U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : H.m. Van Randwijk - Burgers In Nood.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2027 en is laatst upgedate op 30/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 856 woorden.

Algemene gegevens

Titel: Burgers in nood

Auteur: H.M. van Randwijk

Plaats: Baarn

Jaar: 1984

Eerste uitgave: 1936

Genre: Economische crisisInhoudHoofdpersonen en bijpersonenDe hoofdpersoon van dit verhaal is Willem Verdoorn. Hij werkte als vrachtwagenchauffeur bij meelhandel Banders.

Heiltje Veenhof is de vrouw van Willen. Zij heeft het heel moeilijk in de tijd dat Willem werkeloos is.

Rietje is de dochter van Heiltje en Willem. Zij heeft niet door wat er allemaal gaande is.

Frans Lemmen is een oude schoolkameraad van Willem.

Mevroew Heyteme is iemand die in Vreeburg woont, zij is weduwe. Heiltje komt bij haar in loondienst.

Herman Braans is de nieuwe predikant. Hij heeft veel sociale ideeën.

TijdDit verhaal speelt zich af in de economische crisis voor de tweede wereld oorlog. Er wordt over een heel jaar verteld. Van begin zomer tot eind lente, alleen de winter wordt overgeslagen.PlaatsDit verhaal speelt zich af in Vreeburg en Nieuwe Haven liggen af. Ik denk dat dit wijken zijn in een havenstad.Verloop van tijd binnen het verhaalHet verhaal verloopt chronologisch.PerspectiefDit verhaal is in een vertellers vorm geschreven. Dit kom je te weten doordat je de gedachten van verschillende personen komt te weten. Ook komen er gesprekken in voor waar Willem Verdoorn niet bij is en niets van weet.Hier volgt een citaat. Arie Bresler heeft die morgen zijn ontslag gehad.

Arie Bresler heeft ze vanmiddag wel honderd maal voor zichzelf uiteengezet. Soms hardop prevelend als een monnik, hij heeft ze op de hoeken van de straten willen uitgillen, op de meest verborgen plekjes heeft hij ze uitgefluisterd in wanhopige gebeden,… nu, nu de nacht al lager over de stad zoldert, is zijn mond stil geworden. Maar onder zijn hersenpan zindert de monotone cadans van zijn gedachten op eigen kracht voort. Dat brengt de nevelachtige rust over hem, die veroordeelden, even voor de terechtstelling, zo wonderlijk schijnt. Nu hij eindelijk voor de deur op Anna staat te wachten heeft hij het blijde gevoel, dat ze naar hem luisteren zal en misschien schrikken. Gek is dat. Hij vindt het zelf ook gek, maar goed.Ik heb dit citaat gekozen omdat in dit stuk Willem Verdoorn niet aanwezig is en je de gevoelens van iemand anders dan de hoofdpersoon te lezen krijgt.Thema-motieven-boodschap auteurHet thema van dit verhaal is de moeilijkheden en problemen in een economische crisis.

Een motief is dat Willem gaat stempelen en zich iedere keer ergert aan de andere stempelaars. Het gaat dat vooral om het gene dat ze zeggen.

Het schrijven van boeken was voor de auteur geen doel voor zichzelf, maar een middel tot protest of oproep.Samenvatting.Willem Verdoorn is ontslagen. Hij probeert zo lang mogelijk zijn hoofd bevn water te houden, maar gaat toch stempelen. Hij beland in het wereldje van de stempelaars. Heiltje weet wel geld te verdienen, maar dat is lang niet genoeg om met z'n drieen van te leven. Later weet hij daar weer uit te komen, maar hij stempelt nog. Het verhaal eindigt dan ook met deze zin:"Die week passeerde het aantal werklozen de vierhonderdduizend.SpanningDe auteur van dit boek houdt spanning in zijn verhaal door de mannier van schrijven. Een hele aangrijpende manier.TitelverklaringDe overheid kwam in de crisis niet voor zijn burgers op. De overheid waarde hechte alleen aan harde guldens dan aan de mens. De burgers waren dus in nood.RealiteitDit verhaal is realistisch, omdat de economische crisis ook daadwerkelijk plaats heeft gevonden. Ook is de plek van afspelen en de omgeving realistisch.BeoordelingIk vind dit een heel mooi boek, vooral de mannier van schrijven spreekt me aan. Ik vond het een zeer leerzaam boek. Op deze manier lees je hoe het is om werkeloos te zijn en dat is eigenlijk nog niks veranderd, je hoeft alleen niet meer te stempelen. Ik vond het best moeilijk om te lezen en toen ik een stukje voorlas aan mijn broer stond hij met zijn oren te klapperen.

Ik vond taalgebruik van de mensen die voorkwamen heel mooi, een beetje plat. Alleen moet je soms drie keer lezen voor je weet wat er gezecht wordt. Wat me wel opvalt is dat ik op internet niks over deze schrijver of dit boek heb kunnen vinden en niemand uit mijn omgeving de schrijver kent.Gegevens auteurH.M. van Randwijk is geboren in 1909 te Gorinchem en overleed in 1966. Zijn werk is niet los te denken van de tijd waarin hij leefde: de crisisjaren, de oorlog en de jaren daarna, waarin gezocht werd naat een nieuwe gemeenschap. Hij werd opgeleid voor het onderwijs en werd onderwijzer aan een christelijke school in Werkendam.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen