U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : J Bernlef - Hersenschimmen.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=13085 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 344 woorden.

Samenvatting

Maarten, de hoofdpersoon is een man van 71 jaar. Hij is aan het 'woord'. Maarten woont, samen met zijn vrouw Vera, al vijftien jaar in Amerika. Voordat hij met pensioen ging, werkte hij in Boston als secretaris bij een internationale visserij-organisatie. Zijn twee kinderen, Kitty en Fred, wonen ver van hen vandaan. Ook heeft hij een hond, Robert.Op een dag staat Maarten uit het raam te kijken, hij wacht op de kinderen, die elke ochtend met de bus naar school gaan. Nadat zijn Vera zegt dat het zondag is, merkt Maarten dat hij zich heeft vergist.Vanaf die dag blijkt hij steeds meer te vergeten. Hij staat ineens op een stoel en weet niet wat hij daar doet, scheurt een krant aan stukken en kan die 'makkelijke' kruiswoordpuzzel niet meer oplossen.De dag daarna wou hij zijn vrouw weer eens koffie, met suiker, op bed brengen. Hij was echter vergeten dan zijn vrouw al l0 jaar (!) geen suiker meer in haar koffie wil. Dan gaat hij in de middag met Robert even een rondje lopen, hij verdwaalt… En raakt Robert ook nog eens kwijt. Ook wil hij zich die avond gaan scheren, terwijl hij dat al 5 jaar niet meer heeft gedaan.

Maarten gaat die avond naar Ellen Robbins, informeren naar haar overleden man, waarvan hij was vergeten dat die er niet meer was. Ook gaat hij de volgende dag naar zijn werk, terwijl hij daar al vier jaar niet meer werkt.Na al deze 'verwarringen' besluit Vera de huisarts te waarschuwen. Maar als de huisarts bij hun thuis komt, heeft Maarten ineens moeite met zijn Engels. Hij wordt vastgebonden op bed, maar weet zichzelf later los te krijgen. Hij loopt weg, maar wordt later weer teruggebracht door de vuurtorenwachter.Op de laatste dag (zaterdag) verscheurt Maarten alle foto’s uit het album, om op die manier zijn lot te slim af te zijn. Diezelfde dag wordt hij 'afgevoerd', per ziekenwagen, naar een inrichting.Rode draad

De 'rode draad' door het verhaal is het 'ouder worden'. Hij gaat steeds meer vergeten en komt uiteindelijk in een inrichting.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen