U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Klaas Norel - Engelandvaarders.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1926 en is laatst upgedate op 10/04/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 499 woorden.

Titel

Engeland-VaardersDruk

Vierentwintigste druk.Korte inhoud

Evert Gnodde, een visser uir Urk, is wanneer de Duitsers komen meteen fel tegen ze, en hij wil graag meteen naar Engeland, om daar op een MTB-boot de Nederlandse marine te dienen, maar hij blift eerst nog een poos bij zijn vader om hem te helpen met het vissen. Op een dag houdt de SS een razzia, maar door het waarschuwingssysteem van de Urkers zijn alle jongemannen veilig verborgen en de meest onmogelijke schuilplaatsen.

Door puur toeval valt Evert toch in handen van de SS, samen met een andere jongen.

Maar Evert springt, als hij thuis is om afscheid te nemen, door een raampje heen, en ontkomt zo toch nog aan de SS. Daarna besluit Evert dat het te gevaarlijk is op Urk, en dus duikt hij onder.

Op de boerderij waar hij ondergedoken is, raakt hij bevriend met een jongen, Jan genaamd.

Doordat Evert heeft gewacht met naar Engeland te vluchten, zijn nu bijna alle vluchtwegen afgesloten, maar samen met Jan bedenkt hij het plan om aan de monsteren bij de Duitse marine, en te proberen om dan met een boot weg te komen naar Engeland.

Het gebeurt ongeveer zoals ze het bedacht hadden, en Evert en Jan komen dus in Engeland, en monsteren daar aan bij een MTB boot. Daar beleven ze een hoop avonturen, lijden ze schipbreuk, komen ze weer in Nederland terecht en ontsnappen via de pilotenroute weer naar Engeland.

In het laatste deel van het boek wordt beschreven hoe Evert en Jan natuurlijk nog een berg avonturen beleven, maar buiten dat ook meedoen aan de invasie van Frankrijk, en parachutespringen boven Holland, waardoor ze daar weer mee kunnen helpen met de bevrijding van Holland.Eigen mening

Dit boek is, hoewel het erg ouderwets en zeer religieus geschreven is, (mensen dragen klederdracht en danken God voor alles, ze halen steun uit de bijbel en dat is dan op zo'n manier geschreven dat het lijkt of de bijbel de mensen bovennatuurlijke krachten geeft) een van mijn lievelingsboeken, omdat het een goed beeld weergeeft van het leven en de ellende van de mensen in de tweede wereldoorlog.

De schrijver heeft zijn werk ook erg serieus genomen, want hij heeft logboeken en andere informatiebronnen bestudeerd om maar een goed beeld te krijgen van het leven van verzetsmensen, gewone burgers en mariniers, en dat op zo'n manier in zijn boek verwerkt dat het lijkt of je het zelf beleeft. Het boek Engeland-Vaarders is een bundel van de delen 'Engelandvaarders', 'Strijders' en 'Verzet en Victorie' Behalve Engeland-Vaarders heeft K. Norel nog twee boeken over de tweede wereldoorlog geschreven, dat zijn 'vliegers in het vuur' en 'varen en vechten'.

Dat zijn boeken over de luchtmacht en de marine.

Ik heb ze allebei gelezen, (en ze bestonden ook uit losse delen die bij elkaar gestoken waren en éen boek vormden), maar ik vond dit de leukste en daarom heb ik deze gekozen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen