Boekverslag : Nicci French - The Safe House / Het Veilige Huis
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 631 woorden.

---------------------------------------------------

Het Veilige huis door Nicci French.

----------------------------------------------------

1.Korte inhoud.

In een rustige rijke buurt van een Engels provinciestadje vind er een moordaanslag plaats : op Leo en Liz Mackenzie en hun dochter Finn. Leo en Liz overleven het niet, dochter Finn komt er met een trauma vanaf. Omdat Finn, de enige getuige is en dus wel eens gevaar zou kunnen lopen, wordt ze bij Sam Laschen ondergebracht. Sam is een psychologe die gespecialiseerd is in het behandelen van trauma’s. Finn wordt goed bevriend met Elsie, de dochter van Sam. Alleen met Danny, de vriend van Sam die het maar een slecht idee vond om Finn in huis te nemen, heeft ze geen goed contact. In het onderzoek van de moord op de Mackenzie’s gaan de politie er eerst vanuit dat ze gepleegd is door dierenrechtenactievisten die gekant waren tegen het bedrijf van Leo Mackenzie. Maar de moord blijkt door Michael Daley, de huisdokter van Finn, en een medeplichtige gepleegd te zijn. Hun motief : geld. “Finn” die de moord overleeft heeft blijkt al vermoord te zijn de avond voor de moordaanslag. Wie was dan Finn die bij Sam schuilde? Dit was de medeplichtige van Michael, die van uiterlijk sprekend op Finn leek. Hij had haar nodig om in naam van Finn een testament te schrijven waarin zij alles (geld) aan Michael gaf. De echte Finn zou dit nooit doen. Voordat dit complot ontrafelt wordt vallen er doden zoals Danny en mevrouw Ferrer (de poetsvrouw van de Mackenzie’s). Wanneer Sam ontdekt dat Michael de moordenaar is vermoord ze Michael uit zelfverdediging, die wou Sam vermoorden omdat ze teveel wist.2.Verteller.

Op het begin van het verhaal is er sprake van een auctoriële of alwetende verteller. Deze verteller vertelt hoe mevrouw Ferrer de slachtpartij in het huis van haar werkgevers aantreft.

Direct wanneer we het verhaal bij Sam het hoofdpersonage opnemen hebben we te maken met de personele verteller. Deze verteller blijft ook voor de rest van het verhaal onze verteller.3.De “wereld” van de fictie.

a.Personages.

1) Hoofdpersonage.

We hebben 1 hoofdpersonage : Sam Laschen. We volgen haar bijna het hele verhaal door. Zij is onze verteller. Enkel op het begin wordt ons het verhaal door een auctoriële verteller vertelt.

Sam is de psychologe die “Finn” een schuilplaats aanbied. Zij leert in het verhaal dat mensen zich vaak anders voor doen dan ze zijn. Hoewel ze psychologe is ligt ze zelf ook in de knoop met haar gevoelens.

2) Nevenpersonages.

De twee belangrijkste nevenpersonages zijn Michael Daley en Finn.

Michael Daley : is de huisdokter van de Mackenzie’s en de enige die “Finn” uit haar verleden in vertrouwen neemt. Hij doet zich voor als een lieve en behulpzame man die Sam zelfs wil verleiden. Terwijl hij de moordenaar is, en wanner Sam dat ontdekt wil hij haar zelfs vermoorden.

“Finn” : een medeplichtige van Michael die zich uitgeeft voor Finn Mackenzie en die uiterlijk zeer sterk op Finn lijkt. Ze is alleen wat kleiner dan de echte. Haar echte identiteit wordt niet in het boek vermeld. De echte Finn Mackenzie wordt de avond voor de moord op haar ouders vermoord door Michael.4.Evaluatie.

Het boek geeft een heel duidelijke moraal weer : mensen doen zich vaak anders voor dan ze zijn.

Ik vond het boek heel mooi, het was heel spannend en goed geschreven. Het boek was vlot leesbaar, het teld 319 pagina’s en ik was er vlug doorheen. Doordat het boek zo spannend was moedigde het me aan om te lezen (ik kon het niet neerleggen). De gevoelens van de personages worden heel realistisch beschreven. Alleen wanneer Sam begon te spreken met haar psychologisch taaltje was het moeilijk haar te begrijpen. Als ik een cijfer op het boek moest plakken gaf ik het een 9 op 10.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen