Boekverslag : Haar Broertje - Onze Jeugd!
De taal ervan is CKV en het aantal woorden bedraagt 3804 woorden.

Reactie Vooraf:

Ik ben samen met eva, haar moeder en Emil (haar broertje) naar de voorstelling Onze Jeugd! geweest. In de school hadden we van dit toneelstuk een poster zien hangen. Omdat er leuke en bekende mensen in speelden leuk het ons een leuk toneelstuk. Ook de titel sprak ons erg aan omdat we zelf ook tot de jeugd toe behoren. We hadden ook al van andere mensen die er heen waren geweest gehoord dat het een erg leuk toneelstuk was. Vandaar dat we er heen zijn gegaan.

We dachten eerst dat het al helemaal vol zou zitten maar we konden toch nog kaartjes krijgen voor de een na laatste voorstelling van dit jaar. We zaten alleen wel helemaal achterin, op het balkon...

Eva’s moeder heeft ons met de auto erheen gereden. We waren er veel te vroeg, maar dat was maar goed ook want het duurde een tijdje voor we de goede parkeerplaats hadden gevonden. Vele gingen namelijk al om negen uur dicht!

Ik had voor ik naar het toneelstuk toeging geen recensies erover gelezen, ik werd daar dus niet door beïnvloed. Maar het leek me wel een interessant toneelstuk over leuke onderwerpen.!



























































De titel van het toneelstuk is ONZE JEUGD!



Auteur:

Kenneth Lonergan is de auteur van dit toneelstuk. Hij is geboren in 1963 in New York. Hij heeft scenario schrijven gestudeerd aan de universiteit van New York. Na het schrijven van een aantal scripts van bedrijfsfilms en korte toneelstukken breekt hij nu voor het eerst echt door met het toneelstuk ‘This is our youth!’.



Vertaling:

Charles den Tex is de vertaler van het toneelstuk ‘This is our youth!’ in het nederlands naar ‘Onze Jeugd!’. Hij heeft verder al vele thrillers en reclameteksten geschreven. Hij gebruikt daarin altijd iets actueels wat hij combineert met een natuurlijke vertelstijl. Ook heeft hij al een aantal boeken vertaald. ‘Onze Jeugd!’ is zijn eerste toneelvertaling.



Regisseur:

De regisseur is Peter de Baan. Dit toneelstuk kom oorspronkelijk uit Londen waar het al een enorme theaterhit is. Het heet oorspronkelijk ‘This Is Our Youth’ en is geschreven door Kenneth Lonergan. In Londen wordt het gespeeld door jonge, bekende acteurs. Door het enorme succes zijn ze daar al toe aan de vierde cast.



Productie:

REPàRick Engelkes Producties

Onze Jeugd! is voor REP de vijfde theaterproductie. Eerdere producties zijn: Minnaar, Gek van Liefde, Twee op de Wip en Eten met Vrienden. Ook houden ze zich bezig met het ontwikkelen produceren van tv-programma’s en commercials.





Namen van de spelers:

· Johnny de Mol als Dennis

· Teun Kuilboer als Sander

· Katja Schuurman als Kim



De première was op donderdag 8 mei 2003 in het Oude Luxor Theater in Rotterdam. Sindsdien toeren ze door het hele land voor optredens. Ik ben zelf op vrijdag 31 oktober geweest in ‘De Meervaart’ in Amsterdam.

Samenvatting Van Onze Jeugd!

Dennis zit in zijn kamer muziek te luisteren, als er wordt aangebeld. Het is Sander die verteld dat hij het huis is uitgestuurd door zijn vader. Hij vraagt of hij bij Dennis mag slapen voor een paar nachten. Dennis vindt hem maar een mislukkeling en zegt dat hij weg moet gaan, hij zou hem alleen maar tot last zijn. Ze krijgen ruzie, waarna Dennis zegt dat hij mag blijven slapen voor twee nachten op voorwaarde dat hij zijn mond houdt.

Sander vertelt Dennis dat hij 15.000 euro van zijn vader heeft meegenomen. Hij had het gevonden in de slaapkamer van zijn vader, die nogal rijk is. Dennis vindt dat hij het geld moet terugbrengen naar zijn vader maar eerst moeten ze er winst mee maken. Dennis is nogal een drugs liefhebber en stelt voor om er drugs van te kopen en dat dan duurder te verkopen. Ze delen dan de winst en als Sanders vader maandag naar zijn werk is brengen ze ongemerkt het geld weer terug. Sander vindt het een briljant idee. Op het eerste gezicht lijkt dit ook wel een slim plannetje maar het loopt toch iets anders dan ze verwachten.



Dennis heeft ruzie met zijn vriendin Esther. Als ze hem opbelt besluit hij het weer goed te maken. Ze zegt dat ze zo wel even langs komt, samen met haar vriendin Kim. Dennis zegt dat tegen Sander, en dat die vriendin van Esther misschien wel iets voor hem is. Als je haar in bed krijgt ben je een held zegt hij. Dennis gaat eerst even de coke halen. Sander moet thuisblijven omdat Esther en Kim elk moment kunnen komen. Dennis waarschuwt hem wel dat hij niet onzin moet gaan praten, als hij niks weet te zeggen moet hij gewoon niks zeggen.



Er wordt aangebeld en Sander doet open. Hij ziet dat Kim alleen is. Hij vraagt waar Esther is. Kim zegt dat ze onderweg Sander tegenkwamen en dat Esther meteen met Dennis is meegegaan. Dan valt er een stilte. Kim besluit maar een sigaret op te steken. Ze voelt zich niet erg op haar gemak. Weer valt er een stilte......’Rook je veel?’ vraagt Sander dan. Zo langzamerhand komt er dan toch een gesprek op gang. Sander vertelt over zijn zus die een aantal jaar geleden is vermoord. ‘Echt waar?’ vraagt Kim dan. Sander maakt een opmerking van: ‘Nee dat is de favoriete grap van mijn familie’. Kim heeft meteen spijt van haar vraag en wordt steeds zenuwachtiger. Als ze op een gegeven moment heel dicht tegen elkaar staan begint Kim hem te zoenen. Sander wordt ineens ook heel zenuwachtig en loopt snel weg om een muziekje op te zetten. Hij zet een oud swing nummer op en ze beginnen te dansen. Als Kim dan weer heel dicht bij hem staat loopt hij weer weg. ‘Toch maar een ander liedje’ zegt hij dan. Dit keer is het een langzaam nummer. Als ze weer dichtbij elkaar staan zoenen ze, ditmaal echt. Sander stelt voor om naar een hotel te gaan omdat Dennis en Esther zo thuis kunnen komen. Kim stemt in, en zo brengen ze de nacht door in een luxe hotel.





De volgende dag:

Dennis ligt te slapen als er wordt aangebeld. Na een tijdje staat hij op een doet de deur open. Het is Sander. Dennis hoort hem uit waar hij was en wat ze allemaal gedaan hebben. Sander vertelt hem dat hij met haar naar een luxe hotel is geweest. Ze hebben daar heerlijk genoten van dure wijn en hapjes, en ze hebben een wilde nacht gehad. Hij heeft daar wel 1000 euro voor moeten uitgeven geeft hij toe. Dennis vliegt hem meteen om de nek. ‘Hoe kan je dat nou doen stommeling! Dat geld is toch van je vader en dat moet weer teruggebracht worden! Hoe gaan we die 1000 euro ooit terug krijgen?’ Sander ziet nu in dat het eigenlijk best een duur nachtje is geweest. Weer krijgen ze ruzie.

Tussen Sander en Esther was het minder goed afgelopen, die hadden weer ruzie gehad.



Sander komt met een koffer aanlopen die hij van thuis had meegenomen. Daarin zaten volgens hem antieke en waardevolle spullen. Hij stelt voor om dat te verkopen. Dennis vraagt zich af wat die troep nou eigenlijk waard kan zijn. Er zit namelijk een antieke broodrooster in en een setje van Thunderbirds. Volgens Sander kunnen ze daar minimaal 1200 euro voor krijgen. Dennis lacht hem uit maar ziet ook in dat dit de enige manier is om het geld terug te krijgen. Hij zegt dat hij ook nog ergens een contact heeft die de broodrooster en Thunderbirds misschien wel zou willen kopen.

Dan wordt er aangebeld. Het is Kim. Ze zegt dat ze toevallig voorbij liep. Dennis vraagt voor de grap hoeveel tijd ze nodig hebben en gaat dan naar zijn contact toe.

Kim zegt dat ze maar even kan blijven omdat ze ruzie met haar moeder heeft. Ze had de afgelopen nacht niet naar haar moeder gebeld om te zeggen dat ze niet bij iemand anders sliep. Haar moeder was toen nogal ongerust geworden. Ze verteld dat aan Sander en zegt dat ze, vanwege haar moeder, elkaar beter een weekje niet kunnen zien. Dan gaat ze weg.

Sander pakt de coke en gaat zitten. Hij haalt het uit het zakje en legt dat op een bord. Dan gaat de telefoon. Sander springt op om de telefoon op te nemen. Hij stoot daardoor tegen het tafeltje aan waar het coke op ligt en het vliegt op de grond!

Snel pakt hij de telefoon op. Het is zijn vader die heel boos is omdat hij erachter is gekomen dat Sander de 15.000 euro heeft meegenomen. Als hij opgehangen heeft probeert hij de coke bij elkaar te rapen. Op dat moment komt Dennis binnen. Hij schrikt als hij ziet wat Sander nu weer heeft uitgehaald. Ze krijgen weer ruzie. Dennis scheldt hem uit voor mislukkeling. Maar Sander gaat er dit keer tegenin en zegt dat hij ook niet geweldig is. Maar hij zegt ook dat hij Dennis ziet als een soort held, een voorbeeld voor hemzelf. Dennis heeft meteen spijt dat hij boos werd. Hij had namelijk maar 900 euro voor de spullen gekregen. Ook hoorde hij net dat een vriend van hem, die de drugs van hun zou kopen, vannacht is overleden. Het coke kunnen ze dus ook niet meer verkopen.

Sander besluit zijn spullen te pakken en weer naar huis te gaan. Hij zal dan wel ruzie krijgen met zijn vader maar dat zou hij dan wel weer zien.

Dennis begint te huilen. Van de vol zelfvertrouwen jongetje van het begin van het toneelstuk blijkt niks meer over te zijn. Hij is verandert in een onzekere jongen. Hij ziet nu zelf in dat hij eigenlijk helemaal niet zo geweldig is en dat hij ook nog eens al zijn vrienden kwijt is.



















Het Toneelbeeld:

De voorstelling vond plaats in de Meervaart in Amsterdam. Dat is een theater met twee zalen. De rode zaal met 800 plaatsen en de blauwe zaal met 300 plaatsen. Wij zaten in de rode zaal. Je kan daar beneden zitten en boven op het balkon, waar wij zaten. We zaten wel erg ver weg maar we konden het wel goed zien en horen. De zitplaatsen hebben geen effect op het toneelstuk zelf.





Het Toneelstuk Onze Jeugd!:

Het toneelstuk begon met een doek. Toen het donker werd, werd het doek open geschoven. De spelers en het decor stonden toen al klaar.

Het toneelstuk wordt opgevoerd in één decor en dit maakt dat er veel meer aandacht gelegd wordt op de inhoud van het toneelstuk. De kijker wordt dus niet afgeleid door wisseling van decors.

Het decor was de kamer van Dennis. Daarin stond een tv met een stoel, er lag een matras op de grond (wat zijn bed was), er stond een koelkast en verder hingen er nog wat schilderijen en posters aan de wand. Ook stond er nog een boksbal.

De artiesten hadden gewone alledaagse kleren aan. De kleding die de jeugd van tegenwoordig ook draagt, omdat het toneelstuk daar ook over gaat.





Geluidseffecten & De Belichting:

Er werd gebruik gemaakt van verschillende muziek. Toen het toneelstuk begon werd er bijvoorbeeld een liedje van eminem gedraaid. Later in het toneelstuk werd er ook wat oudere jazzmuziek gedraaid, en aan het einde werd er een gevoelig nummer van U2 gedraaid. Het lag een beetje aan de sfeer van de scène van het toneelstuk. De muziek speelde geen overheersende rol maar werd af en toe als toevoeging gespeeld. Er werden verder geen aparte geluidseffecten gebruikt

De belichting en muziek speelt wel een belangrijke rol het geeft de sfeer en het gevoel van de scène weer. Het licht geeft de gevoelens van de spelers aan: bij vrolijke momenten kleurt het licht helder gelig, bij sombere en gevoelige momenten is het licht grauw en donker en bij het verliefde moment is het licht warmrood.

De regisseur zorgt ervoor dat het toneelstuk je blijft boeien door boze momenten en gevoelige momenten met elkaar af te wisselen. Hij brengt humor in het stuk door ironische opmerkingen zodat het stuk levendiger wordt.













Thematiek & Interpretatie: Waar gaat de voorstelling over?

De belangrijkste thema’s in dit toneelstuk vond ik vriendschap, liefde en drugs. Het ging namelijk over twee vrienden die ruzie krijgen en het later weer goed maken. Sander wordt verliefd op Kim en Dennis probeert ondertussen met het geld van Sanders vader winst te maken met behulp van drugs inkopen en duurder verkopen.

Ik vond het toneelstuk heel grappig doordat er leuke uitdrukkingen werden gebruikt zoals:’Wat zie jij er weer automatisch uit vandaag’ en ‘Hoe was jou schooldag? –Oh, die was zwaar oké’. Ook werd er op een grappige manier ruzie gemaakt doordat ze heel dom achter elkaar aan gingen rennen waardoor er van alles omviel. Ook het gedeelte dat Sander het coke op zijn schoot heeft en dan op springt om de telefoon op te nemen waardoor alles op de grond viel vond ik wel grappig.

De thema’s van het toneelstuk vind ik ook heel interessant omdat ik er zelf dichtbij sta. Het zijn thema’s die mij wel interesseren. Ook waren ze op een moderne manier gekleed en praatte ze op een leuke en grappige manier wat mij erg aansprak.

Wat mij het meest boeide was hoe ze een manier gingen vinden om het geld van Sanders vader weer terug te krijgen. Ze gingen allerlei dingen bedenken wat op een grappige manier werd uitgebeeld.

De genre van dit toneelstuk is drama. Het gaat over problemen zoals liefde, geld, seks, drugs. De drie pubers proberen daar hun weg tussen te vinden. Verder is het ook een heel grappig toneelstuk. De toneelvoorstelling is bedoeld als amusement.































De Structuur:

Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Ze spelen de 48 uur nadat Sander uit huis is gezet en de 15.000 euro van zijn vader heeft meegenomen. Er zijn niet veel wisselingen van tijd. Het meeste gebeurd allemaal achter elkaar. Alleen de nacht slaan ze over. De plaats is steeds hetzelfde, namelijk de huiskamer van Dennis, daarin gebeurd alles. Er wordt dus niet van decor gewisseld.





De Personages:

De belangrijkste personages waren Sander, Dennis en Katja. Ze spelen het toneelstuk maar met z’n drieën en ze zijn daarom ook meteen de belangrijkste personages.

De onderlinge relaties lopen niet altijd even goed. In het begin hebben Sander en Dennis nogal een hevige ruzie. Later worden ze weer goede vrienden. De relatie tussen Dennis en Katja is vriendschap. Ze kennen elkaar niet zo goed. Dennis kent haar alleen als het vriendinnetje van zijn vriendin Esther. Tussen Sander en Katja is de relatie meer dan vriendschap. In het begin kennen ze elkaar nog niet zo goed,maar als ze elkaar wat beter kennen brengen ze samen een nachtje door in een sjiek hotel. De relaties kom je alleen te weten door wat ze zeggen en uitbeelden. Je kan niet zien wat ze denken.

Met Sander heb ik het meest meegeleefd omdat hij de grootste rol speelt in het verhaal. Hij komt namelijk met dat geld van zijn vader waar ze later coke van gaan kopen. Dan begint eigenlijk het hele verhaal. Van hem kom je het meest te weten omdat hij over zijn verleden verteld samen met Kim. Hij is ook het meest op het toneel te zien.

De spelers richten zich niet tot het publiek. Ze spelen gewoon hun rol en negeren het publiek verder. Het meest opvallende van dit toneelstuk is dat er veel personen genoemd worden en dat er maar drie daarvan op het toneel te zien zijn.





Kim:

Katja Schuurman speelt de rol van Kim in het toneelstuk. Kim is een heel onzeker, maar af en toe ook een fel meisje. Ze kan niet goed omgaan met haar eigen gevoelens. Maar als iemand haar iets vraagt kan ze ineens heel fel reageren.

Als ze later merkt dat Sander gek van haar is laat ze zich door hem meeslepen. Ze zoent met Sander en brengt ook de nacht met hem door. Na die nacht weet ze niet goed hoe ze er mee om moet gaan.



De rol die Katja speelt komt over het algemeen wel geloofwaardig over. Maar omdat ze al zo bekend is en haar karakter ook komt het soms niet helemaal natuurlijk over. Ze staat er dan wel verlegen bij maar weer net een beetje te waardoor het nep/gemaakt lijkt.

















Dennis:

Johnny de Mol speelt de rol van Dennis. Dennis is een jongen die alleen maar lol wilt hebben in het leven. Ook dealt hij met drugs. Als Sander dan komt met 15.000 euro stelt hij meteen voor om het te beleggen om zo nog meer drugs te kopen. Hij voelt zich beter en verder en beter dan anderen. Als Sander iets tegen hem zegt of iets doet is dat volgens Dennis altijd verkeerd. Later gaat alles fout en krijgt hij ruzie met zijn vriendin en Sander. Hij schrikt van zichzelf en komt erachter dat hij eigenlijk maar een onzeker jongetje is en niet zo zelfverzekerd en geweldig als hij eerst dacht.



De rol die hij moet spelen komt goed over. Hij doet het soms wel wat overdreven door iets te fel te reageren maar verder leeft hij zich goed in in zijn rol









Sander:

Teun Kuilboer speelt de rol van Sander. Sander is een jongen die een beetje de weg kwijt is. Hij heeft ruzie met zijn vader en trekt daarom in bij Dennis. Hij wil dan samen met hem een spannend leven beginnen, want volgens hem moet zijn leven nu beginnen. Hij weet alleen niet hoe. Hij heeft wel veel geld maar daar heeft hij ook niet veel aan. Hij is heel gevoelig en durft niet veel. Hij gelooft alles wat Dennis zegt en ziet hem als een held. Later merkt hij dat ook Dennis niet geweldig is. Als Dennis hem dan weer uitscheld, scheld hij terug. Hij neemt dan zelf de beslissing weer terug te gaan naar huis en de confrontatie met zijn vader aan te gaan.



De rol die Teun speelt doet hij erg goed. Het brengt het op een overtuigende en leuke manier. Je kan je goed in zijn rol meeleven.















Recensie:



Theaterrecensies*** 04-06-2003









Kuilboer overstijgt Katja in Onze Jeugd

Pien Koome

Katja Schuurman is hot. Dat is ze inmiddels al meer dan tien jaar en nog altijd slaat de jonge diva zich daar verbluffend goed door heen. Want ga er maar aan staan om altijd en overal in de spotlights te staan. Maar de afgelopen maanden is er bijna sprake van een overdosis Katja. Hoofdrol in de Oesters van Nam Kee, bloot in de Playboy, realitysoap bij BNN, film met Theo van Gogh en dan nu ook nog eens voor het eerst op de planken in het toneelstuk Onze Jeugd. Ooit werd Sylvia Millecam een vergelijkbare hype en een dergelijke overkill kwam haar artistieke prestaties op den duur niet echt ten goede.



Maar Katja kan het voorlopig nog allemaal naar haar hand zetten. En dat lukt haar wederom prima als ze met Johnny de Mol en Teun Kuilboer op het podium staat in het van oorsprong Amerikaanse toneelstuk This is our youth van Kenneth Lonergan. Met dit verschil dat bij deze jongerenproductie Kuilboer het wint van Katja. Hij is als zenuwachtige en stuntelende puber de onbetwiste ster van het stuk. Met zijn natuurlijke manier van spelen steekt hij met kop en schouders boven de andere twee uit en zet hij een absoluut geloofwaardige Sander neer.

Plaats van handeling is de zolderkamer van Dennis (Johnny de Mol), een enigszins louche figuur, die wat aanrommelt met drugs. Zijn vriend Sander is na een knallende ruzie van huis weggelopen en vraagt hem tijdelijk onderdak. Voordat hij het ouderlijk huis verliet, heeft Sander vijftienduizend euro van zijn vader gejat. Met forse tegenzin stemt Dennis in, op voorwaarde dat ze het gestolen geld zinnig beleggen. In een flinke zak coke dus. Als vervolgens Kim (Katja Schuurman) aanbelt, is Sander verkocht. Hij gooit al zijn onhandige charme in de strijd.

Wat volgt is een aandoenlijk en geloofwaardig puberdrama, dat overigens ook voor volwassenen absoluut het bekijken waard is. Hoewel het stuk niet uitblinkt door de heftigheid, die je bij dergelijke rock and roll-thema`s als seks en drugs misschien zou verwachten, blijft het dankzij het spel van de drie ex-soapies zeker de moeite waard.









Johnny de Mol overschreeuwt zichzelf zo nu en dan, maar is fysiek goed op dreef. Katja Schuurman laat zien dat ze ook uitstekend in staat is een onzeker en benepen meisje te spelen. Jammer, dat de verlegenheid soms zo dik wordt aangezet. Ook zonder dat de punten van de schoenen naar binnen zijn gericht en ze een klein stemmetje opzet is haar personage geloofwaardig genoeg. Maar Teun Kuilboer speelt verreweg het meest overtuigend. Hij is loser en held tegelijk. Nou maar afwachten of alle jongeren, die door dit toneelstuk naar het theater worden gelokt hem net zo onweerstaanbaar vinden als Katja.



***Ik heb in de krant geen recensie kunnen vinden, het toneelstuk speelt namelijk ook al ruim een half jaar. Deze recensie komt van het internet: www.onstage.nl en dan bij theater-recensies. Het was de enige recensie die ik kon vinden.





Mening Over De Recensie;

Ik ben het best wel eens met deze recensie omdat Teun over het algemeen beter heeft gespeeld. Katja speelde een wel een verlegen meisje maar dat speelde ze dan net iets te overdreven. Het kwam daardoor soms niet meer natuurlijk over. Teun daarentegen speelde het heel ‘echt’ en overtuigend, je kon je goed in zijn rol meeleven. Johnny speelde over het algemeen ook goed, alleen soms reageerde hij heel overdreven, wat erg nep leek. Ondanks al het commentaar wat er in de recensie staat is het een ontzettend leuk, grappig en overtuigend toneelstuk, wat erg aan te raden is.















































Het Doel Van Dit Toneelstuk:

Het doel van de voorstelling was in eerste instantie om het publiek te amuseren, maar het bracht toch ook een boodschap met zich mee, namelijk het toneelstuk laat zien hoe het dagelijkse leven van jongeren kan zijn. Het toont hoe jongeren met elkaar omgaan, hoe ze op elkaar reageren en dat ze af en toe ook erg onzeker kunnen zijn.



































Reactie Achteraf:

Ik vond het toneelstuk in het geheel heel grappig. Het werd leuk uitgebeeld en het was een lachwekkende tekst. De spelers hebben het toneelstuk ook goed uitgebeeld, je kon goed meeleven met het verhaal. Er werd weinig gebruik gemaakt van attributen. Het meeste waren er dialogen, en soms werd er gevochten of gedanst. Doordat er zo veel dialogen waren en weinig afwisseling werd het op sommige momenten een beetje langdradig. Dat was wel jammer, maar in het geheel was het heel erg leuk.

Ik zou een ander zeker deze voorstelling aanraden. Zeker mensen die houden van thema’s zoals liefde, vriendschap en drugs. Het is heel grappig en leuk voor jong en oud. Toen ik er was zaten er zelfs opa’s en oma’s op de eerste rij!





Bronvermelding:

Ik heb de informatie over de regisseur, de productie en de informatie over de spelers op de extra pagina’s, voor een deel van de site www.onzejeugd.nl en voor een deel uit een boekje die ik in het theater had gekocht. Ook komen een aantal plaatjes uit het boekje, de andere van de site. De samenvatting van het toneelstuk en de informatie over het toneelstuk heb ik aan de hand van de kijkwijzer geschreven. De recensie heb ik van www.onstage.nl zoals eerder vermeld.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen