Boekverslag : Carry Slee - Afblijven
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1432 woorden.

AFBLIJVENMijn boekverslag gaat over het boek: "AFBLIJVEN".

Het is geschreven door de schrijfster Carry Slee.

De uitgever van het boek is Van Holkema Warendorf.

Het genre van dit boek is dramaMelissa wordt gevraagd om auditie te doen voor een video clip, ze is heel erg blij maar ook heel onzeker.Jordi gaat met haar mee naar de auditie, het gaat heel goed en ze mag in de clip. Ze kan het heel goed vinden met de andere dansers en ze gaan met z'n allen wat drinken om het te vieren. Hierbij wordt xtc gebruikt. Een van de dansers,Jim laat Melissa ook mee doen. Jordi wil dit niet en is bang dat hij Melissa kwijt raakt. Melissa gaat steeds vaker met Jim en de andere dansers om om te oefenen voor de clip. Jim heeft haar wijs gemaakt dat je drugs nodig hebt om goed te kunnen dansen en Melissa vindt het ook wel fijn dat ze dan al haar onzekerheid kwijtraakt. Melissa is zo erg veranderd dat zelfs Jordi haar nauwelijks meer herkent.Melissa's ouders zijn er achter gekomen dat ze in een clip gaat spelen en als straf krijgt ze drie weken huisarrest.Als Melissa na een pauze op school niet terug komt is Jordi bang dat er iets met Melissa is gebeurt. Hij is de hele dag ongerust en voelt zich in de maling genomen als hij hoort dat Melissa juist een fantastische dag heeft gehad (met Jim).Melissa vertelt hem dat Jim haar mee uit heeft gevraagd naar een discoteek buiten de stad : de Florida, waar je ook drugs kan krijgen. Jordi wordt boos en weet Melissa van haar Florida-plan af te praten.

Gelukkig luistert ze nog naar hem. Hij wordt ook heel bang, wat zal er gebeuren als hij (Jim) haar overal naar toe neemt vraagt Jordi zich af. Tot z'n grote teleurstelling is Melissa toch gegaan, nu is hij echt al het vertrouwen in haar kwijt. Hij besluit alles aan z'n vrienden te vertellen. Fleur schrikt zich rot en wil het niet geloven, Kevin is heel bezorgd, Debby wordt alleen maar kwaad en vindt Melissa belachelijk en wil niet langer haar vriendin zijn.Jordi besluit in z'n eentje naar de Florida te gaan en Melissa op te halen. Als hij eenmaal binnen is schrikt hij zich rot en gaat meteen weg. Deze Melissa is heel anders.

Melissa geeft toe dat ze er is geweest en belooft weer te stoppen. Hij vertrouwt haar en gelooft dat Jim verleden tijd is. Fleur en Jordi gaan veel met elkaar om als Melissa met de clip bezig is en ze hebben het vaak over haar, ze zijn het er over eens dat ze haar bij Jim weg moeten houden. Als Melissa's moeder Jordi opbelt en vertelt dat Melissa weg is slaat de paniek weer toe. Hij twijfelt of hij haar ouders alles moet vertellen maar besluit zich aan zijn belofte te houden en niemand iets te vertellen. Haar ouders komen er toch achter omdat ze gebeld worden door de directeur van de disco: Melissa is aan gehouden omdat ze drugs bij zich had. Meneer en mevrouw de Raaf ( de ouders van Melissa) schrikken zich rot en Jordi besluit alles wat hij weet te vertellen.Melissa is helemaal overstuur en vindt dat alles fout gaat, en ze gaat met Jim mee.

Jordi en Fleur besluiten met Jim te gaan praten, maar dat valt tegen.De ouders van Jordi denken dat jordi ook druks gebruike. Ze gaan naar de directeur van school en eisen dat hij het groepje uit elkaar haalt.Debby wordt heel boos op Melissa en Melissa besluit met de rector te praten en alle schuld op zich te nemen.Dan is het zover, de dag dat ze naar de studio moet om de clip op te nemen. Jordi gaat met haar mee.Ze is helemaal in paniek want ze heeft niks gebruikt en danst heel slecht. Ze besluiten haar uit de clip te gooien.

Melissa gaat weer met Jim mee om haar problemen te vergeten. Ze komt niet meer thuis en durft haar ouders niet onder ogen te komen. Fleur en Jordi gaan Melissa zoeken. Ze zoeken ook bij de disco en zijn nog net op tijd om te zien hoe Melissa met de ambulance wordt weggevoerd naar het ziekenhuis. Jordi gaat met haar mee. Hij is heel bang dat het allemaal fout gaat. Maar het gaat juist heel goed en ze is buiten levensgevaar.Het gaat steeds beter met haar en mag ze al snel uit het ziekenhuis, ze besluit niet meer met Jim om te gaan en vertelt Jordi alles.Uiteindelijk hebben ze met elkaar.

De hoofdpersonen uit dit boek zijn : Melissa en Jordi

Melissa de Raaf: Melissa is ongeveer 14 jaar. Ze heeft bruin haar en donkere ogen. Ze zit in de 2e klas van de middelbare school. Ze woont thuis bij haar vader en moeder, ze heeft geen broers of zussen. Ze is heel goed in dansen en erg geïnteresseerd in muziek en later ook in drugs (door Jim). Ze is een vrolijk en rustig meisje, maar door de drugs verandert ze en wordt wild en agressief. Melissa verandert steeds doordat ze drugs gebruikt.

Jordi: Jordi is ongeveer 14 jaar. Hij heeft donker haar en donkere ogen. Hij zit bij Melissa, Debby, Fleur en Kevin in de klas. Hij woont thuis bij zijn vader en moeder, hij heeft geen broers of zussen. Hij heeft een bijbaantje om mee te kunnen gaan naar Kreta met Melissa en haar ouders. En hij is verliefd op Melissa. Muziek interesseert hem en hij wil archeoloog worden. Hij is snel bezorgd, geen meeloper, heeft veel over voor zijn vrienden en zeg niet zo snel wat hij denkt.. En hij is tegen drugsgebruik.

Het verhaal speelt zich in deze tijd. Het speelt zich af op de school van Jordi en Melissa, in het Kooltuintje (café), bij Jim’s huis, bij Jordi en Melissa thuis en verder op straat en bij de disco.(Het speelt zich in deze tijd af, omdat videoclips, pinpassen, scooters en houseparty’s van deze tijd zijn.)

Het belangrijkste probleem uit dit boek denk ik dat is dat Melissa aan die clip mee gaat doen, want daar door ontmoet ze de dansers waar ook Jim in zit en Jim is aan de drugs dus door Jim komt Melissa aan de drugs en gaat ze stiekeme dingen doen en liegen tegen haar vrienden en ouders.

Ik vind het een heel erg mooi en spannend boek.Als Melissa begint met drugs te gebruiken word het heel erg spannend want je wil natuurlijk weten hoe het met Melissa afloopt. Het is ook een grappig boek want de situaties op school zijn soms erg lachwekkend. Melissa zit in een drukke brutale klas en de leraren maken daar af en toe leuke opmerkingen over. Soms is het boek ook erg triest. Jordi wil Melissa dolgraag helpen om haar van de drugs af te krijgen maar hij kan niets doen. Hij bedenkt natuurlijk toch iets waardoor hij Melissa kan helpen. Daarom is het boek soms ook triest. Ik vond het wel een heel erg leerzaam boek. Je kunt jezelf helemaal inleven in Melissa en je krijgt een indruk hoe het is om drugs te gebruiken. Ik vond het een mooi boek. Het is niet erg moeilijk om te lezen en zou het ook zeker aan iemand aanraden!

Het boek heet Afblijven, omdat Melissa van de drugs moet afblijven en ook een beetje dat Jim van haar moet afblijven.De schrijfster kent iedereen natuurlijk al :

Carry Slee is in 1949 in Amsterdam geboren. Als kind schreef ze al bijna dagelijks een verhaaltje of gedicht. Na de middelbare school volgde ze een opleiding aan de Academie voor Expressie door woord en gebaar. Daarna werkte ze als dramadocente in het voortgezet onderwijs. Ze vertelde haar twee dochters altijd verhaaltjes voor het slapen gaan. Op een dag besloot ze de verhaaltjes op te sturen naar het kleuterblad Bobo, die ze in 1988 publiceerde. In 1989 kwam haar eerste boek (Rik en Roosje) uit. Sindsdien verschijnt er elk jaar minstens een boek. Tot 1996 schreef Slee voor kleuters en basisschoolleerlingen. Haar boeken zijn onder die lezersgroepen zeer populair. Regelmatig valt ze bij de Nederlandse Kinderjury in de prijzen. Slee heeft haar baan in het onderwijs opgezegd en leeft nu van het schrijven. In 1996 produceerde ze haar eerste boek voor middelbare scholieren: Spijt!. Ze won meteen.

Ze heeft ook nog andere boeken geschreven zoals:

· Spijt ( eerste prijs Kinderjury 1997, eerste prijs Jonge Jury 1998)

· Pijnstillers ( eerste prijs Kinderjury 1998, eerste prijs Jonge Jury 1999)

· KappenDit was mijn boekverslag

Veel succes met lezen!

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen