U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ronald Giphart - Giph.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=383 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3467 woorden.

Samenvatting
1.a. auteur: Ronald Giphart

b. titel: Giph

Giphart heeft voor deze titel gekozen omdat de hoofdpersoon door zijn vrienden

Giph wordt genoemd. Een andere reden voor deze titel is Giph in de vorm van

het woord gif. Hij voelt zichzelf (en eigenlijk samen met zijn hele generatie) een

soort van gif van de samenleving. Hij vindt dat hij eigenlijk over tussen valt, dat

hij nergens bij hoort. Hij zegt ook zelf: "Ik ben te jong voor de punk en te oud

voor de house."

c. aantal bladzijden: 224, verdeeld over 11 ongenummerde hoofdstukken

d. genre: puber roman

2.a. Personen

Giph, een 25-jarige die later schrijver wil worden. Hij heeft z’n studie Nederlands opgegeven en verdient soms de kost bij uitgeverij Sub Rosa. Giph vindt zichzelf heel wat en is er vrij zeker van dat hij later ook schrijver zal worden, al denken z’n vrienden daar anders over omdat hij het louter over seks en literatuur heeft in zijn boeken. Ook de dialogen die hij voert met de bijpersonen gaan vrijwel allemaal over een van de twee hiervoor genoemde onderwerpen. In het begin van het boek is Giph populair bij z’n vrienden en vriendinnen, hij heeft veel vriendinnen en zijn vrienden praten allen lovend over hem. Hij vindt zichzelf een van de weinigen die nog helder denkt in deze maatschappij en daar schrijft hij dan over in briefvorm in het boek. Al snel wordt ook duidelijk dat Giph een over-besekst persoon is, dat wordt gekenmerkt door de manier waarop hij over zijn vriendinnen praat, "Asja, mijn kleine gymna, Noëlle, het meisje aan wie ik stiekem denk als ik me aftrek, en Céline, mijn praatpaal, mijn innerlijke radar." Ook wordt dat duidelijk door het feit dat hij het met bijna alle meisjes in zijn vriendengroep gedaan heeft. Giph heeft samen met zijn beste vrienden Monk en Thijm een enorme liefde voor Nederlandse literatuur en dan met name voor Jeroen Brouwers, hij is voor Giph echt een godenzoon. Samen hebben ze ook een hekel aan Fritsjof, over wie ik later meer vertel, hun haat gaat zo ver dat ze hem eigenlijk wel willen vermoorden. Voor Giph is Fritsjof een persoon die hij zelf echt nooit wil worden maar waarbij de kans bestaat dat hij, vanwege zijn soms banale gedrag, ooit zelf een soort Fritsjof wordt.

Giph krijgt een op seks berustte relatie met Freanne, de uitgeefster van uitgeverij Sub Rosa, ook krijgt hij een relatie met Noëlle, de dochter van Freanne. Deze relaties, die tegelijkertijd leiden tot vreemde situaties daar Noëlle de dochter van Freanne is.

In de loop van het boek begint Giph steeds belachelijker om te gaan met vrienden, hij schelt ze uit, tegen vriendinnen zegt hij dat hij alleen maar bevriend met hen is omdat hij met ze naar bed wil, doordat hij zich zo raar gaat gedragen raakt hij veel vrienden kwijt en als dan ook nog eens de relaties met Noëlle en Freanne stranden is hij aan het eind van het boek eigenlijk zelf een Fritsjof, al geeft hij dat niet toe. Doordat Giph in de loop van het boek dus duidelijk veranderd is hij een round character.

De overige personen in het boek zijn allen eigenlijk bijpersoon waarvan ik er een paar van beschrijf.

Freanne, ze is een vrouw van 36 jaar en is getrouwd met Nic. Samen runnen ze de uitgeverij Sub Rosa. Freanne is een levenslustige vrouw die eigenlijk in de jaren 70 is blijven steken. Ze leeft namelijk erg impulsief en van het woord monogaam heeft ze nog nooit gehoord, ze wil 10 minaren hebben, één voor de echt, één voor de kunst, één voor chique en nog zeven anderen. Ze komt tamelijk kinderlijk over op Giph en zijn vrienden, ook al is ze al ver in de dertig. Ze denkt erg laconiek over het leven en dat komt het meest naar voren in de manier hoe ze over haar relatie met Nic denkt. Ze wordt overigens in haar denken niet gestremd omdat ook Nic zo over het leven nadenkt.

Freanne krijgt een relatie met Giph. Deze relatie is voor haar minder serieus dan dat het voor Giph is, ze ziet hem als een van de tien gewilde minnaren en ze wil dan dus ook andere mannen kunnen ontmoeten. Haar impulsieve gedrag leidt vaak tot lachwekkende doch problematische situaties. Freanne is een flat character, haar opvallende gedrag verandert niet tot nauwelijks.

Monk, Monk vormt, samen met Tijm, de vriendenkring van Giph. Ze hebben elkaar ontmoet bij een ontmoetingsmiddag van de universiteit. Sindsdien, al zes jaar, zijn ze beste vrienden. Monk is een echte student van het kaliber Giph en dat wordt geuit door zijn seksistische en soms onvolwassen gedrag. Monk wil samen met Tijm en Giph een revolutie veroorzaken in de Nederlandse literatuur door hun totaal andere opvatting van schrijven. Monk wordt niet duidelijk beschreven in het boek, dat komt doordat het hele verhaal door Giph wordt geschreven en Giph vindt Monk nou eenmaal niet zo interessant, het is gewoon een goede vriend. Monk is duidelijk een flat character.

Fritsjof, Fritsjof is botgezegd een echte kneus. Hij woont bij Giph in de studentenflat en wordt door iedereen afgekraakt en geestelijk afgemaakt. En daar hebben ze volgens Giph alle reden toe. Fritsjof zit hele dagen in de flat, heeft geen vrienden en jat spul van Giph en de andere huisgenoten. Vandaar dat Giph, Monk en Tijm een plan bedenken om Fritsjof koud te maken. Ze hebben verschillende plannen maar er komt uiteindelijk niks van terecht. Opvallend is de scène waarin Giph en zijn vrienden helemaal over de scheef gaan wanneer ze terugkomen van een "klote avond" en hun enige redding twee zakken Ringlings zijn. Ik citeer: "Thuisgekomen lagen er geen twee zakken Ringlings, maar wel twee uit het telefoontikkenboekje gescheurde papiertjes met de mededeling van Fritsjof dat hij zo’n trek had en wat te knabbelen had geleend. Twee hele zakken Ringlings noemde hij wat te knabbelen.". In dit stuk worden de enorme haatgevoelens jegens Fritsjof geuit. Eigenlijk is Fritsjof, ook al wordt er nauwelijks over hem gesproken, naast Giph de belangrijkste persoon omdat hij de rode draad in het verhaal is. Giph vertelt waarschijnlijk zo weinig over Fritsjof uit angst om zichzelf tegen te komen. Fritsjof is een flat character, hij is en zal altijd de jongen zonder vrienden blijven.


2.b. Tijd

Tijdbalk

1.__2.__ 3.__4.__5.__6.__7.__8.__9.__10.__11.__12.__13.


Elk getal staat voor een hoofdstuk, elk hoofdstuk is een brief aan de lezer.

1. 31 december 1990: ‘s Morgens maakt Giph Asja, een meisje dat hij de dag ervoor had ontmoet, het hof, ‘s avonds viert hij met zijn vrienden nieuwjaar.

2. 22 februari-3 maart 1991:Giph is samen met vrienden op skivakantie in Veysonnaz

3. 10 maart 1991:Giph vertelt dat hij twee jaar geleden, samen met Monk en Tijm, naar een feestje mocht van Geerten Maria Meijsing, ook verteld hij over het Boekenbal dat hij bezocht met Monk en Tijm vorig jaar.

5. 29 april 1991: Giph vertelt o.a. over Freanne.

6. 21 mei 1991: Giph vertelt over het ontstaan van zijn relatie met Nöelle.

7. 6 juni 1991: Giph zit ziek thuis en vertelt over zijn ergernissen.

8. juli 1991: Giph verteld over zijn relaties met Freanne en Nöelle, deze verhaallijnen

lopen door elkaar.

9. 2 augustus 1991: Giph verteld uitgebreid over groots opgezet studentenfeest.

10. 15 augustus: Giph is samen met Monk en Tijm op vakantie naar de Ardennen.

11. begin nazomer 1991: Giph vertelt over ontmoeting met J. Brouwers.

Tussen deze hoofdstukken zit gemiddeld een maand. In de brieven zelf vertelt Giph soms over ervaringen van vroeger, maar dit zijn meer herinneringen. Echte flashbacks zijn er nauwelijks. Het verhaal wordt dus chronologisch verteld. Tussen de brieven zelf zitten versnelling van (al eerder gezegd) ongeveer een maand, in de brievan zelf zitten vertragingen, doordat Giph in enkele delen zijn gedachten vertelt.


2.c. Handeling

Ronald Giphart schrijft zijn ervaringen, daden en gedachten in briefvorm aan de lezer.

Giph is een jonge schrijver in wording die een studentenleven leidt met zijn vrienden Monk en Tijm. Giph is met zijn studie Nederlands gestopt en wil nu samen met Monk en Tijm de Nederlandse literatuur veranderen en deze zelfs proberen te ruïneren.

Het verhaal begint op oudejaarsdag. De avond ervoor had Giph samen met Monk en Tijm een groep meisjes versierd en met een van deze meisjes, de scholier Asja, had hij de nacht doorgebracht. Ze vertrekt ‘s morgens weer en samen met zijn vrienden viert hij ‘s avonds oud en nieuw. Drie maanden later gaat Giph met zijn vriendengroep op skivakantie naar Veysonnaz, Zwitserland. De vakantie is een jaarlijks terugkerend festijn, genaamd de "Last Christmas Tour". De vriendengroep is duidelijk verdeeld in twee groepen: de fanatiekelingen en de "gezellige lui". Giph hoort duidelijk tot de laatste, hij voelt zich meer aangetrokken tot het randgebeuren, waaronder de après-ski.

Terug van vakantie schrijft Giph over zijn liefde voor literatuur en daarbij betrekt hij zijn bezoeken met zijn vrienden aan de diverse Boekenballen en een literair feestje van de schrijver Geerten Maria Meijsing. Op het laatst genoemde feest komen ze hun idool Jeroen Brouwers tegen, maar door een domme zet van Monk komen ze echter niet in contact met hem. Op het Boekenbal dat ook besproken wordt is Freanne uitgenodigd en daarbij nam ze Giph als begeleidster mee, op het Boekenbal zelf staat Giph versteld dat Freanne bijna iedereen kent, ze begroet o.a. Maarten ‘t Hart (waar Giph trouwens een enorme hekel aan heeft). ‘s Nachts blijft Giph bij Freanne in haar luxe appartement in Utrecht. Na deze avond begint de relatie tussen Giph en Freanne. Een paar maanden na het schrijven van de brief over de Boekenballen blijft Giph op een avond bij Freanne in haar huis waar haar man Nic en Nöelle ook aanwezig zijn. Wanneer de volgende morgen, Giph bleef slapen, Freanne en Nic vertrekken blijven Nöelle en Giph in het huis, ze hebben het samen gezellig en na een spel in het dorp zelf belandden ze uiteindelijk op een boot waar ze het voor het eerst met elkaar doen, ze blijken allebei verliefd. Vanaf dat moment heeft Giph een relatie met Freanne en Nöelle, moeder en dochter. Er heerst een duidelijke onderlinge concurrentie.

Bij het schrijven van de volgende brief is Giph ziek en baalt hij. Zijn vrienden zijn allen aan het zwemmen in Loosdrecht en hij zit ziek op zijn kamer, hij schrijft in deze brief o.a. over zijn haatgevoelens jegens Fritsjof. In het volgende hoofdstuk schrijft Giph over zijn belevenissen met Noëlle en Freanne, die elkander afwisselen. Met Freanne is hij op "vakantie" in Limburg en over Noëlle droomt hij dat hij samen met haar op een eiland zit. In de volgende brief beschrijft Giph een groot studentenfeest waar hij in contact komt met een zwerver. Op dit feest komt voor het eerst de slechte Giph in beeld, hij scheldt en verbreekt aan de lopende band vriendschappen. Vanaf dat moment krijgen sommige vrienden een ware hekel aan Giph. 2 weken na deze brief is Giph op vakantie met Monk en Tijm naar Houffalize (Ardennen). Hier wordt Giph op aan eind van de vakantie letterlijk en figuurlijk in de steek gelaten door Monk en Tijm. In het volgende hoofdstuk beschrijft Giph een feestje van Freanne, waar hij uiteindelijk, in bezopen toestand, met Freanne én Noëlle in hetzelfde bed beland. Na deze avond breken beiden de relatie met Giph en is hij nu helemaal alleen. Als dan in het laatste hoofdstuk zijn idool Brouwers een ordinaire zuiplap blijkt te zijn, dat ontdekt hij op een literair feest waar hij in gesprek komt met Brouwers, stort zijn wereld in.

2.d. Ruimtes

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Utrecht. De ruimtes waar Giph verblijft worden duidelijk neergezet, een paar voorbeelden. Wanneer Giph samen met Noëlle op een boot beland beschrijft Giph deze zo: "Ik nestelde me tussen de dekens in de kleine bedstee onder het voordek. Ons eigen onderduikbootje. Door de patrijspoortjes scheen maanlicht, romantisch.". Een ander voorbeeld is wanneer Giph ziek thuiszit terwijl al zijn vrienden weg zijn: "Ik ben ziek. Terwijl het buiten 45º C is, probeer ik binnen in mijn benauwde, stinkende kamertje bibberend, rochelend en mezelf onderpoepend te pitten in mijn met snot en bacillen besmeurde bed.". Hieruit kan je concluderen dat Giph zijn gemoedstoestand mede wordt benadrukt door de ruimte waarin hij zich bevindt. Dit laatste wordt ook duidelijk benadrukt door het weer. In het gedeelte waar Monk en Tijm Giph pijnlijk in de steek laten, wordt dit als volgt beschreven: "En daarna begon het tot overmaat van ramp ook nog eens te regenen en te stormen. Ook dat nog. Eerst vielen er als voorspel een paar grote druppels, maar meteen daarna brak er een enorm noodweer uit.".


2.e. Vertelperspectief

Giph wordt verteld door Giph zelf. Hij schrijft in briefvorm zijn belevenissen aan de lezer. Hieruit kan je gelijk concluderen dat het vertelperspectief de ik-vorm is. Het perspectief ligt alleen bij Giph. Als bewijs van dit perspectief een citaat, een begin van een brief:

"Utrecht 31 december 1990

Ik schreef eens: als ik een homo was, zou ik jou in mijn bed willen. Toen vond ik dat de hoogste vorm van vriendschap. Ik ben echter bereid verder te gaan: de vriendschap, de echte vriendschap tussen twee heteroseksuele, hyperintelligente, mega-intelectuelle, welgestelde en halfwassen mannen is de hoogste vorm van liefde, pure liefde."

De brieven zijn ongeadreseerd en dat kan de lezer het gevoel geven dat de brieven aan hem persoonlijk zijn geschreven. Het grote nadeel van dit vertelperspectief is dat het een onbetrouwbaar perspectief is omdat je de andere personen louter leert kennen door de gevoelens van Giph. Giph geeft zijn mening over personen en dat is de enige mening die je van de personen krijgt dus kan Giph de lezer een persoon geliefder of juist minder geliefd maken dan deze daadwerkelijk is.

2.f. MotievenSeks, dit motto is het meest voor de handliggend. Bijna alle situaties in het boek, vakanties, feestjes etc., draaien uiteindelijk wel voor Giph of een van zijn vrienden uit op seks.
Het pindabakje van Jeroen Brouwers, dit symboliseert in het boek de omschakeling in Giph zijn leven, van goed naar slecht, van populair naar een "eikel". Toen Giph samen met Monk en Tijm op een literair feestje met Brouwers aan de praat komen en dan ook nog eens zijn pindabakje weten te bemachten, wat ze bijna beschouwen als een relikwie, verloopt hun leven voorspoedig. Wanneer Fritsjof dan op een gegeven moment uit het bakje eet verandert vooral het leven van Giph drastisch, hij verliest veel vrienden en ook zijn relaties lopen stuk.
Literatuur, Giph zijn leven draait, net als dat van Monk en Tijm, om seks en literatuur. Hij wil zelf schrijver worden maar heeft een haat-liefde verhouding met literatuur. Want hij heeft een hekel aan de hedendaagse Nederlandse schrijverscultuur. Hij wil dan ook samen met Monk en Tijm de Nederlandse literatuur kapotmaken.
Nutteloosheid, wanneer Giph het niet heeft over zijn belevenissen schrijft hij in de brieven over de nutteloosheid van het leven. Volgens Giph is de wereld een stuk leger en nuttelozer dan men denkt.
Groepen, alle vrienden van Giph, en Giph zelf ook, zitten meestal onbewust bij een groep. Personen met wie ze meer optrekken etc. Dit wordt o.a. duidelijk wanneer ze met zijn allen naar Zwitserland op vakantie gaan. Er ontstaan daar twee groepen, de fanatiekelingen en de "zuipers".


Thema

Het thema is relaties, Giph is een persoon die erom bekent staat snel relaties aan te gaan en deze ook weer te breken. Deze relaties zijn niet alleen maar de relaties met vrouwen maar nog meer de vriendschap met zijn vrienden, zijn relatie met familie en onbekenden.

3. Ik heb gebruikt: - het uittreksel van internetcollege

de recensie van scholieren.com
a .In de recensie werd als thema genoemd de nutteloosheid van het leven. Volgens de auteur van dit stuk draaide het boek voornamelijk over de nutteloosheid. Dat er ook nog werd geleefd door Giph en zijn vrienden was bijzaak. Dat was het enige van deze recensie dat iets toevoegde aan mijn verslag. In het stuk van internetcollege stond ook weinig nieuws. Ze hadden alleen andere thema’s, waarbij vooral "het getal 3" opviel en ook het perspectief was anders, volgens hen las je eigenlijk over de schouders van Giph mee en dat je je daardoor niet echt aanwezig voelt in het verhaal.


b. Ik ben het eens met de logische dingen, zoals tijd, ruimte en handeling. Maar bij de andere punten (personages, thema, motieven) had ik toch vaak mijn twijfels. Ik vond het vooral opmerkelijk dat in de recensie Freanne werd getypeerd als een round character, en daar ben ik het echt niet mee eens (voor uitleg zie personages, Freanne). Ik was het ook niet eens met het perspectief van internetcollege (zie hierboven)

Internetcollege: Giph wordt gekarakteriseerd als een schrijver in spe die humor heeft en tamelijk arrogant is. Freanne wordt bekrompen beschreven. Er wordt alleen feiten als leeftijd opgedreund. Echte karakters worden niet gegeven.
Recensie: Giph wordt in de samenvatting gekarakteriseerd als een ware student. Bij het kopje personages staat alleen dat het een round character is. Over Freanne wordt gezegd dat ze een sterke vrouw is met hele overtuigde ideeën over het leven. Freanne wordt beschouwd als een round character.

Bij beide stukken werden Monk en Tijm alleen genoemd als vrienden van Giph.

4.a. Hoofdthema‘s

De boeken van Giphart hebben bijna allen als thema’s: -seks

-literatuur

Bij Giph nemen deze twee onderwerpen ook een belangrijke plaats in.

4.b. Stroming

Giphart zelf heeft een enorme hekel aan stromingen, wat hij overigens ook vertelt in Giph: "En aan stromingen heb ik helemaal een nog grotere hekel. Jezus, ik haat stromingen, echt waar. Gelukkig haat Monk stromingen ook. En Tijm ook."

Als je Giph dan toch moet plaatsen, dan bij de zogenaamde generatie Nix. Samen met nog een paar schrijvers van deze tijd, o.a. Zwagerman, heeft hij deze "club" opgericht. Zij vertegenwoordigen de generatie die overal buiten valt. Te jong voor de punk, te oud voor de house.

4.c. Oeuvre

1992 Ik ook van jou (roman)
1993 Kwadraats Groot Literair Lees Kijk Knutsel en Doe Vakantieboek door Arnold Hitgrap, Coen Reidingk en Brett Tanner, pseudoniemen voor Ronald Giphart, Eric de Koning en Bert Natter
1993 Giph (roman)
1995 Het feest der liefde (verhalen)
1995 De beste schrijver van Nederland (samen met Bert Natter, eerder verschenen als feuilleton in Kwadraats Groot Literair Lees Kijk Knutsel en Doe Vakantieboek)
1996 Phileine zegt sorry (roman)
1997 De ontdekking van de literatuur (essay, samen met Bert Natter)
1998 Frühstück no future (toneel, samen met Gerard van Kalmthout)

4.d. Biografie

Naam: Ronald Giphart

Geboortedatum: 17 december 1965

Geboorteplaats: Dordrecht

Ronald Giphart komt uit een humanistisch milieu. Zijn moeder, Wijnie Jabaaij, was lange tijd kamerlid voor de PVDA. Giphart bracht zijn puberteit door in Soestdijk en was leerling aan het Baarnsch Lyceum. In 1986 verhuisde hij naar een studentenwoning in Utrecht-Zuilen. Hij was vervolgens jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis, waar hij schreef aan zijn eerste boek Ik ook van jou. Daarnaast studeerde hij in die periode Nederlands.

4.e. Engagement

De boeken van Giphart hebben eigenlijk geen maatschappelijke functie. De enige functie die het misschien zou kunnen hebben is de nutteloosheid van het alledaagse leven aangeven.

5. Ik zou niet meer willen lezen van Giphart, niet omdat ik de stijl niet leuk vind, maar omdat al zijn boeken ongeveer over hetzelfde gaan. En omdat dat een tamelijk plat en leeg thema is lijkt het me niet leuk om de andere boeken van Giphart te lezen, gewoonweg omdat ze te voorspelbaar zullen zijn.

6. Mening

Van alle boeken die ik tot nu toe heb gelezen, ook van de nieuwelingen zoals Grunberg en Zwagerman, vind ik Giph veruit het leukst.

Bij het lezen van de eerste pagina werd ik meteen al geboeid door de opvallend vernieuwende schrijfstijl van Giphart, met zinnen als "Als ik een necrofiel was, zou ik jou in mijn graf willen.". Door de, vind ik, leuke schrijfstijl leest het makkelijk weg. De persoon Giph beschrijft zijn leven erg gedetailleerd en realistisch, ik kon me daardoor erg goed inleven in Giph. Ook zijn visie op het leven vind ik erg goed beschreven. De belevenissen van Giph en zijn vrienden symboliseren het studentenleven van tegenwoordig, natuurlijk wel een beetje opgeleukt, wat mij erg interesseerde. Het staat veel dichter bij mij dan onderwerpen die bijvoorbeeld Hubert Lampo gebruikt in zijn boeken. In het boek zit ook een soort verscholen spanning. Je voelt als lezer aan dat Giph aan het eind van het boek een soort Fritsjof wordt, de persoon aan wie Giph een ware hekel heeft, doordat iedereen een hekel aan hem krijgt. Ik bewonderde vooral de vernieuwende schrijfstijl: "Neuken met Freanne, Jezuschristus. Wacht even, ik leg even mijn erectie op d e s p a t i e b a l k! Ik hoef maar aan Freanne te denken, of er stroomt al bloed derwaarts mijn Grote Vulpen.". Het enige "nadeel" was dat je de andere personen, Monk, Tijm, Freanne etc, niet echt leerde kennen omdat je alleen de mening van Giph over die personen te horen kreeg.

In totaliteit vond ik het boek een der besten van deze tijd. En ook al mag Giphart dan op de rand schommelen van wel of geen literatuur, ik vond het een fantastisch boek.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen