U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Rascha Peper - Oesters.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1996 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 896 woorden.

Auteur

Rascha Peper.Titel

OestersDruk

De hoeveelste druk het is staat er niet in.Uitgever, jaar, plaats

uitgevers Veen, 1991, Amsterdam.Jaar van eerste druk

1991.Aantal pagina’s

130.Indeling

korte hoofdstukken.Motto

het motto is een fragment uit het gedicht ‘Het onherroepelijke’ van Ida Gerhardt.
 Eeuwigheid, overstaar mij hier die nauwelijks te ademen waag, die in het hart mijn dode draag in de gesloten sarkophaag. 
Deze woorden passen precies bij Olga, zij draagt in haar hart de dode Frank, die voorgoed, verloren is.Samenvatting

Olga is door haar man naar een psychiater gestuurd. Ze is pas hersteld van een ziekte, maar ze denkt voortdurend aan een vriend uit het verleden. Ze wil zo blijkbaar haar ziekte doen vergeten. Olga had die vroegere vriend, Frank Winter, ontmoet toen ze bij een kennis logeerde en terug naar huis wilde gaan. Ze kon met hem mee naar huis terug rijden, dat scheelde haar een hoop geld en tijd. Dat deed ze, en ze werd verliefd op hem. Ze bleef een paar nachten bij hem slapen en ging toen naar huis. Frank Winter was wel zestig jaar. Wanneer ze in Amsterdam terug komt heeft ze er geen spijt van, maar vindt toch dat het niet kan, omdat het haar opa had kunnen zijn. Ondanks dat gaat ze ieder weekend daarop naar hem toe en hun relatie wordt steeds vaster.

Het verleden blijkt een groot probleem te zijn. Bij de psychiater herinnerd ze zich weer van alles. De vakantie in Florence, hoe haar moeder reageerde en hoe Frank haar ten huwelijk vroeg. Toen besefte ze opeens dat het leeftijdsverschil te groot was. Een maand later ontmoet ze Harold, hij wil haar, alleen houdt zij hem nog een tijdje op een afstand. Ze hield veel van hem alleen was haar schuldgevoel tegenover Frank zeer groot.

Ze besloot, nadat Harold terug kwam uit Amerika, alles aan allebei te vertellen. Ze werden allebei boos en Olga weigerde om Frank op te geven. Ze bleef hem bezoeken, maar toch minder vaak dan daarvoor. Ze had er nog wel voor gezorgd dat Harold en Frank elkaar een keer ontmoetten. Frank keurde Harold goed en dat was ook de bedoeling geweest. Harold en Olga trouwden en verhuisden naar New York voor Harolds werk. Ze had heel uitgebreid afscheid genomen van Frank. Anderhalf jaar daarna las ze in Amerika in een Nederlandse krant dat Frank overleden was.

In de loop der jaren verdween het verdriet om Frank. Tot ze de gemeen ziekte kreeg. Je wordt herinnerd aan het verleden en voor Olga lijkt er maar een uitweg, de dood.Thema

Het thema van dit boek is de nawerking van een verloren liefde.Titelverklaring

De oesters verwijzen naar Olga’s relatie met Frank. Toen Olga Frank pas ontmoet had gingen ze bij hem in Breskens oesters eten. Ze proefde en rilde van afgrijzen. De rillingen die aan de verslaving voorafgaan zei Frank. Ook in het laatste hoofdstuk word verwezen naar oesters, ‘sommig verdriet zet zich vast als een oester op een dakpan’.Analyse

Olga: is verlegen en heeft weinig levenservaring. Ze wordt verliefd op Frank, die zestig jaar is. Ze trouwt met Harold Kingley en verhuisd vaak. Niet alleen in Nederland. Ze had Marxistische ideeën. Ze las eerst Russische literatuur maar door invloed van Frank begon ze ook Nederlandse litteratuur te lezen.

Frank Winter: is een kunsthandelaar. Hij is een lange, magere man van achter in de vijftig met kortgeknipt wit haar. Hij is voor Olga soort vaderfiguur, stelt haar op haar gemak en dringt niet aan op een verhouding. Hij is nuchter en probeert niet jonger te lijken dan hij is. Hij is tevreden met de relatie met Olga.

Harold Kingley: is een carrièremaker. Hij volgt twee studies. Hij studeert snel en goed en benut zijn tijd efficiënt. Hij is iemand bij wie alles lukt wat hij wil.Het vertelperspectief is auctoriaal. De alleswetende vorm.Het wordt in het verleden en tegenwoordige tijd verteld. Dat komt doordat de verteller achteraf verteld wat Olga overkomen is. Er is geen chronologische verteltijd.Het verleden speelt zich voornamelijk af in Amsterdam en een dorpje in Zeeuws Vlaanderen. Het heden speelt zich af in Wenen.Beoordeling

Ik vond dit echt een heel goed boek. Het was niet moeilijk om te lezen, vooral omdat ik een heel uitgebreide samenvatting kreeg en daar alle achtergrond informatie duidelijk instond. Ook de diepere betekenissen die je er normaal niet uit zou halen stond daar in. Het waren korte hoofdstukken en niet te moeilijke zinnen. Je had ook helemaal geen idee wat er nou eigenlijk allemaal verteld zou worden en was dus erg verrassend. Het was niet echt een boek dat boeit omdat je wil weten hoe het afloopt, maar toch wil je verder lezen.Informatie over de schrijfster

Rascha peper moest vanwege het werk van haar man naar Wenen verhuizen. Ze voelde zich daar ‘nogal op mezelf teruggeworpen’. Daarom begon ze toen serieus te schrijven. In Wenen ontstond de eerste versie van ‘Oesters’ en enkele korte verhalen. Terug in Nederland werden een paar verhalen gepubliceerd in ‘Hollands maandblad’ en ‘Tirade’. Na de publicatie van die eerste verhalen, zette ze zich aan het schrijven van ‘oesters’, omdat ze had gemerkt dat ze ‘in alle valkuilen van een beginnend schrijver was getuind’. Andere boeken van Rascha Peper zijn: De Waterdame (1990), Oefening in manhaftigheid (1992), Rico’s vleugels (19930 en Russisch blauw (1995).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen