U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Chris Van Abkoude - Kruimeltje.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=361 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1206 woorden.

Samenvatting
1. Korte inhoud

Kruimeltje gaat over een arme jongen, zonder familie, met alleen zijn verzorgster, vrouw Koster. Hij word heel slecht verzorgd en daarom is hij bijna altijd op straat te vinden. Als vrouw Koster op een avond dronken is, schopt ze Kruimeltje eruit en moet Kruimeltje een nacht buiten, in een kistje met hooi, slapen. Als hij bij het winkeltje komt, treft hij er een hond aan, dus gaat hij er bij liggen. De volgende morgen wordt Kruimeltje ontdekt door Wilkes, en die bied hem een kop koffie aan met een paar boterhammen. Hij en Wilkes worden vrienden en Kruimeltje en de hond Moor ook. Als Kruimeltje, Keesie en Moor naar de bioscoop gaan, zegt een man tegen Kruimeltje dat vrouw Koster opsterven ligt. Vlak voordat ze sterft, geeft ze Kruimeltje een medaillon, met daarin de foto’s van zijn vader en moeder. Wilkes kende Kruimeltje’s vader Harrie goed, omdat zij samen naar goud hadden gezocht. Vanaf die tijd sliep Kruimeltje bij Wilkes en die had plannen om Kruimeltje een nieuw leven te geven. Die avond brandt Wilkes’ winkeltje af, en moet Wilkes naar het ziekenhuis, omdat die een longontsteking had opgelopen. Als hij in het ziekenhuis ligt, pakte Kruimeltje zijn zwerversleven weer op. Als hij op een koude nacht naar de kerk wil gaan, wordt hij eruit getrapt. Daarom gaat hij tegen een pilaar aan slapen, en de politie pakt hem op. Ze brengen hem naar een tehuis en Moor naar een kennel. Meteen haat Kruimeltje het daar en dus ontsnapt hij en redt hij Moor. Een paar dagen later komt Wilkes uit het ziekenhuis en besluit om naar het Wilde Westen te gaan om Harrie te gaan zoeken. Hij overlegd met de leraren van Kruimeltje en de politie, of Kruimeltje samen met Moor naar het tehuis kan. De vader van het tehuis heeft een hekel aan Kruimeltje en hij stopt geld onder Kruimeltje’s matras. De volgende dag belt de vader de leraren over een diefstal die Kruimeltje moet hebben gepleegd. De leraren vinden het geld en waardoor Kruimeltje wegloopt. Op straat wordt hij aangereden door Vera di Borboni, een beroemde pianiste. Als hij nog bewusteloos is, opent zij de medaillon om Kruimeltje’s nek en daar zit een foto in van haarzelf. Zij is Lieze van Dien; Kruimeltje’s moeder. Dat verteld ze hem en hij is heel erg blij. Als Wilkes terugkomt, heeft hij Harrie bij zich, en wordt er bewezen dat Kruimeltje onschuldig is. Het tehuis wordt gesloten en Kruimeltje is bij zijn ouders.


2. Karakter hoofdpersoon

Kruimeltje is een arme jongen zonder ouders, met alleen zijn verzorgster, vrouw Koster. Die verzorgt hem heel slecht en hij moet vaak op straat slapen, omdat vrouw Koster hem er weer eens heeft uitgestuurd. Dan gaat hij in een kartonnen kistje slapen bij het winkeltje van Wilkes. Overdag beleeft Kruimeltje allerlei avonturen met zijn vriendje Keesie, zoals naar de bioscoop gaan of van een bult afglijden met een slee. Hoewel vrouw Koster heel slecht voor hem zorgt, vindt Kruimeltje het toch wel erg als zij doodgaat. Dan gaat hij bij Wilkes wonen en hebben ze het daar heel gezellig. Die avond brandt het winkeltje af. Omdat Wilkes in het ziekenhuis ligt, moet Kruimeltje naar een tehuis voor onverzorgde kinderen. Meteen haat hij het daar en de volgende dag loopt hij weg en redt hij Moor uit de kennel. Naar school gaan vindt hij hartstikke leuk en de leraren kunnen niet zonder hem. Alleen moet hij weer terug naar het tehuis waar de vader van het tehuis een streek met hem uithaalt. Dus loopt hij weer weg en wordt hij aangereden door Vera di Borboni. Kruimeltje vindt haar erg aardig en zij hem ook.


3. Karakter relaties

· Vrouw Koster is Kruimeltje’s verzorgster, maar zij verzorgt hem heel slecht. Daardoor moet Kruimeltje heel vaak in de openlucht slapen als zij hem er weer eens heeft uitgeschopt. Aan haar sterfbed geeft zij Kruimeltje een medaillon met de foto’s van zijn ouders erin. Daaruit blijkt dat zij toch wel een hart heeft.

· Wilkes is de eigenaar van een antiekwinkeltje. Op een morgen vindt hij Kruimeltje in een kistje onder een luifel. Omdat hij het jongetje zielig vindt, biedt hij hem een paar boterhammen en een kop koffie aan. En dan blijkt dat Kruimeltje de zoon is van een goede vriend van hem: Harrie Volker. Met hem had Wilkes allerlei avonturen beleeft in het Wilde Westen. Na een tijdje komt Kruimeltje bij Wilkes wonen en hebben ze het heel gezellig. Maar dan brandt het winkeltje af en moet Wilkes naar het ziekenhuis. Een paar dagen later is hij weer thuis en gaat Kruimeltje naar school. Toch blijft het aan Wilkes knagen dat hij zijn vriend Harrie daar in het Wilde Westen had achtergelaten, dus besluit hij om Harrie te gaan zoeken. Gelukkig kan hij hem vinden en herenigd Wilkes Kruimeltje met zijn familie.

· Vera di Borboni is een beroemde pianiste en ook de moeder van Kruimeltje. Dat weten ze niet, totdat Vera Kruimeltje met de auto aanrijdt en hem mee naar huis neemt. Natuurlijk is zij heel blij met Kruimeltje als haar zoon.

· Harrie Volker is de vader van Kruimeltje. Kruimeltje ziet hem als de ideale vader, omdat hij veel verhalen over hem heeft gehoord van Wilkes. Wilkes is Harrie’s beste vriend en ze zijn samen naar het Wilde Westen geweest, maar daar heeft Harrie Wilkes achtergelaten. Gelukkig dat Wilkes hem gaat zoeken, anders had Kruimeltje geen vader.


4. De hoofdgedachte

Hoe erg de situatie soms ook is, alles komt op zijn pootjes terecht.


5. Verklaar de titel

Kruimeltje is erg klein en daardoor wordt hij Kruimeltje genoemd. Kruimeltje is de hoofdpersoon van het boek. Het hele boek gaat over Kruimeltje en de avonturen die hij beleeft.


6. Tijd

Wanneer: het verhaal speelt zich vroeger af in de winter.

Hoelang: het boek heeft 168 bladzijdes.


7. De ruimte

Het verhaal speelt zich af in Rotterdam; in het tehuis; in de klas; in het Wilde Westen; in het winkeltje van Wilkes; op straat en in een kennel.8. Beginsituatie; conflict; uitstel; oplossing

· Beginsituatie: Kruimeltje moet weer buiten slapen, omdat vrouw Koster hem eruit heeft gezet.

· Conflict: Vrouw Koster gaat dood en Kruimeltje gaat bij Wilkes wonen, maar dan brandt het winkeltje af en Kruimeltje pakt zijn zwerversleven weer op.

· Uitstel: Kruimeltje beleeft allemaal avonturen, terwijl Wilkes in het Wilde Westen is

· Oplossing: Kruimeltje wordt door zijn moeder aangereden en Wilkes komt terug met Kruimeltje’s vader. Kruimeltje blijft bij zijn ouders.


9. Eigen mening

Ik vond het een heel leuk verhaal en ik kon me goed in de hoofdpersoon verplaatsen. De manier van schrijven vond ik ook heel goed. Het was echt heel mooi geschreven, waardoor het net leek alsof het echt gebeurde. Je voelde wat hij ook voelde, zeg maar. Je krijgt ook een beetje het idee hoe het vroeger was in Rotterdam en hoe ze praatte. Dat vond ik wel lachen.

Mijn cijfer is: 9


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen