Boekverslag : Thea Beckman - Kinderen Van Moeder Aarde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 872 woorden.


Naam uitgever: Lemniscaat

Jaar van verschijnen: 1985

Uitleg waarom het boek gekozen is:


Ik heb dit boek gekozen omdat het goede kritieken heeft gehad.

Ook houd ik erg van de schrijfwijze van Thea Beckman zij kan heel goed sferen scheppen.

Ik heb dit boek voor mijn boekverslag gekozen omdat ik het al een paar keer gelezen heb en ik niet zoveel tijd had om een boek te lezen.

Mijn eerste persoonlijke reactie:


Herkenbaar: Ondanks dat het een heel andere tijd is zijn alle gevoelens heel herkenbaar.

Werkelijk: Een andere tijd, een ander land, een andere regering maar toch is alles heel werkelijk omdat het zo echt geschreven is. Je ziet Thule gewoon voor je liggen en dat vind ik heel knap.

Mooi: Het is niet echt uit te leggen waarom een boek mooi is. Ik vind dit boek mooi omdat alles zo echt lijkt en het boek bleef bij mij nog in mijn hoofd hangen omdat het verhaal heel bijzonder is.

Samenvatting:


Na de derde wereldoorlog is de aarde zo beschadigd dat de evenaar is veranderd van plaats. Zo is de ijskap in Groenland gesmolten en ontstond daar een heerlijk klimaat. De bewoners van het oude Groenland en andere volken dopen de naam Groenland om in Thule. Dat is niet het enige wat verandert in plaats van mannen aan het hoofd zijn het in Thule de vrouwen die het voor het zeggen hebben.

Het verhaal gaat over Christian de zoon van de Konega (de belangrijkste vrouw van het land). Christian ziet op een dag een meisje Thura en hij wordt verliefd op haar maar hij mag niet met haar trouwen want hij moet met een meisje uit de Dottir (soort van koninklijke familie) familie trouwen.

Ondertussen komt een een groot lomp schip in de haven van Gothab, de hoofdstad van Thule, aan. De opvarenden zijn Badeners en hebben de opdracht om Thule te veroveren.

Zo willen ze naar huis varen om aan Egon (de dictator van de Badeners) Thule aan te bieden.

Ondanks dat Thule geen leger of wapens bezit houdt de Konega ze tegen. Ze blokkeert de uitgang van het schip van de Badeners door middel van boten. Op die boten laat ze kinderen dansen en spelen. De Badeners willen de kinderen niet aanvallen maar schieten Gothab plat. Thura komt met een bericht dat de Konega niet wil dat de Badeners weggaan en dat ze worden opgenomen in de gemeenschap. De Badeners willen dat niet en proberen Thura vast te houden als gijzelaarster Thura schiet de mannen neer met een verdovingspistooltje zelf wordt zij ook geraakt door een pistool.

Doordat een van die mannen al vaker was geraakt door zo’n pistooltje wordt hij gek en schiet de kapitein neer. Door dit heeft het schip te weinig mannen om het naar huis te laten varen.

De Badeners worden opgenomen in de gemeenschap van Thule en Christian mag met Thura trouwen.

Fictie en werkelijkheid:


Dit verhaal is fictie. Ten eerste omdat het in een andere tijd speelt en ten tweede omdat het land Thule eigenlijk niet bestaat.

Spanning en open plekken:


Er zitten niet zo heel veel duidelijke open plekken in het boek maar wel wordt er vaak op een andere verhaallijn over gegaan. Zoals hier: Hij rolde zich in de deken en sloot zijn ogen. (Christian in de jungle als hij ontvoerd is)

Kapitein Semmel wist nog altijd niet wat hij met de situatie aanmoest.

Grondige beschrijving van mijn leeservaring:



  • Welke kanten van het onderwerp hebben volgens jou te veel/te weinig aandacht gekregen?

    Ik vind dat er te weinig aandacht is besteed aan Christian en Thura het was mij niet helemaal duidelijk hoe die romance nou helemaal ging.

  • Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om te blijven boeien?

    Ja, het bevatte zeker genoeg gebeurtenissen ik heb in de samenvatting lang niet alles verteld.

  • Is de hoofdpersoon een held op wie je wilt lijken?

    Ja, maar dat is niet echt om Christian zelf maar meer om zijn omgeving. Christian zelf is niet echt bijzonder.

  • Wat vind je van het eind? Blijft er veel onduidelijk?

    Ja, ik wil graag weten hoe het met de Badeners gaat als ze opgenomen zijn.

  • Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?

    Ja, de Konega spreekt natuurlijk weer anders dan Kunz en daar is wel aan gedacht.



Verwerkingsopdracht 18:


Thule in gevaar – Omdat Thule in gevaar is doordat de Badeners hun land willen inpikken.

Christian en Thura – Omdat een deel van het verhaal toch over hun gaat en hun verliefdheid.

Christian de Konegazoon – Omdat de hoofdpersoon Christian is en hij een Konegazoon is.

Thule het land van moeder aarde – Omdat het over Thule gaat en moeder aarde een soort van godsdienst voor hen is.

Informatie over de auteur:


In 1923 werd in Rotterdam Theodora Petie geboren. Al als klein meisje wou ze schrijfster of ontdekkingsreiziger worden. Op haar 21e trouwde ze met Dirk Hendrik Beckmann. Haar eerste boek was een roman Anjers voor Angèle. In dat jaar kwam ook haar eerste kinderboek uit: De ongelooflijke avonturen van Tim en holderdebolder. Veel van haar boeken zijn ook vertaald, onder andere in het: Deens, Duits, Engels en het Spaans.

Thea beckman schrijft veel historische boeken en ook boeken met een meisje in de hoofdrol zoals: Hasse Simonsdochter en Saartje Tadema.

Thea heeft ook veel prijzen ontvangen onder andere voor: Kruistocht in spijkerbroek (gouden griffel), Zwerftocht met Korilu (zilveren griffel) en stad in de storm (zilveren griffel).




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen