U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : J. Bernlef - Buiten Is Het Maandag.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=14234 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1205 woorden.

Primaire gegevens van het gelezen werk:

Auteur: J. Bernlef

Titel: Buiten is het maandag

Motto:

Zij die verdwenen, raken vergeten

Zij die blijven, vergaan

Alleen de plaatsen waar zij verbleven,

Blijven bestaanMaori-zang (fragment), anoniemVerschenen in: 2003

Uitgever: Querido

Verwachtingen vooraf: De titel ‘Buiten is het maandag’ riep bij mij niets op. Het boek is geschreven door Bernlef, dus ik verwachtte een roman, meer niet.Samenvatting van de inhoud:

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw Geesje bij een auto-ongeluk. Zijn zoon Harry heeft Geesje laten begraven zonder dat Stijn erbij kon zijn. Harry verwachtte namelijk niet dat Stijn het zou redden, aangezien hij in coma lag. Stijn weet niet meer waardoor het ongeluk veroorzaakt is. Hij zat achter het stuur, maar had niets gedronken. De politie denkt dat hij ergens van is geschrokken, maar Stijn kan zich niets meer herinneren van het ongeluk.Stijn kan niet alles meer onthouden, en houdt daarom een dagboek bij. Dan kan hij later zien wat hij welke dagen gedaan heeft. Stijn heeft een eigen zaakje: De Oorsprong. Hij koopt oude meubeltjes op, en probeert die weer te verkopen.Harry kan zich niet echt uiten over het verlies van zijn moeder. Stijn praat daarom vaak met Sandra, de vrouw van Harry. Voor Sandra was Geesje ook een soort moeder. De band tussen Stijn en Sandra wordt hechter als Harry verdwijnt. Maanden zit Sandra te piekeren over waar Harry zit. Is hij dood? Ligt hij in het ziekenhuis? Is hij ervandoor gegaan? De politie kan niet echt verder helpen, dus plaatst Sandra een oproep op de site van Missing Link, een organisatie die vermiste personen op probeert te sporen.De maanden gaan voorbij, maar Sandra komt geen stap verder. Totdat ze gemaild wordt door ene Bruce Grady. Hij schrijft dat hij Harry gezien heeft, en sterker nog, dat Harry bij hem in de buurt woont. Dat is echter wel in Lenfield, Canada. Het lijkt Stijn geen goed idee dat Sandra naar Canada gaat, aangezien ze nog steeds niet weten waarom Harry weg is gegaan. Stijn gaat op zoek naar Harry.Stijn vindt Harry. Hij woont samen met Tracy, een Nederlands meisje, samen in een afgelegen huis in Canada. Hij en Tracy ontmoetten elkaar, en wilden alleen nog maar samen zijn. Ze wilden niet moeilijk doen door in Nederland te blijven en het voor iedereen achter te houden, en dus vertrokken ze naar Canada. Zodra Harry zijn vader ziet, weet hij dat hij terug moet naar Nederland. Zijn relatie met Tracy is voor hem voorbij, en hij wil zijn vrouw en zoontje terug. Stijn besluit nog even in Canada te blijven.Het leven in Canada bevalt Stijn wel, alleen worden de herinneringen van de laatste jaren steeds vager. Hij herinnert zich alleen nog maar zaken van heel vroeger. Hij hoopt dat hij alle herinneringen aan Geesje blijft houden, maar is bang dat zelfs dat steeds vager wordt. Nu hij niet meer in Nederland leeft, zijn Harry, Sandra en zijn kleinzoon ook een herringering aan het worden.Nadat Stijn samen met Bruce nieuwjaar gevierd heeft, rijdt Stijn dronken naar huis. Hij rijdt heel langzaam, en zeker in de bochten is hij heel voorzichtig. Toch botst hij ergens tegenaan, en belandt in de berm. In de korte flits die door zijn hoofd schiet, ziet hij Geesje. Niet als een gedachte, maar ze is er gewoon. Ze is dus geen herinnering, maar gewoon aanwezig. Dit lucht Stijn op.

Titelverklaring:

Op de lokale radio werd verteld dat het buiten maandag is. ‘Alsof het dat binnen niet is’ denkt Stijn.Opbouw:

Het verhaal is opgebouwd uit zes delen, die onderling weer uit enkele hoofdstukken bestaan. De lengte van de hoofdstukken varieert, sommige hoofdstukken bestaan uit twee pagina’s, anderen uit tien.Taalgebruik:

Het taalgebruik is vrij normaal. Nederlands zoals het nu gesproken wordt.Tijd:

Het boek speelt zich af in 2000. Aan het einde van het boek is het Oudejaarsavond, en dan wordt het 2001. De tijd heeft niet echt veel invloed op het verhaal.

In het boek verstrijkt ongeveer een half jaar. Dit half jaar wordt kris kras door elkaar verteld. Er zijn dus vrij veel flashbacks, al wordt het vertelt alsof die momenten in het heden afspelen. Soms moet je dus even nadenken in welk deel van het verhaal je zit.

Het boek bevat 241 bladzijden, en ik heb het in ongeveer drie uurtjes uitgelezen. Het leest makkelijk weg.Plaats en ruimte:

Het boek speelt zich af in een plaatsje in Nederland, en in een plaatsje in Canada. De ruimtes die een belangrijke rol spelen, zijn de loodsen, waarin Stijn zijn spulletjes verkoopt, en de huizen in Canada.Spanning:

De spanning wordt langzaam aan opgebouwd. Soms lees je al spannende stukken, maar weet je nog niet dat die spannend zijn, omdat dat later pas wordt uitgelegd. Het spannendste moment is dat Stijn naar Canada gaat om Harry op te sporen. En het gedeelte van het boek waarin Harry vermist wordt en je niet weet wat er met hem gebeurd is. Als verteld wordt over de tijd dat Stijn in Canada woont, kun je het een beetje saai vinden, maar het is tenslotte geen actie-boek.Vertelperspectief:

Het verhaal wordt verteld door Stijn.Personages:

Stijn Bekkering

Stijn is een man van vijfenzestig jaar oud die, doordat hij in een auto-ongeluk zijn vrouw Geesje verloren heeft, eigenlijk heel ongelukkig is. Hij lag in coma toen Geesje werd begraven, dus heeft hij een deel van het verwerkingsproces overgeslagen. Hij kan niet alles meer onthouden, en houdt daarom een dagboek bij.Harry Bekkering

Harry Bekkering, veertig jaar oud, is de zoon van Stijn en kan zichzelf heel moeilijk uiten. Hij heeft verdriet omdat hij zijn moeder is verloren, en gaat er met Tracy vandoor. Zonder iets te zeggen verlaat hij zijn gezin en gaat hij naar Canada. Hij kan niet echt goed met zijn vader overweg.Sandra

Sandra is de vrouw van Harry. Ze kan heel goed met Stijn praten over de dood van Geesje. Ze komt totaal in de afgrond terecht, als Harry verdwijnt. Ze weet niet wat er met hem gebeurd is, en probeert hem terug te vinden. Uiteindelijk komt Harry terug. En ondanks dat Harry er met een ander vandoor is gegaan, neemt Sandra hem terug om een ‘gelukkig’ leventje te leiden.Tracy

Tracy is een gecompliceerd meisje van twintig jaar oud. Ze ontmoet Harry en ze zijn op slag verliefd. Ze gaan er samen vandoor, om in Canada te leven. Ze groeien hier echter uit elkaar. Tracy heeft nare herinneringen aan het verleden, en probeert te genieten van het heden. Ze heeft echter geen doel in haar leven.Bruce Grady

Bruce Grady is een filosoof/ kunstenaar. Hij geniet van het leven en lust een goede borrel.Thema:

Het belangrijkste thema in het boek is de verdwijning van mensen en het verliezen van herinneringen. Stijn verliest iedereen: Geesje, Harry, Sandra en Tracy. Ieder op een verschillende manier. Zijn herinneringen aan hen vervagen steeds meer.Genre:

RomanEigen literaire recensie:

Van een boek van Bernlef mag je nogal wat verwachten, en dat komt ook uit. Het boek is zo geschreven, dat je bepaalde momenten al meemaakt, zonder dat je weet welk moment het is. Doordat verleden en tegenwoordige tijd continu door elkaar lopen, vallen langszaam alle puzzelstukjes in je hoofd op zijn plaats. Dit klinkt allemaal een beetje verwarrend, maar dat is het nauwelijks. Je moet soms wel even nadenken, maar dat is natuurlijk ook de bedoeling. Je leest het boek wel in één ruk uit, want het blijft boeien. Kortom: een nieuw juweeltje van Bernlefs hand.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen