Boekverslag : J. Bernlef - Eclips
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1315 woorden.

Schrijver: J. Bernlef

Titel: Eclips

Uitgever: QueridoEerste Persoonlijke Reactie:

De kaft vond ik er vreemd uitzien toen ik het boek voor de 1e keer zag. Er staat een rood gloeilampje op, met daaronder een grote plaat van voorwerpen en beschrijvingen. Nu ik het boek uit heb, begrijp ik de voorkant beter. De hoofdpersoon in het boek (Kees Zomer) krijgt een black-out in zijn hoofd. Telkens herkent hij wel een voorwerp, maar krijgt de naam van het voorwerp niet in z’n hoofd.

De achterkant sprak me wel aan.Samenvatting:3. Verdieping

Wanneer Kees Zomer op een dag naar een vriends zijn verjaardag gaat, rijdt hij het water in. Hij overleeft het ongeval, maar houdt er wel een hersenbloeding aan over.Hierdoor werkt de linkerhelft van zijn hersenen niet meer, ook heeft hij geen gevoel meer in z’n linker lichaamshelft.

Hij probeert te lopen, wat heel erg moeilijk is, omdat hij het gevoel heeft dat hij maar een half lichaam en geest heeft. Hij loopt door een weliland tot hij bij een huis aankomt. Door de bewoners van het huis wordt hij weggejaagd. Ze denken dat hij een zwerver is.Uiteindelijk valt hij op de grond in slaap. Wanneer hij wakker wordt ziet hij een radio staan en zet hem aan. Wonderbaarlijk krijgt hij langzaam weer het gevoel in zijn hele lichaam terug. Wanneer hij de radio uitzet, wordt het gevoel weer minder.

Hij komt terecht bij een cafetaria, waar hij kennis maakt met Toos. Toos neemt hem onder haar hoede. Ze slapen op een bouwplaats en eten uit de vuilnisbakken.

De volgende dag begeven ze zich naar een vuilstortplaats. Toos vindt een naaimachine en besluit deze te verkopen. Kees blijft alleen achter op de vuilstortplaats en weet niet wat hij nu moet doen. Hij hoort plotseling een auto.Er stappen twee mannen uit die rommelen met kentekenplaten. De 2 mannen (Cor en Karel) ontdekken Kees en nemen hem mee naar autokerkhof. Cor en Karel eisen dat Kees het terrein in de gaten houd en voorkomt dat nieuwsgierigen het terrein betreden. De tijd dat hij op het kerkhof bezig is, krijgt hij steeds meer het gevoel in zijn linkerhelft terug. Karel wordt op een nacht door Cor en Karel meegenomen naar een klus. Kees dient bij een boerderij op wacht te gaan staan. Cor en Karel stelen de motor van een auto en gooien deze in de laadruimte van hun eigen auto. Wanneer ze terug rijden naar de vuilstortplaats, wordt Kees uit de auto gegooid.

De volgende morgen wordt Kees door een onbekende man gewekt. De man stelt zich voor als IJe en hij neemt Kees mee naar zijn huis. In het huis is het een grote rommel, dit komt doordat Ije zijn geld verdient met de ruil van allerlei spullen voor natuurproducten. Ije krijgt af en toe iets van de boeren uit de uit de omgeving. Waneer Ije onder de douche in het lijkenhuisje staat op het kerkhof, verlaat Kees hem.

Kees ‘neemt’ op zijn weg een fiets mee, die niet op slot staat. Hij komt tereciht bij een boekhandel. De eigenaar herkent Kees, maar heeft al snel in de gaten dat Kees niet ‘de oude’ is. Kees vertrekt weer en fietst in de richting van Bergen. Hij eet een patatje uit een vuilnisbak en wordt door een groep baldadige jongeren uitgescholden.

Een agent vindt Kees op het strand en neemt hem mee naar het politiebureau. Daar wordt hem verteld dat hij al een week wordt vermist. Zijn vrouw komt hem uiteindelijk op het politiebureau ophalen.

Uitgewerkte Persoonlijke Reactie:

Onderwerp:

Volgens mij is het onderwerp van Eclips dementheid, maar het is moeilijk om het onderwerp in 1 woord te geven. Een betere omschrijving zou zijn: man die zijn linkerlichaamshelft ongeveer een week ‘kwijt’ is. Het onderwerp vind ik interessant, boeiend, doordat ik het leuk vind om zulk soort boeken te lezen als dit. Toen ik de flaptekst van het boek gelezen had, had ik nog niet echt verwachtingen van het boek. Dit kwam doordat er op de achterkant van Elips niet veel over het verhaal te weten komt. Het onderwerp ligt niet echt in mijn belevingswereld, wel heb ik een persoon gekend die dement was. Het onderwerp wordt zeer goed uitgewerkt, doordat hij heeft geprobeerd om hoe je je voelt en wat je doet en denkt te beschrijven. Een ander boek dat over dementheid gaat is Hersenschimmen. Dit boek heb ik nog niet gelezen, ik ben het wel van plan om het nog een keer te lezen.Gebeurtenissen:

De gebeurtenis die ik het belangrijkst vind in het boek is, wanneer Kees in het water rijdt. Dan gebeurt alle ellende. Op deze gebeurtenis is het hele boek gebasseerd. Volgens mij spelen de gebeurtenissen en gedachten/gevoelens van de personage een even belangrijke rol. Door de gebeurtenissen heeft Kees bepaalde gebeurtenissen en gedachten. De gebeurtenissen zijn niet voorspelbaar, maar ze hebben wel een verband. Door de gebeurtenissen komt het uiteindelijk weer goed met Kees. De gebeurtenissen vind ik wel spannend en verrassend, juist omdat ze niet voorspelbaar zijn. Wanneer je het boek leest, wil je door lezen, om te weten te komen wat Kees nu gaat meemaken. De gebeurtenis die het meeste indruk op me heeft gemaakt, is wanneer hij met zijn auto in het water rijdt en beschrijft hoe hij zijn linkerkant van zijn lichaam niet meer voelt, alsof die kant weg is. Deze gebeurtenis heeft me dan ook aan het denken gezet, hoe het zou voelen als er met je gebeurd wat er met Kees is gebeurd.

In het begin wanneer Kees naar een schuur loopt, vind ik het verhaal te uitgebreid beschreven. Wanneer hij Toos heeft ontmoet gaat alles wat sneller.Personages:

Kees Zomer wordt in het verhaal niet als held beschreven. Hij krijgt een ongeluk waardoor hij een week zijn linkerlichaamshelf ‘kwijt’ is. Ik vond dat Kees niet herkenbaar en levensecht voorkwam. Ook de andere personages kwamen niet levensecht voor. Een voorbeeld hiervan is, wanneer Kees in een boekenwinkel komt waar de mensen hem kennen. Ze kijken niet eens raar op, dat Kees al hun vragen herhaalt en dat hij er niet uitziet. Ik kan me dan ook niet goed verplaatsen in Kees. Dit komt, doordat hij een deel van zijn bewustzijn kwijt is, wat ik nog niet heb meegemaakt. Ik kan me niet voorstellen hoe ik zou reageren wanneer ik Kees zou zijn. Ik denk, dat ik eerder naar mensen op zoek zou gaan die me kunnen helpen.Opbouw:

De opbouw van het verhaal is heel duidelijk. Wel staan er flashbacks in het verhaal, waardoor het verhaal niet chronologisch is. De flashbacks in het verhaal gaven de dingen weer die Kees af en toe opeens zich herinnert en passen hierdoor goed bij het onderwerp. Sommige flashbacks vond ik te lang. Je kunt het verhaal spannend noemen, doordat de gebeurtenissen niet voorspelbaar zijn. Het verhaal zie je alleen door de ogen van Kees. Dit vind ik goed passen bij het verhaal. Aan het eind van Eclips bleef ik wel met vragen zitten, zoals: “Hoe gaat het verder met Kees?” en “Hoe reageren de mensen van de boekenwinkel wanneer ze kees nog eens ontmoeten?”.

Taalgebruik:

Het taalgebruik in het boek is heel makkelijk en duidelijk. Ik ben geeneen onbekend woord tegengekomen. Het enige verwarrende is, hoe Kees iets duidelijk wil maken. Door de gedachten die verteld worden, wordt alles duidelijk. De tekst leverde dan ook niet veel problemen door ingewikkelde beeldspraak op. In het boek zijn veel meer beschrijvingen dan dialogen. Dit komt vooral ook, doordat Kees niet fatsoenlijk kan praten en dan ook probeert om ze weinig mogelijk te spreken. Het taalgebruik vind ik passen bij de hoofdpersonages.Verdiepingsopdracht

De verwachtingen die ik had van het boek waren hoger dan mijn conclusies. Een verwachting die ik had was, dat Kees in een ziekenhuis terecht zou komen waar hij geholpen zou geworden. Ik had verwacht dat het boek ook nog een stuk zou gaan, over wat Kees na zijn revalidatie doet. Deze zijn allebei niet uitgekomen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen