Boekverslag : J. Bernlef - Eclips
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 562 woorden.

BoekverslagPrimaire gegevens van het gelezen werk:
Auteur: J. Bernlef

Titel: Eclips

Verschenen in: 1993

Aantal blz.: 168

Leestijd: 5 uur

Uitgelezen op: 6 oktober 2001Verantwoording van de keuze:Ik heb dit boek gekozen, omdat ik mijn lijst met boeken heb vergeten (raar maar waar) Ik had eerst een ander boek (Montyn), maar daar vond ik niets aan. Toen ik weer eens in de bibliotheek was, heb ik mijn lijst met boeken vergeten. Toen heb ik maar een boek gezocht over literatuur en daar bij de namen zomaar eentje uitgepikt. Geheel willekeurig dus. Ik let daarbij vooral op inhoud en aantal bladzijden en deze voldeed aan mijn eisen. En het was nog eens een leuk boek ook nog! Toen ik thuis kwam, heb ik wel even gekeken of deze auteur op de lijst voorkwam en dat was gelukkig zo. (110 wrd.)Eerste reactie achteraf:

Ik vond dit een leuk boek. De manier waarop wordt verteld hoe iemand na een ongeluk zijn geheugen voor korte tijd verliest en langzaam weer terugkrijgt is best leuk beschreven. Het is hier en daar spannend, omdat er vreemde dingen gebeuren. Het is in het begin ook heel mysterieus, omdat je niet weet wie de hoofdpersoon is. Door een ongeluk is hij namelijk zijn geheugen kwijt en dus weet hij zijn naam ook niet meer. Langzaamaan leer je de hoofdpersoon steeds beter kennen. Aan het eind van het boek weet je precies wie de hoofdpersoon is, wat je aan het begin van het verhaal nog volslagen onduidelijk was. Een interessant boek dus. Zo wil ik er nog wel meer lezen. (120 wrd.)Korte samenvatting van de inhoud:

Kees Zomer komt bij bewustzijn na een auto-ongeluk. Door dit ongeluk is hij zijn complete verstand kwijt. Hij weet zijn naam niet, hij weet niet waar hij is en al helemaal niet waar hij heen moet. Hij komt verschillende mensen tegen tijdens zijn "geheugencrash".

Als eerste komt hij Toos tegen, die hem het leven als zwerver toont. Zij is zelf ook een zwerver geworden en weet allerlei plaatsen waar je kunt slapen of eten kunt halen.

Als tweede komt hij twee dieven tegen, Karel en Cor. Zij nemen Kees mee wanneer zij hem zien, nadat hij hen nummerborden op de vuilnisbelt heeft zien gooien. Ze denken dus eerst dat Kees hen kan verraden, maar zien al snel dat hij zijn verstand kwijt is en geven er niet veel meer om. Wanneer Kees meer van zijn geheugen begint terug te krijgen, vinden de boeven het tijd om Kees kwijt te raken en dumpen hem in een wegberm.

Als Kees die ochtend wakker wordt, ontmoet hij Ije, een geitenhoeder. Ije geeft hem te eten en zorgt enkele dagen voor Kees. In die tijd komt er steeds meer van zijn geheugen terug. Wanneer Ije en Kees op een dag naar het kerkhof gaan om te douchen, knijpt Kees ertussenuit. Hij meent de plek waar hij is te herkennen.

Kees neemt een fiets mee en fietst door het dorp. Hij herkent een boekwinkel en gaat er binnen. De boekhandelaar herkent hem, maar Kees hem niet. Een boek in de winkel komt hem wel heel bekend voor…

Kees gaat naar de zee en slaapt hier. Als hij 's ochtends daar in de buurt rondloopt wordt hij herkend door een stel agenten. Ze nemen Kees mee naar het bureau en stellen hem wat vragen. Zijn vrouw komt hem halen en zo wordt Kees weer herenigd met zijn gezin (en zijn geheugen). (305 wrd.)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen