Boekverslag : Jan Terlouw - Gevangenis Met Een Open Deur
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1670 woorden.

1.

Titel: Gevangenis met een open deur.

Auteur: Jan Terlouw.

Datum en plaats

eerste uitgave: 1986 in Rotterdam.2.

Jan Terlouw

Geboren: 15 november 1931

Studie: Wis- en natuurkunde, gepromoveerd in kernfysica.

Debuut: De avonturen van oom Willibrord (1970)

Genres: Jeugdboeken, verhalen

Bijzonderheid: Heeft lange politieke carrière: was gemeenteraadslid, fractievoorzitter D'66, Lid van Tweede Kamer, Minister van Economische Zaken, Secretaris-Generaal, Commissaris der Koningin in Gelderland en sinds 1999 Senator van de Eerste Kamer.

Recent werk: Eigen rechter (1998), Gaan waar de woorden gaan (1999).3. Titelverklaring:

Ik denk dat de titel symbolisch is op te vatten, de titel bedoelt eigenlijk een ruimte waar je niet weg kan, maar eigenlijk toch weer wel. Je gaat niet weg, omdat je denkt dat je gelukkig bent daar, maar je kan wel weg. Niemand zal je tegen houden.4a. Hoofdpersonen:

Dit boek heeft 3 hoofdpersonen:

- Paul van Ravenswaai, leeftijd wordt niet vernoemd.

- Josje van Duivenbode, leeftijd word niet vernoemd.

- Valentijn de Boer (14 februari 1967)leeftijd niet genoemd maar ik ga d`r vanuit dat hij 19 is vanwege dat het boek is uitgegeven in 1986 en hij in 1967 geboren is

4b

- Hij is de zoon van een baron en heeft 2 oudere zussen. Door zijn vader werd hij altijd “kkk” genoemd(Klein Koppig Kereltje). Hij is een ontzettende stijfkop en hij verandert nooit van mening. Maar hij is wel een beetje traag, hij heeft niet zo'n snelle geest.

- Zij is de kleindochter van commissaris Keizer, ze is enig kind (wat

ze niet erg vind) en het is een erg vrolijk kind, dat altijd alles wil weten, maar dat ook geleerd heeft een duidelijk eigen oordeel te geven.

- Hij heeft een niet zo makkelijke jeugd gehad want al op jonge leeftijd sterven zijn ouders. Hij is een jongen die niet gauw in onzin gelooft en vaak voor mekaar krijgt wat hij wil, zo is hij bijvoorbeeld bijna zonder hulp van een drugsverslaving afgekomen.4c.

- Hij moet niet zo stijf blijven tuurlijk is het goed om een eigen mening te hebben maar laat niet alleen je eigen mening meetellen, ook die van anderen.

- Ze is erg slim, en handelt erg goed. Ze heeft een ontzettend sterk karakter, er is eigenlijk niets mis aan haar, ze heeft geen of weinig angst.

- Hij heeft ook een erg sterk karakter en wilskracht, als hij een doel voor ogen heeft laat hij dat niet los. Dat vind ik erg goed.

4d.

- Ik vind het fout van Paul dat hij door zijn dwarsheid echt in de ban komt van de “Living Souls”. Hij heeft wel goed gehandeld door zich aan het eind van de “Living souls” zich weer bij Valentijn en Josje te sluiten.

- Ik vind het erg goed dat ze ondanks alles toch niet in de ban raakte van Willem de Vries, en op zo`n manier hij opa kon helpen

- Ik vind het erg goed dat hij, ondanks dat hij uit de “Living Souls” gegooid was, toch commissaris Keizer bleef helpen.

4e.

- Ik ben zelf ook best erg dwars, maar niet zo dwars als Paul is.

- Ik ben ook erg nieuwsgierig, nu valt `t wel weer mee maar vroeger was het heel erg.

- Zoals hij commissaris Keizer bleef helpen ondanks dat hij er zelf niet beter van werd, misschien zelf alleen maar slechter, herken ik bij m`n moeder, ze probeert altijd iedereen te helpen, maar laat haarzelf links liggen.5a. Bijpersonen:

- Willem de Vries, een man van 48 jaar, hij is de leider van de “Living Souls”, en dus ook de leider van Paul, Valentijn en Josje.

- Aart Keizer, hij is oud-commissaris en 61 jaar oud. Hij heeft Paul, Valentijn en Josje de opdracht gegeven om bij de “Living Souls” aan te sluiten. En is de opa van Josje.

- Leo Wagenaar, hij is midden in de 20. Hij zoekt van alles voor commissaris uit en helpt hem en Paul, Valentijn en Josje.

5b.

- Willem de Vries, denkt dat hij alles voor elkaar heeft, maar door zijn passie voor munten(die door Valentijn en Leo op het podium gegooid worden) zien de “Living Souls” hoe hij werkelijk is, en staat hij voor paal.

- Commissaris Keizer krijgt een schuldgevoel als Paul hem vertelt dat hij zich heeft aangesloten bij de “Living Souls”.

5c.

- Willem heeft van Valentijn door dat hij niet echt bij de “Living Souls” wil horen, en wordt eruit gegooid. Als Willem erachter komt dat Josje de kleindochter is van commissaris Keizer, doet hij er alles voor om haar echt te laten geloven. Bij Paul hebben ze niks n de gaten, maar door de dwarsheid van Paul gaat hij echt geloven in de “Living Souls” en sluit hij zich erbij aan.

- Leo doet er alles voor om Paul, Valentijn en Josje te helpen, hij zoekt informatie voor ze op, en helpt als het nodig is, en aan het einde van het boek is dat ook nodig, om Josje te laten ontsnappen uit het gebouw van de “Living Souls”.

- Aart Keizer heeft Paul, Valentijn en Josje via gegevens uitgezocht en dacht dat ze het wel aankonden. Valentijn en Josje konden dat inderdaad, maar op het moment dat Paul zich echt aansluit voelt hij zich enorm schuldig en wil Valentijn en Josje ook laten terugtrekken, maar dat weigeren ze.

6a. Ruimte:

In Nederland, in Amsterdam, ook in Maarssen. Bij meneer Keizer thuis, in het hoofdgebouw van de “Living Souls” en in een cafeetje waar Valentijn, Paul, Josje en meneer Keizer vaak bij elkaar komen.

6b.

Het speelt zich af in een sekte, een “gevaarlijke” omgeving, want de jongeren worden door de “Living Souls” gehersenspoeld.

6c.

Ja het had makkelijk gekund, want als Willem de Vries zelf zo`n dwarse jongen als Paul in z`n ban kan krijgen kan hij dat met iedereen, en het had zich net zo goed in de bergen kunnen afspelen of in een ander land want overal heb je sektes.7a. Tijd:

Het boek speelt zich ongeveer af rond de tijd van uitgave dus 1985 of 1986, er word bijvoorbeeld over een intercom gesproken en dat hadden ze vroeger nog niet.

7b.

In de dossiers van Aart Keizer staat het hele leven beschreven van Paul, Valentijn en Josje, dus dat is ook een terug blik op hun levens, een flashback.8. Perspectief:

Het verhaal is geschreven in alwetend perspectief.9a. Inhoud:

Het verhaal gaat over een sekte. Oud-commissaris van politie, meneer Keizer is erg tegen deze sekte, en probeerde al heel lang iets te vinden waardoor ze de sekte op konden heffen. Nu hij niet meer actief is bij de politie heeft hij op zijn eigen houtje een plan bedacht om deze sekte op te heffen.

Hij zoektHoi drie jongeren waarvan hij denkt dat ze zich niet laten beïnvloeden door de sekte leider, Willem de Vries. Dit zijn: Josje (zijn eigen kleindochter), Valentijn en Paul. Als deze drie zijn aangenomen bij de sekte, merkt de sekteleider dat Josje de kleindochter van Keizer is. Ze proberen Josje zo te beïnvloeden dat ze alles doet wat ze haar zeggen. Josje speelt het spelletje mee, waardoor ze denken dat Josje een echte "Living Soul" is geworden. Valentijn wordt na een poos uit de sekte ontslagen, omdat ze door hebben dat hij alleen de boel in de gaten houdt. Paul wordt zo beïnvloedt dat hij in de "Living Souls" gaat geloven, en niet meer met het plan van Keizer meedoet. Als Keizer merkt dat het zo ver is gekomen dat Paul een echte "Living Soul" is geworden probeert hij samen met Josje en Valentijn een list te bedenken, zodat iedereen ziet dat de sekteleider een oplichter is. Josje die nog als enige in de sekte zit komt er achter dat de sekteleider van het geld wat zijn volgelingen meebrengen mooie munten koopt.

Als de sekteleider op een avond een toespraak houdt gooien Valentijn en Leo wagenaar allemaal munten van de sekteleider naast hem neer, die ze van te voren uit zijn kamer gestolen hebben. Als de sekteleider dan in een keer alle munten op raapt komt Valentijn naar voren en vertelt de sekteleden wie hun leider echt is, een vuile oplichter. Valentijn vertelt ook dat ze een eigen mening moeten hebben, en gewoon als een gezelligheidsclubje verder moeten gaan en niet als sekte. En Willem de Vries vlucht naar het buitenland, en niemand hoort meer wat van hem.9b.

Eigenlijk is er in dit boek niet echt iets waarvan je zegt dat ik of iemand in m`n omgeving dat heeft mee gemaakt, tenminste niks van de hoofdzaken. Ik kan wel dingen opnoemen zoals in een cafeetje zitten, naar school gaan of weinig eten, maar ik weet niet of dat goedgerekend zal worden maar dan neem ik wel het voorbeeld weinig eten, zelf eet ik ook niet al te veel, en de sekteleden kregen ook weinig te eten.10.Fantasie/Werkelijkheid:

Dit verhaal kan heel goed ook in het echt voorkomen, want sektes bestaan er genoeg, waarvan de leider denkt dat hij een soort God is. Er kan dus gemakkelijk zo`n soort sekte ontstaan.11a. Afloop:

Het is een gesloten einde, en een goed einde, alles is weer goed, de sekte is opgeheven en Willem is weg.

11b.

Ik had wel verwacht dat alles goed zou komen, dus vindt het wel een goed einde.12. Waardering:

a. Nee het was geen moeilijk boek, geen moeilijke woorden erin en de zinnen zitten goed in elkaar.

b. Het boek was niet bepaald echt zo spannend, maar net als mijn vorige boek dat ik gelezen heb, zo geschreven dat je door blijft lezen tot je weet hoe het afgelopen is.

c. Ja het kan makkelijk in het echt gebeuren en is dus geloofwaardig, iedereen kan, met een beetje doorzettingskracht van zichzelf een “groot” leider maken. Alleen op een gegeven moment bezwijken ze, kijk maar naar Willem de Vries, of naar Hitler. Alleen een groot deel van hun doel hebben ze bereikt, Willem had z`n geld en Hitler had een groot deel van het niet “ideale ras” uitgemoord.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen