U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Vercors - Le Silence De La Mer.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=350 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 513 woorden.

Samenvatting
Samenvatting t/m pagina 60

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog. Op een dag komen Duitse militairen het huis van de ikpersoon* en zijn nichtje bekijken. Aangezien er vrije kamers zijn, komt er na twee dagen een jonge officier, genaamd Werner von Ebrennac, bij hen in huis. Deze probeert een gesprek met zijn gastheer en het nichtje aan te knopen, maar zij zeggen niets terug.
Frankrijk wordt bezet en tegen de wil van de bewoners in komt er een vreemde in hun huis wonen, een vijand. En het is ongewenst om tegen een vijand te praten. Toch blijft de officier vertellen, over wat hij van Frankrijk vindt, dat zijn vader van het land hield. En hij vertelt over zichzelf, dat hij een musicus is, een componist.
Zo komen de ikpersoon en het nichtje veel van de officier te weten en beginnen ze hem te mogen. Maar het blijft een vijand en die opvatting weerhoudt hen ervan om een gesprek met hem te beginnen. Werner blijft echter doorgaan met zijn monoloog; vergelijkt Frankrijk met Duitsland, vergelijkt zijn situatie met die in Belle en het Beest. Belle wordt tegen haar zin in vastgehouden bij het weerzinwekkende beest, maar in de loop van de tijd gaat ze hem toch steeds meer waarderen en uiteindelijk houdt ze van hem. Dan verandert hij in een perfecte prins.
Dan gaan zijn verhalen weer over muziek, zijn jeugd, hoe hij Frankrijk nodig heeft, van haar houdt. En elke keer kijkt hij in zijn pauzes naar het nichtje en zegt hij aan het eind van zij monoloog: <>, oftewel ik wens jullie een goede nacht. Ook op de dag dat de oorlog voorbij is en de daaropvolgende dag. Ondanks alles houdt hij van Frankrijk en gelooft hij nog steeds dat er een vriendschap kan ontstaan tussen Duitsland en Frankrijk. Deze meningen worden echter niet gedeeld met zijn vrienden in Parijs.

Dan begint het tweede deel, wat ik in het volgende blok zal lezen. Het boek bestaat uit 90 bladzijden. Ik heb nu 60 bladzijden gelezen, waarvan 20 pagina’s voor blok 1 en 40 pagina’s voor blok 2. Ik kon geen aparte samenvatting maken over de eerste twintig bladzijden omdat hier eigenlijk nog niets noemenswaardigs gebeurt. Ik moest het verhaal eerst verder lezen voordat ik het begreep. Ik hoop dat in de volgende dertig pagina’s de bewoners een gesprek zullen hebben en dat er een vriendschap ontstaat. Misschien dat er een liefdesrelatie ontstaat tussen het nichtje en Werner.* Ik neem aan dat de ikpersoon mannelijk is, aangezien deze een pijp rookt (dat doen vrouwen doorgaans niet) en over het algemeen als een man op me overkwam.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen