Boekverslag : Onbekend - Beatrijs
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2773 woorden.

PRIMAIRE GEGEVENSAUTEUR Onbekend

TITEL Beatrijs. De titel slaat terug op de naam van de hoofdpersoon. Toen dit verhaal geschreven werd had het geen titel, maar toen in 1682 een tweede druk verscheen is de naam van de hoofdpersoon als titel gebruikt.

ONDERTITEL Eer is geen ondertitel aanwezig

UITGAVEPLAATS Onbekend

JAAR VAN UITGAVE Onbekend

EERSTE DRUK De oorspronkelijke tekst is van ongeveer 1250 het verhaal dateert al uit de 12de eeuw.

GELEZEN DRUK anno 1999KEUZEVERANTWOORDINGIk heb dit verhaal gekozen, omdat het niet zo lang was. Het was eigenlijk ook het eerste verhaal dat ik tegenkwam. En mijn leraar Nederlands heeft het aangeraden als een goed verhaal om mee te beginnen. Dat was voor mij de doorslag.EERSTE REACTIEIk vond het een beetje een mooi verhaal.

Het verhaal had wel iets tragisch. Een liefde die zo mooi lijkt te zijn en die, als het eropaan komt, zo tegen blijkt te vallen.SAMENVATTINGBeatrijs is kosteres in een klooster. Ze is erg gewaardeerd en doet haar werk altijd naar behoren. Maar ze wordt al sinds haar 12de gekweld door haar liefde voor een jongeman.

Na veel wikken en wegen besluit ze het klooster te verlaten en met hem mee te gaan. Als de morgen aanbreekt begint Beatrijs zich een beetje schuldig te voelen, omdat ze op dat moment de klokken had moeten luiden. Ze bid tot God.

Als ze bij een mooi bos aankomen wil de Jongeman de liefde bedrijven in het gras. Dit schiet Beatrijs helemaal in het verkeerde keelgat en ze wordt boos op hem.

Er volgen aren van liefde. Ze krijgen samen twee kinderen. Maar na zeven jaar begint het op te raken. Ze moeten hun bezittingen verkopen. Op een gegeven moment verlaat de Jongeman Beatrijs en keert hij terug naar zijn geboorteland. Beatrijs blijft met de kinderen achter.

Omdat Beatrijs nooit een vak heeft geleerd kan ze niks anders doen dan als hoer te gaan werken, om zo toch nog een beetje geld te verdienen.

Beatrijs wordt steeds ongelukkiger en ze kan het niet meer aan. Ze gaat bedelen en trekt met haar kinderen van stad tot stad.

Na een aantal jaren komt ze weer in de buurt van haar oude klooster. Ze vraag onderdak bij een weduwe. Die verteld haar dat ze een hele goede kosteres in het klooster hebben. Ze doet altijd goed haar werk en er is nooit iets op haar aan te merken. Beatrijs verteld dan dat ze gehoord heeft dat die kosteres 14 jaar geleden zomaar is weggegaan. Maar de weduwe ontkent dat alles. Als Beatrijs naar de namen van de ouders van de kosteres vraagt, krijgt ze de schok van haar leven. De kosters die nu nog in het klooster werkt is zij zelf.

In haar slaap verschijnt de heilige Maria aan haar. Zij vertelt Beatrijs dat ze gewoon weer terug kan gaan naar het klooster als ze dat wil. Alle deuren zullen voor haar openstaan.

Beatrijs kan het niet geloven en vraagt tot 2 maal toe een zekerheid.

Als Maria 3 keer aan haar is verschenen twijfelt ze niet meer. Ze kust haar kinderen vaarwel en gaat terug naar het klooster.

Bij een priester die elk jaar langskomt in het klooster biecht ze haar hele verhaal op. De priester schenkt haar absolutie.

De twee kinderen blijven bij de weduwe wonen en krijgen eten en drinken van de abt van het klooster.VERWERKINGSOPDRACHT A13. PERSONAGE

Ik heb als personage TONY LITTLE gekozen.

Tony Little is een bekende fitnessheld uit Amerika. En bekend van een aantal reclames van fitnessapparaten.

Ik heb hem als personage gekozen, omdat zijn leven wel een beetje op dat van Beatrijs lijkt.

Hij was namelijk een gewichtheffer in de dop. Hij was nog jong en had vooruitzichten op een glanzende sport-carrière. Alles was dus wel OK met hem.

Maar het noodlot slaat toe. Hij wordt aangereden door een schoolbus. Er steken 3 wervels uit zijn rug, hij kan bijna niet meer lopen en zijn carrière als gewichtheffer ziet hij in rook opgaan.

Hij zit een tijdje in de put. Maar besluit op een dag dat hij zo niet verder wil leven. Hij koopt een fitnessapparaat. Met behulp van dat apparaat komt hij er weer helemaal bovenop.

Hij is nu één van de bekendste fitnessinstructeurs van Amerika. En zijn leven is eigenlijk beter dan wanneer hij nog gewichtheffer was.Dit is net als Beatrijs in het verhaal. Ze heeft het eigenlijk wel goed. Eerst in dat klooster en later met de Jongeman. Ze lijkt een goede toekomst tegemoet te gaan. ==> Dit is net als Tony die een gelukkig leven heeft en een carrière als gewichtheffer tegemoet ziet.De Jongeman verlaat Beatrijs. Ze zit helemaal in de put en uit pure wanhoop wordt ze dan maar hoer om haar kinderen toch te kunnen voeden. ==> Dit is net als Tony die aangereden wordt door die bus. Zijn carrière zier vervliegen en niet meer weet wat hij moet.Beatrijs gaat weer terug het klooster in, omdat Maria dat aan haar opdraagt. En nadat ze alles opgebiecht heeft, leeft ze weer gelukkig verder. ==> Dit is net als Tony die na zijn revalidatie weer helemaal de oude is en fitnessinstructeur is geworden.294 woorden

ANALYSEOPDRACHT3

1. BEATRIJS

Uiterlijk ziet ze er in het begin uit als een non. Later krijgt ze allemaal mooie kleren van de Jongeman. Nog wat later wordt ze hoer, dus ik denk dat ze er dan als een hoer uitziet. Verder wordt er qua uiterlijk niks over haar gezegd.

(dit wordt nergens gezegd, maar het beeld ontstaat in de loop van het verhaal)

Innerlijk is ze heel erg bezig met God en Maria.

Ze laat zich niet zomaar inpakken, (bijv. Door de jongeman om de liefde te gaan bedrijven in het gras (r340-345), of door Maria om naar het klooster terug te gaan (r679-765)) maar ze denkt overal wel goed over na.DE JONGEMAN

Uiterlijk wordt er ook over hem vrijwel niets beschreven. Maar hij is denk ik een jonge vent. Dus zo ziet hij er dan ook uit.

(dit wordt nergens gezegd, maar het beeld ontstaat in de loop van het verhaal)

Innerlijk is hij, denk ik, een beetje impulsief. Hij gaat ineens met haar weg van het klooster. Later wil hij ineens met haar de liefde bedrijven (r 340-345) als Beatrijs dat niet wil, zegt hij dat het door Venus kwam (r 365-369). En na 7 jaar gaat hij er ineens vandoor (r 427-431)2.A. Ik denk dat de hoofdpersoon, Beatrijs, alleen maar gelukkig wil zijn. In het begin wil ze gelukkig worden door met de Jongeman mee te gaan. Later blijkt dat helemaal geen goede keuze te zijn.

Als ze teruggaat naar het klooster denkt ze daar weer gelukkig te worden en dat lukt haar tenslotte ook door alles op te biechten.2.B. Ze denkt goed na over wat ze gaat doen. Ze wil bijvoorbeeld eerst 8 dagen de tijd voordat ze met de Jongeman meegaat. Ook wil ze dat Maria haar eerst 3 keer een teken geeft dat ze terug kan naar het klooster. Ze weet dus goed waar ze mee bezig is.2.C. Met de Jongeman meegaan of niet. Met de Jongeman liefde bedrijven in het bos of niet. Hoer worden om haar kinderen te voeden. Stoppen met hoer zijn en gaan bedelen.

Teruggaan naar het klooster. Haar kinderen achterlaten. Alles opbiechten.2.D. Ik heb alleen de 3 belangrijkste keuzes behandeld.

Vooral de eerste keuze, meegaan of niet, heeft veel invloed gehad. Als ze niet met hem meegegaan dan had ze al die andere keuzes niet hoeven te maken.

De keuze om hoer te worden was ook een belangrijke keuze, omdat ze dan zwaar in zonde zou leven. Maar ze kon niet anders, omdat ze niks anders kon en haar kinderen toch moesten eten.

De keuze om alles op te biechten was ook een van de belangrijkste keuzes. Zonder dat ze alles verteld had kon ze niet helemaal "ontspannen" leven. Er zat dan toch iets niet helemaal goed. En nadat ze alles had opgebiecht kon ze eindelijk in rust verder leven.2.E. Haar uiteindelijke doel. Gelukkig leven bereikt ze, denk ik, wel. Nadat ze alles heeft opgebiecht valt er een soort last van haar af. Ze kan dan tot rust komen en ik denk ook dat ze dan uiteindelijk gelukkig is.3.A. BEATRIJS is een flat character, omdat er slechts een aantal onderdelen van haar beschreven worden. Er worden dus bewust een aantal dingen weggelaten. Bijvoorbeeld hoe ze eruit ziet.DE JONGE MAN is ook zeker een flat character, omdat er over hem bijna niks wordt geschreven. Er wordt alleen gegeven dat hij een jongeman is.3.B. De Jongeman is eerst veel belovend en niets gaat te ver om het zijn geliefde naar d'r zin te maken. Maar als het slecht gaat na 7 jaar dan breekt hij ineens zijn belofte en gaat er vandoor. Hij is dan ineens niet zo goed meer en zijn belofte altijd bij haar te blijven blijkt ook een loze te zijn. Deze verandering werd teweeg gebracht door een verslechterde financiële situatie.Beatrijs veranderd ook. Eerst was ze alleen maar een verliefde non die met haar geliefde mee ging. Maar als ze in geldnood zit dan wordt ze hoer. Dat is toch wel een grote verandering. Deze verandering werd teweeg gebracht door een verslechterde financiële situatie.

Na een tijdje gaat ze dan weer terug naar het klooster. En pakt ze haar oude leventje weer op ze veranderd dus weer terug. Deze verandering wordt veroorzaakt door een verschijning van Maria. Zij verteld Beatrijs dat ze weer terug kan gaan naar het klooster.4.A. Nee ik vind de hoofdpersoon niet sympathiek. Ik vond haar een beetje een loser.

Eerst is ze sinds haar 12de verliefd. Als ze dan uiteindelijk, na veel wikken en wegen, met hem meegaat lijkt het op het eerste gezicht goed te gaan. Maar na 7 jaar gaat de Jongeman weg en moet ze zich verlagen tot hoer.

Na nog eens 7 jaar komt ze er achter dat ze toch ook maar geen hoer wil zijn.

Als ze op het laatst teruggaat naar het klooster dan laat ze haar kinderen gewoon maar achter bij die weduwe. Ze vertelt ze niks, zegt niks maar vertrekt gewoon. Ze laat haar kinderen in de steek en zadelt die weduwe met 2 kinderen op.

Dat vind ik echt geen stijl.4.B. Ik kan me niet goed verplaatsen in de hoofdpersoon.

Ik vind dat de hoofdpersoon niet goed bezig is.

Ze heeft een goed leven in het klooster. Iedereen vind dat ze haar werk goed doet en iedereen respecteert haar. Het enige probleem dat ze heeft, is haar verliefdheid. Als de Jongeman dan vraagt of ze met hem meegaat moet ze de knoop doorhakken. Ze kan de verleiding niet weerstaan en gaat met hem mee. Ze heeft nooit een vak geleerd, kan niets met haar handen en weet alleen maar dingen uit het klooster. Dat is dus niet echt handig mocht het ooit een keer fout gaan tussen hun, dan heeft ze dus niets om op terug te vallen. Maar het kan zijn dat ze er vanuit is gegaan dat het altijd goed zou blijven tussen hun. Persoonlijk vind ik dat je nooit zomaar ergens vanuit moet gaan. En zeker niet van dingen die op emoties en gevoel (zoals liefde) gebaseerd zijn.

Als ze s'morgens bij dat bos aankomt, wil de Jongeman gelijk met haar de liefde bedrijven. Dat zou ik persoonlijk ook al een beetje verdacht vinden. Als ze dan boos wordt zegt hij dat het de schuld van de godin Venus is. Nee, dat veranderd de zaak dan is het wel OK. Dat kan ik ook niet begrijpen. Dan kan hij al zijn fouten wel op de goeden afschuiven.

Als het na een tijdje wat minder goed gaat, moeten ze hun spullen gaan verkopen. Dan zou ik zelf al een beetje argwaan gaan krijgen en kijken of ik niet hier en daar een beetje kon sparen.

Dan, na 7 mooie jaren, verlaat hij haar. Dan heeft ze dus het eerder genoemde probleem dat ze niks kan. Ze heeft dus geen andere keuzen dan zich ontzettend te verlagen en hoer te worden, want ze wil niet bedelen.

Na nog eens 7 jaar kan ze het niet meer aan en gaat ze toch bedelen. Ik zie niet in waarom ze dit niet gewoon eerder gedaan heeft. En in het klooster was ze kosteres. Ik neem aan dat ze dus wel kon schoonmaken. En misschien kon ze ook wel lezen en schrijven. Dus waarom is ze dan op z'n minst geen schoonmaakster of huishoudster geworden...??

Als ze dan, aan het einde van het verhaal, weer terug in het klooster gaat, laat ze haar kinderen gewoon bij de weduwe achter. Zoals ik bij 4.B. ook al gezegd heb dat vind ik gewoon geen stijl. Schrijf dan misschien nog een afscheidsbrief waarin je alles uitlegt en op z'n minst verteld waar je heen bent. Of geef die weduwe gewoon de garantie dat je elke maand wat geld stuurt of zo. Want je kan niet gewoon maar ergens 2 kinderen achterlaten. Gelukkig geeft de abt van het klooster ze dan wel steun maar toch.

467 woorden

4.C. Er wordt in het verhaal niet echt iets verteld over de ideeën en de kijk op de wereld van de hoofdpersoon.

Ze is wel erg met God bezig, maar dat is dan ook het enige.

Ik kan daar dus ook niet echt mijn mening over geven.

5 Dit verhaal is duidelijk een Auctoriaal verhaal.

De schrijver is namelijk alwetend, maar komt zelf niet in het verhaal voor. Hij kent ook alle gedachten en gevoelens van de hoofdpersonen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen