U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : J. Bernlef - Eclips.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=10098 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1438 woorden.

Boekgegevens1. De auteur van het boek is J. Bernlef.

2. De titel van het boek is Eclips.

3. Het boek is oorspronkelijk in het Nederlands geschreven.

4. Ik heb de 1e druk van het boek gelezen.

5. Het genre van het boek is psychologische roman.1. Kees Zomer is de hoofdpersoon van het boek. De bijpersonen zijn: Toos, Cor en Karel, IJe, Richard Fielemieg en Marion Zomer en Wouter Zomer.

2. Toos is een zwerfster die Kees te eten geeft na zijn ongeluk, Cor en Karel vangen Kees een tijdje op en later dumpen ze hem. Als Kees uit de auto is gegooid door Cor en Karel wordt hij gevonden door IJe, die hem te eten geeft en onderdak.

Richard Fielemieg een boekhandelaar herkent hem omdat Kees een uitgever is.

Marion Zomer is de vrouw van Kees en Wouter Zomer is de zoon van Kees.

3. Kees Zomer is een rustig en vriendelijke man die door een hersenbloeding verward raakt.

4. Ja, doordat hij niet goed kan praten wordt hij niet begrepen door mensen.

5. Kees Zomer, omdat hij de moed niet opgaf om thuis te komen.1. In de zomer van 2 augustus tot en met 12 augustus jaartal niet bekend.

2. Het verhaal speelt zich af tussen Bergen aan Zee en Heemstede en in nieuwbouw huizen, een vuilnisstortplaats en een autokerkhof.

3. Iemand raakt met de auto van de weg in het water, als hij probeert uit het water te komen merkt hij dat zijn linkerkant niet mee wil werken.

4. Wanneer Kees Zomer herkent wordt door Richard Fielemieg een boekhandelaar.

5. Kees Zomer nam iemands fiets en bij een kruising treft hij een wegwijzer aan waarop hij een woord herkent.

6. Hij wordt gevonden door de politie en bij het politiebureau wordt hij opgehaald door zijn vrouw Marion Zomer.

7. Het verhaal wordt vertelt vanuit Kees zomer in een ik-perspectief.

8. Een eclips is een verduistering van een hemellichaam, de helft van Kees zijn hersenen zijn ook verduistert geweest en weer langzaam helder geworden, dus een vergelijking.1. De schrijver heeft bedoeld met dit boek dat na een hersenbloeding je helemaal of gedeeltelijk kan herstellen. Als er een linker of een rechter helft van je lichaam uitvalt dat de gezonde helft het grotendeels overneemt.

2. Hij heeft zijn bedoeling goed verwerkt, omdat Kees Zomer helemaal herstelt is.

3. Het is een bepaalde stijl van schrijven, onder het lezen ervaar je wat de hoofdpersoon voelt en denkt.

4. Dat hij Toos ontmoet in de snackbar en hij van haar een broodje krijgt. (blz. 27t/m31)

5. Ik zou dit boek aanraden om te lezen, omdat het boek makkelijk te lezen is en een interessant onderwerp heeft waar je wat van leert.

SamenvattingHet verhaal begint met dat iemand rijdt met zijn auto van de weg het water in. Als hij probeert de auto te verlaten, merkt hij dat hij geen controle meer heeft over de linkerkant van zijn lichaam en zijn gedachten. Nadat hij met veel moeite uit het water gekropen is loopt hij moeizaam door een wijk met volkstuintjes. Hij kleedt zich uit in een huisje en droogt daar zijn kleren. Hier vindt hij een radio en als hij daar naar luistert voelt hij prikkels in zijn linkerkant,

de volgende dag neemt hij de radio mee als hij uit het huisje wordt gezet.

Hij zwerft langs kantoorgebouwen en fabriekshallen op zoek naar eten en komt dan bij een snackbar terecht waar hij de zwerfster Toos leert kennen die hem wat te eten geeft. Toos neemt hem mee naar een huis dat in aanbouw is om te slapen. Die nacht voelt hij weer de prikkels in zijn linkerkant. De volgende ochtend gaat Toos met Kees naar een container waar zij brood uithaalt om te eten. Samen lopen ze naar een vuilstortplaats, daar vind Toos een naaimachine die zij in de stad gaat verkopen en laat Kees alleen. Op de vuilstort ziet Kees twee mannen die nummerplaten verstoppen tussen het vuil. Ze zijn bang dat Kees ze verraad en nemen hem mee naar hun caravan. Het zijn twee broers Karel en Cor, zij merken dat Kees niet helemaal geestelijk in orde is, hoewel de linkerkant van zijn lichaam weer aanwezig is tot boven de knie alleen heeft kees nog problemen met zijn gezichtsveld. Kees merkt dat hij wel kan schrijven maar niet kan lezen. Na een aantal dagen nemen de broers hem mee op een klus waar hij op de uitkijk moet staan. Die avond herinnert hij ineens zijn naam Kees Zomer en als hij dit aan Karel vertelt wordt hij uit de auto gegooid en raakt hij bewusteloos.

Kees wordt wakker onder een zeil en herinnert de naam van zijn zoon, Wouter en dat een oude man hem gevonden heeft. Hij merkt dat zijn radio weg is en gaat op zoek naar de oude man. In een hoek van het terrein staat een houten huisje en hij herinnert door het hartvormige gat in de deur, dat het een wc moet zijn. Hij valt in slaap in het gras en de oude man genoemd IJe maakt hem wakker voor een beker melk en samen gaan ze op eten uit. Ze vinden een oude vogelkooi en ruilen die voor voedsel. In het huis van IJe staan veel boeken en Kees bedenkt dat hij veel met boeken te maken had. De volgende dag gaan ze samen douchen op het kerkhof, maar als Kees de naam Kees op een grafsteen ziet staan rent hij weg.

Hij komt in het dorp terecht waar hij verschillende winkels herkent. Hij gaat naar een winkel die vroeger van zijn vader was, maar de winkelier vertelt hem dat hij de eigenaar is een zijn vader niet kent. Waarna Kees het dorp verlaat.

Terwijl hij tussen de weilanden loopt voelt hij hoe zijn lichaam zich vult met vermoeidheid en

gaat om zijn rug in de berm liggen. Hij kijkt om zich heen en zegt hardop dat hij een fiets gaat pakken en dat doet hij dan ook. Hij fietst naar een kruising en treft daar een wegwijzer en leest een woord die hij direct herkent, hij rijdt door bosrijke lanen en ziet een plein met lage huizen die hij zich kan herinneren.

Een van de winkels rond het plein springt eruit, de etalage ligt vol met uitgestalde boeken en de namen van de schrijvers komen hem bekent voor. De schrijversnamen op de boeken brengen reeksen beelden op gang. Hij ziet gezichten die bij de namen horen, een interieur met een ruim licht vertrek met twee bureaus, vol gestapeld met boeken en mappen. Hij ruikt de geur van gedrukt papier en hoort de krakende band van een nieuw boek. Hij ziet nu en dan mensen de boekwinkel binnen gaan naast de buitendeur hangt een rek met kranten en hij ziet dat het zaterdag 12 augustus is. Als hij door de etalage de winkel inkijkt ziet hij een bol week gezicht dat hem lijkt te herkennen. De eigenaar van de boekwinkel komt op hem af en trekt hem de winkel binnen. Richard Fielemieg de eigenaar zegt “Meneer Zomer u hier”, Kees herhaalt wat hij zegt omdat zijn spraakvermogen op dat moment niet anders kan. De eigenaar stelt hem nog voor aan Rita als Meneer Zomer van uitgeverij Discus. Maar doordat Kees door zijn spraakgebrek alleen hun vragen kan herhalen snappen zij hier niets van. Uiteindelijk loopt Kees de winkel uit. Fielemieg kijkt hoe hij op zijn fiets stapt en weg rijdt.

Kees rijdt naar Bergen aan Zee zet zijn fiets tegen een muurtje en loopt het strand op. Daar wordt hij lastig gevallen door jongens die zien dat hij uit de vuilnisbak patat eet. Doordat een van de jongens hem beet pakt en heen en weer schut en tegen hem gaat schreeuwen, begint hij terug te schreeuwen en merkt hij dat zijn spraakvermogen weer normaal is.

Hij neemt een bad in zee en wast zijn kleren en ineens herinnert hij zich de naam van zijn vrouw; Marion en het ongeluk weer. Hij was op weg naar een vriend die zeventig jaar werd. Maar tussen het ongeluk en nu kan hij zich niets meer herinneren.

’s Morgens loopt hij over het strand, in de verte zag hij een jeep vlak langs zee in zijn richting rijden, de jeep stopte voor het strand paviljoen een van de twee agenten klom uit de auto en stapte op hem af en vroeg hem of hij Kees Zomer was. De agent vertelde dat hij al meer dan een week als vermist was opgegeven en dat iemand hem in Bergen gisteren had herkent. Op het politiebureau ondervraagt Opperwachtmeester Scholten over de afgelopen dagen en waar zijn auto is, maar Kees kan zich daar niets van herinneren. Hij krijgt daar wat te eten en de politie belt zijn vrouw. Marion haalt hem op en is erg blij dat hij terug is en vertelt haar dat hij zich niets meer kan herinneren van de afgelopen dagen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen