U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Het Geheim Van Rotterdam.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/4464556/ en is laatst upgedate op 28/06/2002.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1006 woorden.


Inhoud.Het is Driekoningen, 6 Januari 1473. In Rotterdam vindt Truitje Blasius op straat een pasge-boren baby, gewikkeld in doeken. Zij en haar man, meesterkuiper Jan Blasius, adopteren het kind. Ze noemen het Caspar, naar één van de Wijzen uit het oosten.

Als Caspar 4 jaar wordt krijgt Truitje zelf een dochter. Ze noemen haar Eva. Eva en Caspar zijn voortaan altijd onafscheidelijk.

Wanneer Caspar 10 jaar wordt ontmoet hij Grietje, een meisje van 8 jaar. Hij verdedigt haar tegen een groep Delftse jongens. Als Grietje hoort dat hij Caspar heet, neemt ze hem meteen mee naar huis. Wanneer hij haar vader, chirurgijn Melchior, en zijn assistent Balthasar ont-moet, biedt Melchior Caspar meteen gratis Latijnse lessen aan bij Melchior thuis. Caspar weet niet waarom. Wat moet een toekomstige kuiper immers met Latijnse lessen? Toch stemt hij toe. Zijn vader heeft er ook geen bezwaar tegen. Het is immers gratis.

Vanaf die dag komt Caspar elk uur dat hij vrij heeft bij Melchior over de vloer. Snel krijgt hij al in de gaten dat Melchior hem niet zomaar Latijnse lessen laat volgen, maar dat er veel meer achter zit. Melchior en Balthasar geloven dat zij een vloeistof kunnen maken die alle metalen kan veranderen in de edelmetalen goud en zilver. Ook zouden zij dan het eeuwige leven krij-gen. Volgens alle Latijnse geschriften die zij al hadden ontcijferd, kon dit werk zich alleen voltooien als de drie Wijzen uit het oosten samenwerken; Melchior, Balthasar en Caspar. Ook denken ze dat Grietje een Godin is, maar Caspar gelooft van dit alles niets. Toch durft hij geen nee te zeggen tegen de vastberadenheid van Melchior.

Telkens weer moet Caspar samen met Grietje kruiden, ingewanden en andere vieze ingredi-enten ergens vandaan zien te halen, en telkens weer moet hij weer samen met Melchior en Balthasar mee de mysterieuze kelder van het huis in. Maar alle moeite is steeds weer voor niets, het lukt maar niet het vieze mengsel tot een goed resultaat te brengen.

In deze jaren wordt de stad bezet door jonker Frans van Brederode. De stad is voor hem een goede uitvalsbasis voor zijn plunder- en veroveringstochten in de omgeving. Dit betekent voor de Rotterdammers dat het voedsel schaars wordt nu ze geen handel meer kunnen drijven met hun omgeving en erbuiten. Veel Rotterdammers gaan mee met plundertochten om toch nog maar wat voedsel buit te kunnen maken. Dit zorgt weer voor een hoop gewonden die Melchior moet verzorgen. Zo moet hij ook de smid zijn hand proberen te redden, maar dat lukt niet meer. Het zal altijd misvormd blijven. De smid vindt dat het Melchiors schuld is dat zijn hand nu onbruikbaar is en hij zint om wraak. Hij stookt veel burgers op met verhalen over dat Melchior goud zou hebben en het helemaal voor zichzelf zou houden. De burgers geloven hem en proberen het huis met de groene luiken binnen te dringen. Terwijl Melchior zijn eigen huis probeert te redden rent Caspar naar huis, maar ook daar staan mensen die goud zoeken bij zijn ouders. Ze weten maar al te goed dat Caspar het knechtje van Melchior is. Nadat sol-daten de mensen hebben weggejaagd, wil Caspar naar binnen gaan, maar zijn vader zet hem de deur uit. Hij gelooft ook dat Caspar samen met Melchior altijd al goud aan het maken was inplaats van Latijnse lessen te volgen. Gelukkig kan hij bij Melchior terecht, maar vooral zijn zusje Eva blijft hij missen.

Er gaan jaren voorbij. Rotterdam is niet meer bezet en langzaam komt de handel weer op gang. Grietje is nu ook ouder en wijzer geworden en gelooft ook niet meer in het getover van haar vader. Dat is een grote opluchting voor Caspar, omdat hij tenminste niet meer de enige is die er niet in geloofd.

Op een dag, als Caspar weer de stinkende kelder in moet duiken, krijgt hij opeens een idee. Waarom zouden alle ingrediënten nou van die vieze dingen moeten zijn? Goud zou je toch juist moeten kunnen maken met iets moois, zoals bloemen, douwdruppels en liefde? En omdat Caspar volgens Melchior en Balthasar nu eenmaal één van de Drie Wijzen is, doen ze meteen wat hij zegt. Vanaf nu moeten Grietje en Caspar mooie dingen verzamelen. Na al die jaren dat Caspar bij het gezin van Melchior woont, zijn Grietje en Caspar verliefd op elkaar geworden. Het kan ze niet meer schelen wat ze voor Melchior moeten doen, als ze maar bij elkaar zijn.

Al snel ruikt het heerlijk in het huis met de groene luiken door het nieuwe brouwsel. De geur trekt zelfs door heel Rotterdam. Het is net of iedereen er vrolijk van wordt. De mensen begin-nen zelfs aan de bouw van een nieuwe kerk, gewoon omdat ze het leuk vinden terwijl er niet eens geld voor is.

Maar de smid zint nog steeds om wraak. Wanneer er brand uitbreekt bij de buren van Mel-chior, stookt hij alle burgers op en zegt dat Melchior er de schuld van is. Midden in de nacht, terwijl iedereen nog aan het blussen is, moet Melchior met zijn gezin vluchten voor de woe-dende menigte. Caspar wordt gevangen genomen, maar midden in de nacht komt Melchior hem bevrijden. Met wat geld koopt hij de bewaker om.

Melchior wil naar Kampen vluchten om daar weer overnieuw te beginnen met zijn brouwsel, maar Caspar heeft het nu echt gehad. Door dit alles, het geheim van Rotterdam, heeft hij te-veel verloren wat hem dierbaar was. Daarom doet hij iets wat hij al veel eerder had moeten doen; hij zegt nee tegen Melchior en gaat naar Delft om daar een nieuw leven te beginnen.

Beoordeling.Toen ik dit boek las zag ik alles zó voor me omdat alle details zo goed worden uitgelegd in dit verhaal. Zo leek alles net echt. Deze gebeurtenissen hebben zich in die tijd waarschijnlijk ook afgespeeld en dat maakt het verhaal nóg echter.

Ook is het boek vaak spannend, maar soms gebeurt er een lange tijd niets in het verhaal en dat maakt het verhaal af en toe een beetje saai.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen