U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Aster Berkhof - Een Meisje Van Niks.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=10519 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1544 woorden.

Titel: Een meisje van niks.



Titelverklaring: Valerie heeft geen benen. Ze ziet zichzelf als een meisje dat er niet bij hoort. Als een van de mindere een nietsnut.



Auteur: Aster Berkhof



Informatie over de auteur: Aster Berkhof werd als pseu. LODE VAN DEN BERGH geboren in Rijkevorsel op 18 juni 1920. Hij volgde lager onderwijs in zijn geboortedorp. Daarna volgde hij de Grieks-Latijnse humaniora aan het Klein Seminarie te Hoogstraten. Daarna ging hij van 1938 tot 1942 aan de Leuvense universiteit Germaanse filologie studeren. Zijn eerste werk : "De student gaat voorbij", zijn herinneringen aan zijn studentenjaren. Hij ging reizen. Eerst doorkruiste hij heel West-Europa vervolgens Noord-Afrika, Noord-Amerika en Mexico. In 1955 ondernam hij in zijn eentje een heuse reis om de wereld die twee maanden duurde. Ondertussen vond hij toch ook nog de tijd om op 36-jarige leeftijd te huwen met televisieomroepster Nora Steyaert. Dit had voor gevolg dat hij ook regelmatig op TV te zien was.



Soort boeken die Aster Berkhof schijft: humoristische romans, detectiveromans, avonturenromans, historische romans, reisverhalen, streekromans, psychologische romans, jeugdromans, litterair-wetenschappelijk werk.



Hij schrijft nog steeds boeken. De boeken krijgen in de loop der jaren steeds meer inhoud, de boeken worden diepgaander en kritischer in hun benadering van mens en maatschappij. Hij werd met verschillende prijzen bekroond.



Genre: liefde



Gebeurtenissen: Valerie is 16 jaar en invalide. Ze heeft een moeilijk leven, omdat ze geen benen heeft, haar moeder kijkt niet naar haar om en haar vader is overleden. Haar leven betert wanneer ze Jos en zijn kleinzoon, Lambert, leert kennen. Lambert heeft geestelijke problemen. Valerie helpt hem met studeren. Dan ondergaat Lambert een hersenoperatie om hem van zijn geestelijke problemen af te helpen. De operatie blijkt geslaagd en Lambert gaat naar school. Hij heeft de hulp van Valerie niet meer nodig. Ze groeien uit elkaar. Dan sterft Valerie’s moeder aan haar alchoholisme. Lambert koopt voor Valerie een studio waar ze in kan wonen. Hij laat kunstbenen voor haar maken. Lambert en Valerie gaan samen op reis. Ze maken ook uitstapjes. Lambert moet opnieuw een operatie ondergaan, maar deze keer overleeft hij het niet. Valerie verliest al haar moed en zet haar kunstbenen in de kast. 3 jaar later krijgt ze een brief. Deze brief is van Lambert. Er staat in dat zij haar kunstbenen moet blijven dragen en aan een nieuw leven moet beginnen. Dat doet ze en ze krijgt toch weer een beetje hoop.



Ik denk zeker dat dit waargebeurd kan zijn. Een meisje die haar beide benen mist. Een jongen die door een tumor in zijn hersenen niet meer normaal kan denken. Valerie die haar vader en moeder verliest haar moeder overlijd aan een drankprobleem. Ik kan me niet voorstellen dat dit in het echt niet gebeurd.

Hoofdpersonen:

Valerie (invalide): Ze helpt Lambert met studeren, omdat hij een geestelijk probleem heeft. Ze worden samen goede vrieden, maar als hij geopereerd is gaat al zijn aandacht uit naar leren en school, omdat hij dat nou weer heel goed kan. Later wordt het leren minder. Zijn tumor in zijn hersenen gaat weer groeien. Hij moet geopereerd worden, maar hij overlijd plotseling kort na de operatie. Valerie heeft weinig respect voor haarzelf, maar is heel erg lief en behulpzaam.Haar beide benen mist ze. Dat komt, omdat ze een ongeneeslijke ziekte heeft gehad. Ze had de keuze, of afwachten tot ze zou wachten tot haar dood. Dat kon een paar weken duren. Of ze kon haar beide benen laten amputeren. Dan zou ze heel erg lang kunnen leven ze zou wel 70 jaar kunnen worden. Ze koos natuurlijk voor de tweede optie.



Lambert: Wordt goeie vrienden met Valerie, doordat Lambert en zijn opa bij haar in de straat komen wonen. Sommige dingen kan hij niet. Die dingen moet hij gaan leren en daar helpt Valerie hem bij. Hij moet bijvoorbeeld iets gaan voorlezen en als hij dat gelezen heeft, moet hij dat navertellen in zijn eigen woorden.

- hij moet leren omgaan met mensen en leren studeren.

- bang voor andere (dat zie je doordat hij alleen maar naar de grond staat te kijken), ook is hij vaak verdrietig en is hij heel stil.

- mentaal lichtjes gestoord.

- Hij is heel groot in de lengte en hij heeft zwart haar.



Bijpersonen:

Jos Van der Nullen : De opa van Lambert.

Hij helpt zijn kleinzoon door moeilijke periodes. Hij is lief en behulpzaam en vriendelijk tegen iedereen. Hij overlijd helaas ineens net voordat Lambert zelf ook overlijd. Valerie krijgt daardoor veel geld van de erfenis. Ze hadden namelijk verder geen familieleden ed.



Moeder van Valerie : Zij is alcholiste en kijkt niet meer om naar haar

dochter. Nadat de vader van Valerie plotseling overlijd. Valerie moet zichzelf zien te redden. Als haar moeder ’s ochtends gaat werken komt ze vaak pas heel laat thuis. Haar moeder laat wat geld achter en daar moet Valerie eten voor kopen.



Plaats: Er wordt niks gezegd over het dorp of de stad waarin het verhaal zich afspeelt. Wel dat ze in een straat met oude huizen wonen. Ook komt er elke dag een bergafenisstoet voorbij.



Tijd: Ik zou eigenlijk niet weten in welke tijd het zich afspeelt. Aan de ene kant zeg ik dat het in deze tijd afspeelt vanwege de apparatuur die ze nu hebben om iets uit je hersenen te halen dat hadden ze vroeger niet. In dit boek wordt er over die apparatuur verteld. Ze hebben hele oude huisjes



Perspectief: Het verhaal wordt verteld door Valerie zelf dus een ik-perspectief. Bijvoorbeeld. “Het is beter dat je die jongen vergeet, vertelde moeder. Je bent beter af zonder hem.”



Eigen mening:

Ik vond dit boek op zich wel mooi. Er zat een mooi verhaal in. Een meisje dat haar beide benen moet laten amputeren anders zou ze niet in leven blijven. Haar vader die plotseling overlijd. Hij vond het te erg voor zijn dochter dat juist haar benen geamputeerd moesten worden. Hij wilde zijn benen laten amputeren in plaats van de benen van zijn eigen dochter. Alleen vind ik het erg jammer dat het zo’n droevig einde heeft. Iedereen overlijd bijna behalve de hoofdpersoon. Lambert overlijd plotseling aan een tweede operatie aan zijn hersenen. De moeder van Valerie overlijd aan haar alchoholisme. De opa van Lambert overlijd ook net voordat Lambert overlijd. Iedereen gaat dood, maar uiteindelijk heeft ze dan toch weer zin in het leven. En gaat ze op zoek naar werk en blijft in het huis van Lambert en zijn opa wonen. Soms was het boek heel erg langdradig. Alles werd tot in de puntjes uitgelegd. Bijvoorbeeld. Als Valerie in haar rolstoel buiten zat dan wordt er verteld hoe de bomen en bladeren eruit zien. Welke kleuren ze hebben. Dat was soms wel een beetje te veel en daardoor waren sommige hoofdstukken heel erg saai. Er zat ook helemaal geen spanning in. Er gebeurde ook geen dingen die ik helemaal niet verwacht had. Alleen dat Lambert plotseling overlijd vlak na zijn tweede operatie. Dat had ik helemaal niet verwacht. Hij was na zijn eerste operatie weer helemaal beter. Hij kon weer leren en deed dat ook, alleen iets te veel. Daardoor werd de tumor weer groter en was een tweede operatie noodzakelijk.



Extra opdracht:



De titel van het boek is “een meisje van niks” (Aster Berkhof). Ik had verwacht dat het boek over een meisje ging wat niks kan en die zichzelf een min vind. Anders als anderen. Helemaal niemand heeft die naar haar omkijkt. Geen mensen die hetzelfde als zij hebben. Geen mensen die hetzelfde hebben. Ze heeft geen vrienden. De verwachting is aan de ene kant wel uitgekomen en aan de andere kant niet.



Wat wel klopt. Ze vind van zichzelf dat ze niks is, mede doordat ze gehandicapt is. Ze heeft geen vrienden, maar daar komt verandering in. Lambert komt in de straat wonen. Hij wordt een hele goede vriend van Valerie. Niemand heeft hetzelfde als wat zij heeft.



Wat niet klopt. Ze heeft wel een vrien, waar ze elke dag is. Er kijkt dus wel iemand naar haar om. Ze kon veel dingen wel zelf doen, zoals douchen, omkleden, koken, zichzelf in haar rolstoel hijsen enz. Later vindt ze zichzelf geen min meer. Ze is zelfverzekerd.



Inhoud:

Valerie is 15 jaar en invalide. Haar leven brengt ze door in een rolstoel. Haar moeder is altijd weg en haar vader is aan een ziekte overleden. Ze heeft niemand. Als ze buiten zit komen er 2 mensen langs. Lambert en zijn opa. Lambert is geestelijk ziek. Van het een komt het ander. Valerie gaat Lambert helpen met studeren. Hij gaat vooruit. Dan moet hij geopereerd worden. Hij overleefd het en gaat weer naar school. Hij gaat naar de middelbare school. Valerie en Lambert groeien uitelkaar. Lambert moet alleen maar studeren en Valerie zit thuis. Dan voerlijd pltseling de moeder van Valerie aan haar drankprobleem. Valerie gaat bij Lambert en zijn opa wonen. Ze krijgt kunstbenen van Lambert en ze kan weer lopen. De opa van Lambert overlijd plotseling. Ineens gaat het ook slechter met Lambert hij overlijd plotseling. Valerie zakt wee in een diepe put. Ze wil niks meer. Totdat ze een brief krijgt van Lambert. Ze moet weer zin in het leven krijgen. Dat doet ze en gaat studeren.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen