Boekverslag : Ton Van Reen - Vlucht Voor Het Vuur
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 774 woorden.

1. 22 mei 2001.

2. Ton van Reen, Vlucht voor het Vuur.

a. Het boek heet 'Vlucht voor het Vuur', omdat het over een gezin gaat waarvan de moeder beschuldigd wordt van hekserij, en dan kom je als heks automatisch op de brandstapel terecht. Het hele gezin vlucht; ze vluchten voor het vuur van de brandstapel.

b. Andere historische jeugdboeken van Ton van Reen zijn:

- Ontsnapt aan de Galg.

- Vurige Ruiters.

- De Gesel van het zwarte Goud.

- Het Loon van de Duivel.

3. Dit boek is niet vertaald.

4.a. De hoofdpersoon van dit boek is de twaalfjarige Hilde, de dochter van het gezin.

b. Hilde is best 'wijs' voor haar leeftijd, ze weet precies wat ze wil en wat ze vindt van de heksenvervolging, de oorlog en de kerk, maar houdt daar wijselijk haar mond over. Ze trekt zich de pesterijen, het commentaar en de beschuldigingen van anderen gericht aan haar en haar familie heel erg aan, maar zegt er niets van, omdat ze weet dat het dan alleen maar nog erger wordt. Ook probeert ze van elke situatie, hoe slecht die ook is, het beste te maken.

c. Er zijn in dit boek heel veel belangrijke bijpersonen, maar ik zal de allerbelangrijkste even noemen;

De ouders van Hilde, Meis- de broer van Hilde, Dreeske- het broertje van Hilde. De rest van de bijpersonen zijn mensen die het gezin helpen met vluchten en tijdelijk onderdak geven.

5. Hilde woont samen met haar ouders en broers in Wassenberg. Hilde's moeder heeft heel veel verstand van kruiden en met die kennis helpt ze mensen. Zo ook deze keer; ze probeert een baby beter te maken met kruiden, maar dat lukt niet en de baby overlijdt alsnog. Door dit voorval wordt ze op een dag beschuldigd van hekserij en wordt hun huis in brand gestoken, dus moet het gezin vluchten. Midden in de nacht vertrekken ze naar de broer van vader; Thei. Daar kunnen ze overnachten en Dreeske achterlaten. De volgende ochtend reizen ze verder naar Roermond, maar onderweg worden ze beroofd van hun paard en wagen en de verdere andere spullen die ze nog hadden. Te voet gaan ze verder, tot ze 's avonds bij een molen waar ze eten krijgen en mogen overnachten. De volgende dag lopen ze weer verder naar Roermond. Als ze daar bijna zijn, worden vader en Meis beschuldigt van diefstal en worden ze meegenomen door soldaten naar de gevangenis van Roermond. Hilde en haar moeder krijgen een lift van een aardige marktkoopman die hen in Roermond ook aan werk en onderdak helpt in herberg 'De Zwaan'. Als ze daar een tijdje werken, is Meis weer uit de gevangenis, maar vader zit er nog. Op een dag komt er een bekende van hun langs die rond bazuind dat moeder een heks is, dus moeten ze weer vluchten. Gelukkig wil Betje Baum van de Rattentoren hen helpen en laat hun één nacht bij haar in de toren slapen waarna ze 's ochtends heel vroeg op worden gehaald door een vriend van haar die Hilde, Meis en moeder naar zijn huis brengt waar ze veilig zullen zijn. Het blijkt Hoep Kraus te zijn, een collega van vader die hen al eens geholpen heeft. hij woont in Thorn, een dorp dat eigendom is van de abdis onder leiding van Moeder Josina van der Marck. De volgende dag komt vader ook aan in Thorn, die via via had gehoord waar zijn gezin heen ging. En diezelfde dag gaat Hilde samen met de iemand van de abdis Dreeske ophalen bij haar oom Thei.

6. Op een dag wordt de moeder van het gezin beschuldigd van hekserij, dus moet het hele gezin vluchten. Telkens als het lijkt dat ze veilig zijn, blijkt dat dat niet het geval is en moeten ze weer vluchten. Op een gegeven moment komen ze Hoep Kraus tegen, een collega van vader, die hen meebrengt naar zijn huis, waar ze veilig zijn (de abdis beschermt hen).

7.a. Ik vond het boek niet echt leuk, want ik hou niet zo van historische boeken, ze spreken mij niet zo aan, en omdat ik dit boek erg vond lijken op

'De Amulet' van Simone van der Vlugt.

d. - De gebeurtenissen worden verteld in de volgorde waarin ze gebeuren.

- Het verhaal wordt verteld door een verteller.

- Er wordt maar één verhaal verteld in dit boek.

- In dit boek wordt er geen gebruik gemaakt van tijdsprongen.

- Er zij geen vooruitwijzingen in dit boek.

g. Ik denk dat de bedoeling van de schrijver van dit boek was geweest te laten zien hoe het leven er ten tijde van de heksenvervolg

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen