Boekverslag : Carry Slee - Afblijven
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1172 woorden.

AfblijvenAlgemeenTitel: Afblijven

Schrijfster: Carry Slee

Omslagillustratie: Roelof van der Schans

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Jaar: 1998

Oorspronkelijke taal: Nederlands

Druk: 4e druk 1998Het boek is genomineerd door de kinderjury 1999

Carry Slee heeft nog veel meer boeken geschreven. Een heleboel voor kleine kinderen, maar ook nog 2 boeken voor wat ouderen. Spijt en Pijnstillers. Ik heb ze ook alle twee gelezen.PersonenDe hoofdpersonen van het boek zijn Jordi en Melissa. Over hun uiterlijk wordt niets verteld. Alleen op de voorkant van het boek staat een plaatje. Dat zijn waarschijnlijk Melissa en Jordi.Jordi

Jordi is een gewone jongen die archeoloog wil worden. Hij zit in klas 2a van de middelbare school. Hij is erg aan zijn vrienden gehecht. Als er iets met Melissa gebeurt doet hij alles om haar te helpen. Hij is best wel gevoelig en zegt niet zo snel wat hij denkt. Hij vindt het niet leuk als er iemand is die het niet met zijn plannen eens is.

Melissa

Melissa is een meisje dat ook in klas 2a zit. Ze is een vriendin van Jordi. Ze zit op ballet en houd erg veel van dansen. Ze heeft een beetje moeilijke ouders die niet zomaar iets goed vinden. Zij laat zich best gouw inpalmen. Ook is ze gouw nerveus, ook al is ze goed in datgene dat ze moet doen. Door deze twee eigenschappen ging ze aan de drugs

Er veel bijpersonen zoals: Fleur, Kevin, Debby, Toine, Annelies en Jim. Fleur, Kevin en Debby zijn alledrie vrienden van Melissa en Jordi. Toine krijgt verkering met fleur, en komt zo ook bij het vriendengroepje. Annelies is hun lerares Nederlands. Zij is fel tegen het gebruik van drugs, en probeert de klas te helpen.

Jim is degene die ook in de clip danst. Hij zit in een drugsbende. Door hem raakt Melissa aan de drugs.

Er komen nog veel meer personen in het boek voor, maar het zijn er teveel om op te noemen.

Het verhaal wordt verteld door de ogen van jordi. Hij is de “hij-persoon” van het boek.Tijd en PlaatsHet boek speelt zich af in een moderne tijd. De exacte tijd word niet genoemd, maar het zou nu kunnen gebeuren. De precieze stad waar het verhaal zich afspeelt wordt ook niet genoemd. Wel wordt er een keer een plek genoemd. De Bierkade. Het verhaal speelt zich voornamelijk af rond de school.GenreIk weet eigenlijk niet goed in welk genre ik dit boek moet plaatsen. Het gaat over gewone kinderen in een hele normale wereld. Een avonturen boek is het niet. Er gebeuren hele normale dingen. Ik heb nog in mijn Nederlands boek gekeken, maar ik kon geen genre vinden dat er echt bij paste.

Ik denk dat het boek toch het meest past bij Liefdesverhalen en Humoristische verhalen. Omdat Fleur stapelverliefd is, en Jordi komt er op het laatst ook achter dat hij de hele tijd al verliefd op Melissa is.

Het verhaal is op sommige momenten best wel grappig, terwijl het onderwerp helemaal niet zo leuk is.Eigen MeningIk heb dit boek gekozen omdat ik de boeken van Carry Slee mooi vind. Haar boeken lezen altijd makkelijk weg. Het taalgebruik is niet te moeilijk. Het is precies goed.

Ik vind het boek mooi geschreven. Het onderwerp is niet zo vrolijk zoals ik al zei, maar er zitten wat grappige stukjes in die het ver haal toch wel grappig maken. Anders zou het ook veel te serieus en ernstig worden denk ik.

Het verhaal is best wel spannend. Omdat je niet weet wat er verder gaat gebeuren. Helemaal op het laatst. Het lijkt er dan op dat Melissa toch weer weg is. Uit eindelijk blijkt dat ze toch weer naar ballet was gegaan. Het verhaal is best wel realistisch. Het gaat over een onderwerp wat echt van deze tijd is. Alle dingen die gebeuren zouden zo in het echt kunnen gebeuren. Ook is het verhaal erg boeiend vind ik. Ik heb hem in twee dagen uitgelezen. Je wild telkens weten wat er verder gebeurt. Dat komt ook omdat het wel spannend is.

Ik zou iedereen willen aanraden om het boek ook te lezen.Het verhaalJordi is heel erg blij als hij eindelijk een baantje heeft. Nu kan hij geld verdienen om met Melissa en haar ouders naar Knossos te gaan. Hij gaat meteen naar ‘Het Kooltuintje’ toe. Dat is het cafĂ© waar hij en zijn vrienden iedere week iets drinken om de week af te sluiten.

Als hij daar komt staat Melissa met een oudere jongen te praten. Dolblij komt ze terug. Ze vertelt dat ze misschien in een clip mag spelen. Iedereen is blij voor haar. Ze kan ontzettend goed dansen. Ze zit al jaren op Jazzballet.

Als Jordi thuiskomt verteld hij zijn vader dat hij een baantje heeft als schoonmaker. Zijn vader is het er absoluut niet mee eens. Hij vindt dat Jordi maar een ander baantje moet vinden.

Als Melissa vrijdags samen met Jordi naar de TAT Studio gaat om te laten zien hoe goed ze kan dansen, is ze erg zenuwachtig. Ook omdat haar ouders er niet achter mogen komen dat ze in een clip gaat dansen. Maar het gaat allemaal toch wel goed.

Ze mag meedoen. Voordat ze naar huis gaat gaan ze eerst met de andere dansers iets drinken. Jim draait een joint. Hij vraagt of Jordi ook een trekje wil. Hij wil dat niet, maar Melissa doet het wel. Hij voelt zich erg alleen.

Als Melissa een volgende keer weer gaat oefenen gaat Jordi haar ophalen. Als ze naar buiten komt doet ze heel raar en ze vertelt hele vreemde dingen. Ook zegt ze dat ze LSD heeft gebruikt. Jordi voelt zich erg rot, maar hij wil niks tegen Melissa zeggen.

Als Melissa een tijdje later verteld dat ze naar een disco buiten de stad gaat en XTC wil gaan gebruiken wordt Jordi toch wel erg boos op haar. Uiteindelijk ziet ze zelf ook in dat het stom is, en besluit ze niet te gaan.

Op de avond dat ze eigenlijk zou gaan is ze niet thuis. Jordi gaat met Kevin, Debbie, Fleur en Toine naar de bioscoop, maar vermoedt dat Melissa toch is gegaan. In de pauze gaat hij weg. Toine en Fleur gaan met hem mee. Als ze bij het huis van Jim zijn zien ze dat ze al weg zijn.

Jordi gaat 's nachts naar de bioscoop toe en ziet Melissa. Hij zegt niets.

Sinds die tijd gaat het steeds slechter met Melissa. Fleur en Jordi proberen van alles om haar te helpen, maar juist als het weer goed lijkt te gaan loopt ze weg. Na een hele tijd vinden ze Melissa. Ze moet naar het ziekenhuis. Ze is niet goed geworden op een houseparty. Na die tijd gaat het eindelijk toch echt goed met haar en is ze definitief gestopt met het gebruiken van drugs. Aan de clip doet ze ook niet meer mee. Ze gaat weer op Jazzballet en Jordi en Melissa worden verliefd op elkaar.EINDE

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen