijgt hij opeens een telegram van de postbode waarin staat dat hij die nacht moet overwerken. Eerst lijkt er niets aan de hand te zijn, tot ze tegen kwart na 4 een telefoontje krijgen van een onbekende man die beweert dat hij Frits dochtertje heeft ontvoerd. Als Frits zijn dochtertje nog terug wil zien, moet hij de nacht van zijn dienst de posttrein ergens in Veluwe laten stoppen op hun signaal. Hij twijfelt eventjes, maar kan niet anders dus vertrekt hij tegen de avond met de posttrein naar Veluwe. Opeens ziet hij lichtseinen verschijnen dus hij stopt en de posttrein wordt overvallen.

P. 35-39

Frits krijgt zijn dochtertje dus niet meteen terug en zijn vrouw ligt in het ziekenhuis. Na enkele uren wordt Marian gelukkig teruggevonden, maar dit maakt Frits niet rustiger, hij wil weten wie hem dit allemaal heeft aangedaan. Eerst gaat hij op zoek naar een zekere Zwart, omdat hij normaalgezien die nacht dienst had. Na lang zoeken vind hij hem, maar deze weet blijkbaar van niets, dus gaat Frits verder zoeken naar de daders. Hij rijdt even terug naar huis, maar vertrekt weer meteen. Hij had een stuk van het nieuws gezien en nu blijkt dus dat Zwarts vermoord is. Frits vertrekt terug met zijn auto richting Groningen omdat daar de PTT-er Bart Willems woont van wie hij al eerder dacht dat hij mee in het complot zat. Daar aangekomen, komt Bart juist naar buiten, samen met nog 3 andere mannen. Ze vertrekken met een auto, en Frits kan het natuurlijk niet laten om hen te laten gaan. Hij achtervolgt ze dus tot aan een boerderijtje in een bos, waar ze naar binnen gaan. Frits wil ze natuurlijk afluisteren, maar snel hebben de mannen dit door en halen hem naar binnen. Hij wordt in een kelder opgesloten, maar niet voor lang, want eventjes later komt een politieagent binnen. Die was daar terechtgekomen omdat ze in de broekzak van Zwarts een papiertje hadden gevonden met de 4 namen van de mannen en de plaats waar ze hun verstopten. De politieagent wordt na een tijdje ook bij Frits in de kelder gestopt, maar dit is ook niet voor lang, want na enkele minuten komt Bart hen uit de kelder halen. De mannen hadden een bus gehuurd, waarmee ze van plan waren om met het geld van de overval naar Zuid-Amerika te vertrekken. Ze vertrekken met de bus, maar al snel rijden ze hun eigen vast in de modder en kan de politie hen oppakken. Hierbij wordt Frits geraakt in zijne arm, maar de wonde valt nogal meer. Hij wordt ook naar het ziekenhuis gebracht bij zijn vrouw en dochtertje en geneest daar snel zodat ze een paar dagen later het ziekenhuis samen mogen verlaten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen