Boekverslag : J.k. Rowling - Harry Potter En De Gevangene Van Azkaban
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2108 woorden.

Samenvatting
Analyse

1. Thema:
Dit boek gaat over Harry Potter, een tovenaar, die allerlei dingen meemaakt op zijn tovenaarsschool, Zweinstein genaamd. Harry krijgt het samen met zijn vriend Ron en zijn vriendin Hermelien erg moeilijk als hij ontdekt dat iemand het op hem gemunt heeft. In dit verhaal spelen de toverkunst, spoken, boemannen en rare wezens een grote rol.

2. Vertelwijze:
Er zitten in dit verhaal vrij veel dialogen. Door middel van een gedetailleerde vertelwijze is dit boek erg fascinerend. Het verhaal steekt erg moeilijk in elkaar en dat wordt bewezen door de ontknoping in de hoofdstukken 18 en 19. Ook door de moeilijke namen en de gedaanteverwisselingen van o.a. Peter Pippeling wordt dit verhaal voor de iets jongere lezer erg lastig gemaakt.

3. Titel
De titel Harry Potter & de gevangene van Azkaban; slaat op Harry Potter, een leerling van de tovenaarsschool Zweinstein, die op de hielen wordt gezeten door een beruchte ontsnapte gevangene uit Azkaban, de zwaarst bewaakte gevangenis voor tovenaars. Deze gevangenis wordt bewaakt door Dementors. Dit zijn wezens die alle gelukkige gedachtes uit je lichaam zuigen. Hierdoor worden alle gevangenen binnen de kortste keer gek.

4. Opbouw:
a. Er is geen epiloog en ook geen proloog. Het verhaal begint bij Harry thuis
b/c. Het boek bevat 22 hoofdstukken. Hier staan ze allemaal op een rijtje:
-Hoofdstuk 1: Uilenpost
-Hoofdstuk 2: Tante Margots grote vergissing
-Hoofdstuk 3: De Collectebus
-Hoofdstuk 4: De lekke ketel
-Hoofdstuk 5: De Dementor
-Hoofdstuk 6: Klauwen een theebladeren
-Hoofdstuk 7: De Boeman in de kleerkast
-Hoofdstuk 8: De vlucht van de dikke dame
-Hoofdstuk 9: Bitter verlies
-Hoofdstuk 10: De sluipwegwijzer
-Hoofdstuk 11: De Vuurflits
-Hoofdstuk 12: De Patronus
-Hoofdstuk 13: Griffoendor tegen Ravenklauw
-Hoofdstuk 14: De grief van Sneep
-Hoofdstuk 15: De zwerkbalfinale
-Hoofdstuk 16: Professor Zwamdrifts voorspelling
-Hoofdstuk 17: Kat, rat en hond
-Hoofdstuk 18: Maanling, Wormstaart, Sluipvoet en Gaffel
-Hoofdstuk 19: De dienaar van heer Voldemort
-Hoofdstuk 20: De kus van de Dementor
-Hoofdstuk 21: Hermeliens geheim
-Hoofdstuk 22: Opnieuw uilenpost

d. Er valt me niet veel op aan de lijst van deze hoofdstuktitels. Wat ik wel leuk vind is dat de eerste titel Uilenpost is en dat de laatste Opnieuw uilenpost, maar dat is dan ook alles.


5. Personages
Harry Potter: Harry Potter begint aan zijn derdejaars op Zweinstein. Hij woont bij Dreuzels, niet-tovenaars, dit omdat zijn ouders zijn vermoord. Harry studeert stiekem op zijn kamer, omdat oom Herman en tante Petunia dat niet willen. Harry heeft het heel moeilijk omdat hij zijn oom haat, en dit is ook wederzijds, deze familiehaat wordt versterkt door Dirk, het zoontje van Herman. Harry is een rustige jongen, hoewel hij af en toe erg boos kan worden. Verder is hij vriendelijk en eerlijk.

Ron Wemel: Ron is een klasgenoot en de beste vriend van Harry. Hij gaat nergens zonder zijn rat Schurfie.
Ron is een iets wilder type, die soms de neiging heeft flink kwaad te worden. Vaak worden de pogingen van Ron om iemand aan te vallen gestopt door Harry.

Hermelien: Zij is de slimste uit haar klas, en waarschijnlijk van de hele school. Dag en nacht zit ze verdiept in haar boeken. Door haar overvolle lespakket heeft ze soms twee lessen tegelijk. Door haar kat krijgt ze vaak hevige ruzie met Ron, maar niets is zo sterk als de vriendschap tussen die twee, en daarom zijn deze ruzies vaak snel weer opgelost. Mede door het doorzettingsvermogen van Hermelien is Harry in staat zijn angsten te overwinnen.

Malfidus: Hij is de slechterik in het verhaal. Hij en Harry zijn gezworen vijanden en Malfidus maakt daarom Harry's leven zuur door ongein, slecht getimede grappen en zelfs het imiteren van een Dementor, Harry's grootste schrik.
Door de hoge status van zijn vader worden zijn straffen vaak weer ingetrokken.

Sirius Zwarts: Sirius is de ontsnapte gevangene uit Azkaban. Iedereen gelooft dat hij Peter Pippeling, samen met nog talloze Dreuzels, heeft vermoord. Door Sirius’ vermogen om van gedaante te verwisselen was het mogelijk te ontsnappen. Harry wordt door Zwarts op de hielen gezeten. Het is een magere man met lange zwarte haren. Eigenlijk is het geen onaardige man en blijkt dat hij iets anders van plan was dan het vermoorden van Harry.

Hagrid: Eigenlijk is hij de jachtopziener maar door een tekort mag Hagrid lesgeven, en wel Verzorging van fabeldieren. Hagrid praat op een hele rare manier. Niet dat hij anders praat maar hij doet het als volgt: Oké-nou ken je 'm aanraken. Hagrid is een rustige man en hij is erg gevoelig, vooral als het gaat om zijn Hippogrief Scheurbek, een kruising van een adelaar met een paard.

Professor Lupos: Harry's fijnste professor. Lupos leert Harry om te gaan met zijn angst voor de Dementors en leert hem zelfs een Patronus te maken, een schim die Dementors verdrijft. Lupos helpt Harry vaak uit de problemen, terwijl hij die zelf ook veel aan zijn hoofd heeft.

6. Historische tijd
a/b. In welke tijd dit verhaal zich afspeelt is niet bekend.

7. Plaats en ruimte
a/b. Het verhaal speelt zich af in Groot-Brittannië. Deze plaats is van geen enkel belang.

8. Tijdsduur
a. De tijdsduur van dit verhaal is ongeveer 1 schooljaar, er wordt begonnen met het einde van de vakantie en het verhaal eindigt net na de tentamens.
b. Er zitten wel versnellingen in dit verhaal, want van het een op het andere moment zijn ze bij de tentamens. Ook zit er één heel interessant aspect in dit verhaal maar dat wordt in de samenvatting beschreven.
c. De functie van de versnellingen zijn om het verhaal niet zo lang te laten duren. Het was wel een beetje van belang het einde van het schooljaar te bereiken met dit verhaal dus moesten er delen van dat jaar gewoon weggelaten worden.

9. Tijdvolgorde
a. Het boek is in chronologische tijdvolgorde geschreven. Er zitten heel weinig tot geen flashbacks in.

10. Perspectief
a. Het verhaal is auctoriaal. De schrijfster vertelt alles van buitenaf.


11. Idee
Naar mijn mening is dit verhaal niet met een bepaalde bedoeling geschreven, het is dan ook meer lectuur dan literatuur. Het idee is dan ook meer om de lezer van het boek te vermaken dan hem/haar iets bij te brengen of ergens over te informeren.Samenvatting:

Het verhaal begint wanneer Harry Potter, een doodgewone jongen, op straat belandt als hij ruzie heeft gehad met zijn oom en tante omdat hij zijn tante had opgeblazen. Hij komt in aanraking met de Collectebus, na een groot hondachtig beest gezien te hebben. De Collectebus was ineens verschenen en Harry stapte in en ze reden naar de Wegisweg, waar Harry Droebel, minister van toverkunst ontmoette. Harry overnachtte een tijdje in ‘De lekke ketel en toen hij op een dag over de Wegisweg liep kwam hij Ron, met zijn rat Schurfie en Hermelien, Harry's beste vrienden tegen. Als ze eenmaal weer op school zitten, en Hermelien tot over haar oren in het huiswerk zit, gaat alles snel.
Hagrid's eerste les was niet zo'n succes omdat Malfidus was gebeten door een Hippogrief. Ook de lessen Toverdranken en Waarzeggerij verliepen niet vlekkeloos. Dit kwam onder andere door hun leraar Sneep, die niemand moest. Bij Waarzeggerij werd Harry verteld dat hij snel zou sterven. Een fijnere leraar was Lupos, leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten. Hij leert Harry een Patronus op te laten roepen die er voor zorgt dat een Dementor wordt verdreven. Dit komt later nog van pas. Ook is het spelen van Zwerkbal voor Harry leuk om te doen. Vooral als hij van een anonieme zender de nieuwste bezemsteel, de zogenaamde Vuurflits, ontvangt. Op een zekere dag krijgt Harry als kerstcadeau van twee broers van Ron een kaart. Door een eenvoudige spreuk toont de kaart zichzelf. Dit stuk perkament toont geheime wegen naar Zweinsveld, het paradijs voor alle scholieren van Zweinstein. Door dit cadeau kan hij net als ieder kind naar dit beruchte plaatsje. Eigenlijk ma!
g Harry daar niet komen omdat hij op de hielen wordt gezeten door Sirius Zwarts. Na een fantastische zwerkbalfinale tegen Zwadderich, die werd gewonnen door Griffoendor, Harry's groep, wordt Scheurbek geëxecuteerd. Scheurbek was de lievelings-Hippogrief van Hagrid. Ron, Hermelien en Harry wilden daar eigenlijk bij zijn, door gebruik te maken van onzichtbaarheidsmantels, maar door een aanval van de kat van Hermelien op Schurfie waren ze er niet op tijd bij. Ze komen alledrie per ongeluk bij een grote, agressieve boom, de Beukwilg. Hier wordt Ron door een geheimzinnige hond door de wortels van de boom heengesleurd. Na een tijdje volgen Harry en Hermelien. Onder de wortels loopt een lange gang. Deze gang eindigt in het krijsende krot, een spookhuis in Zweinsveld. Als Harry en Hermelien hier binnenstappen schrikken ze zich wezenloos. Tot hun grote schrik zit voor hun Sirius Zwarts. Harry wordt woedend, alsmaar schreeuwt hij dat Sirius Harry's ouders had!
vermoord en tot ieders verbazing begint hij een gevecht met Zwarts. Als dan ineens Lupos binnenkomt en het gevecht tot een einde is gekomen proberen Zwarts en Lupos, die blijkbaar vrienden zijn, Harry uit te leggen hoe alles is gebeurd.
Na een lang verhaal is bekend geworden dat de rat van Ron eigenlijk Peter Pippeling is. Peter had zijn dood in scène gezet en Sirius daarvoor laten opdraaien. Hij was weggekomen door zich in een rat te veranderen. Peter was aangesteld als Geheimhouder van de familie Potter, dit is een soort vertrouweling. Door deze positie kon Peter makkelijk de familie ombrengen in opdracht van Voldemort, de grootste duistere tovenaar ooit.
Ook wordt in dit gesprek, waar intussen Sneep bij gekomen was, bekend dat Lupos een weerwolf was en Sirius de geheimzinnige hond. Omdat Lupos bij volle maan in een weerwolf veranderde en niemand hem dan in toom kon houden veranderde Zwarts zich in een geweldig groot beest, die dat wel zou kunnen. Omdat hij een faunaat was, iemand die van gedaante kon verwisselen, kon hij nu van deze kracht gebruik maken. Het gegil van de spoken wat iedereen hoorde in Zweinsveld was dus eigenlijk het geschreeuw van Lupos.
Als alles is opgehelderd en Harry Lupos gelooft lopen ze door dezelfde gang terug met Sneep, die ze hebben betoverd, en Peter. Toen ze weer buiten waren en Lupos veranderde in een wolf omdat het volle maan was veranderde ook Sirius om de weerwolf in bedwang te houden. Peter vluchtte. De twee vechtende beesten verdwenen in de bossen en Harry en Hermelien renden er achterna. Na een tijdje gerend te hebben zagen ze Zwarts en Lupos op de grond liggen met er omheen Dementors. Toen die van plan waren de twee bewusteloze mannen de doodskus te geven verscheen er een groot, fel blauw licht. Het licht werd een Patronus, die de Dementors verdreef.Harry zag nog net een schim van een man die de Patronus had laten verschijnen, die leek op zijn vader. Harry kwam weer bij bewustzijn en dacht aan alles terug. Hij lag in de ziekenzaal, hij was vermoeid. Hij dacht aan alles wat hij had gezien in het bos.
Dan komt de directeur binnen en vraagt of Harry en Hermelien even willen komen. De directeur vraagt Hermelien haar tijdverdrijver te gebruiken om naar het verleden te gaan en Sirius, die opgesloten zat in de toren omdat hij beschuldigd werd van moord, te bevrijden. Zo gezegd zo gedaan. Harry gaat samen met Hermelien naar het verleden en bevrijden eerst Scheurbek vóór zijn onthoofding. Dan gaat Harry naar het bos, tegen alle regels in want hij mag niet gezien worden, om te zien wie de schim was. In het bos ziet hij Zwarts liggen en wacht op de schim. Dan beseft hij zich ineens iets, het was niet zijn vader die de Patronus schoot dat was hij zelf en Harry stond op en schreeuwde EXPECTO PATRONUM en de Patronus dreef de Dementors weg. Harry rende snel terug en redden Zwarts net op tijd uit de toren door de Hippogrief er heen te laten vliegen. Op het nippertje waren ze weer terug op de afgesproken plek en gingen weer in de bedden van de ziekenzaal liggen. Niemand ha!
d iets gemerkt. Een aantal dagen later was de school afgelopen en Harry ging terug naar zijn familie en verlangde al weer helemaal naar het volgende schooljaar. Op de terugweg kreeg hij nog een brief van Zwarts, die vertelde dat hij zich schuilhield.


Mening over het boek.

Ik vind dit een schitterend boek. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste bouwt de schrijfster de spanning ongelooflijk goed op. In hoofdstuk 18 en 19 vindt de ontknoping plaats. Alles wordt pas in de laatste hoofdstukken duidelijk en dat vind ik belangrijk in een boek. Verder is het verhaal zo gedetailleerd; de fabeldieren worden heel goed beschreven, iedereen, zelfs mensen die maar een paar keer voorkomen in dit verhaal, heeft zijn eigen persoonlijkheid en zelfs bomen, spoken en huizen worden perfect beschreven. Ik had de neiging steeds verder te lezen en daarom was dit boek zo uit. Ik ben van plan de andere delen ook te gaan lezen. Vooral het feit dat niet Sirius maar een rat alles heeft gedaan vind ik persoonlijk prachtig.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen