Boekverslag : Thea Beckman - Hasse Simonsdochter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1522 woorden.


Samenvatting:


Hasse is de dochter van een mandenvlechter. Ze houd niet van de stad, maar ze houd er veel van om door de rietlanden te zwerven. Omdat ze anders doet dan “normale” meisje zeggen haar ouders dat ze een elfenkind is en elfenkinderen moet je slecht behandelen.

Omdat Hasse zo vaak word geslagen loopt ze vaak van huis weg.

Als Hasse op een dag door de rietvelden loopt ziet ze drie ossendrijvers. Ze hurkt in het riet om niet gezien te worden door ze. Vlak bij de plek waar Hasse zit houden de ossendrijvers pauze.

Een van de ossen loopt door het riet de modder in, hij blijft bijna naast Hasse staan en luistert niet als de ossendrijvers hem roepen. Een van hun wil de os halen en ontdekt daardoor Hasse.

De oudste van de drie ossendrijvers (jochem) probeert Hasse te verkrachten.

Jan van Schaffelaar die net over de dijk gereden kwam zag wat er gebeurde en reed er snel naar toe. Hij sloeg de man van Hasse af en ze begonnen te vechten. Jan steekt de man neer, de andere twee vluchtten weg.

Hasse durft Jan eerst niet aan te kijken, maar hij is erg aardig en als snel praten ze gewoon met elkaar. Jan brengt Hasse terug naar haar huis en gaat daarna weer verder.

Een paar dagen later, als Hasse met haar moeder praat hoort ze dat er een man in Kampen is opgepakt omdat hij een man had vermoord. Ze zouden hem de volgende dag gaan ophangen.

Hasse komt de volgende dag in Kampen ( ze wonen in een dorpje vlakbij Kampen) en daar komt ze erachter dat het Jan is die ze willen gaan ophangen. De twee andere ossendrijvers waren naar Kampen gegaan en hadden daar gezegd dat Jan hun maat zonder reden had vermoord.

Als Jan op het schavot staat verbid ze hem. Vroeger kon je nog leven van een ter dood veroordeelde redden door met hem te verbidden(door met hem te trouwen). Jan blijft in leven maar mag nooit meer terug komen in Kampen en zolang als Hasse de vrouw van Jan is mag ook zij niet terug komen.

Daarna gaan ze weg.

Ze gaan naar de veluwe toe waar Jan samen met een groep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Op weg naar de veluwe ( als de huurlingen er ook al bij zijn) plunderen en beroven ze dorpen.

Als ze bij de veluwe aankomen plunderen ze daar een grote boerderij, ze zetten de bewoners eruit en blijven er zelf wonen.

Als ze een tijdje in de boerderij wonen komen er een paar mensen langs. Een klokgieter en de knecht van de klokgieter. Gerrit (dat is de knecht van de klokkengieter, iemand die klokken maakt) word smoorverliefd op Hasse, maar Hasse wil niets van hem weten, hij is nog niet half zo goed als Jan. Gerrit probeert haar er nog wel van te overtuigen dat ze niet bij dat tuig hoort maar dan krijgen ze slaande ruzie, Hasse vind het vreselijk als iemand haar vrienden beledigt. Ze vindt dat ze bij Jan veel beter af is, dan ze ooit bij hem, Gerrit, zou kunnen zijn.

In de tijd dat ze op de veluwe zijn is Hasse ook al een tijdje zwanger. In de boerderij krijgt ze haar baby, een meisje, Lysken. Hasse vind het wel leuk om een baby te hebben, maar aan de andere kant vind ze het helemaal niet leuk, nou kan ze niet meer mee met jongens als ze gaan rijden, jagen en plunderen.

Na een paar maanden kan de hertog hun niet meer hun soldij(salaris) betalen en ze trekken naar het Achterland, waar ze iemand vinden die hen wel kan betalen.

Alles gaat goed, maar op een gegeven moment zijn de mensen uit de omgeving de plunderingen zat en ze maken een plan om de groep huurlingen aan te vallen. Jan, Hasse en hun huurlingen worden van alle kanten aangevallen, ze worden omsingeld en ze vluchten naar de kerktoren Barneveld.

De mensen van de dorpen willen ze alleen laten gaan als de huurlingen hun wapens naar buiten gooien en de aanvoeder(jan) en zijn vrouw( Hasse) aan de dorpsbewoners overleveren. Jan, Hasse en de huurlingen overleggen even. Ze besluiten om te zeggen dat Hasse er nu niet is(in haar soldaten kleding lijkt ze genoeg op een soldaat om als man door te gaan). Jan zegt haar dat hij van haar houdt en dat ze goed voor Lysken moet zorgen en springt dan de kerktoren af.

De woedende dorpsbewoners schoppen en slaan hem totdat al hun agressie eruit is. Hij heeft er niets van gevoeld, bij val had hij nek gebroken.

Als Hasse en de huurlingen de kerktoren verlaten, ziet Hasse het lichaam van Jan liggen. Ze barst bijna in tranen uit en ze wil naar hem toerennen, maar Klein Butsken houd haar tegen. Ze mogen niet weten dat Hasse er is anders zou zij ook dood gaan.

Hasse is erg verdrietig over de dood van Jan, maar ze had hem beloofd door te leven en zo goed mogelijk voor hun Lysken te zorgen.

Ze besluit om weer naar Kampen te gaan. Als ze daar is, vind ze een klein huisje, waar ze gaat wonen met Lysken. Ze wordt waarzegster. Ze heeft dan een pruik op en een sluier voor haar gezicht.

Gerrit heeft gehoord dat Jan dood is en wil Hasse vinden omdat hij nog steeds verliefd op haar is.

Hij gaat naar Kampen en besluit daar om naar de waarzegster te gaan. Misschien zou dat hem kunnen helpen.

Bij de deur aarzelt hij om naar binnen te gaan, maar hij gaat toch. Hasse schrikt als ze hem ziet. Als hij haar maar niet herkend!! Maar dankzij de pruik en de sluier herkend Gerrit haar niet.

Gerrit vraagt aan de waarzegster allerlei dingen over Hasse. Ook zegt hij dat hij denkt dat Hasse in gevaar is.

Egidius, een monnik die een paar nachten bij de huurlingen in de boerderij had moeten verblijven omdat hij op doorreis was geweest, was ook in Kampen. Hij wou Hasse op de brandstapel hebben omdat hij vond dat Hasse een heks was.

Hasse schrikt van het nieuws dat Gerrit vertelt. Ze zegt tegen hem: \"Dat is de man die een gevaar is voor uw Hasse\". Gerrrit springt boos op en slaat op de tafel.

Tieske, de hond van Hasse springt boos op en wil Gerrit grij-pen, maar Hasse roept hem net op tijd terug. Zodra ze de naam van de hond heeft gezegd gaat Gerrit bedenkelijk kijken. Hasse had ook een hond met die naam. Als Lysken dan ook nog komt aan komt gekropen weet hij dat de waarzegster Hasse is.

Hij vraagt haar of ze met hem wil trouwen. Eerst blijft ze weigeren, ze kan zichzelf best redden, ze kan die monnik (Egidius) best aan. Maar dan denkt ze aan Lysken.

Gerrit blijft maar vragen of ze trouwt met hem en ze zegt tegen hem dat ze er over na zal denken.Bijna 5 eeuwen later vond een historicus in de Kamper archie-ven een aantekening over 'hasse, meyster Ghert clockgieters husfrou'. Daaruit blijkt dat Hasse uiteindelijk wel is getrouwd met Gerrit.

TIJD


In het boek staat geen precieze tijd aangegeven. Het is in ieder geval een hele poos terug. Ik schat zo rond 1300. Achter in het boek staat een kaartje van Nederland. Namen als Oversticht, Gelre en Noorderkwartier staan daarop, dus dat is van een hele tijd terug.

De verteltijd is heel lang. Het is een boek van 260 bladzijden. Ik weet het niet precies, maar je doet er meer dan 15 uur over om het hele boek gelezen te hebben. De vertelde tijd is veel langer. Ik denk wel zo'n 5 à 6 jaar.

Alles wordt in chronologische volgorde verteld, er zijn geen flashbacks. Wel is het zo dat er op een gegeven moment twee situaties door elkaar gaan lopen. Hasse bij de Graafschappers en Gerrit als knecht van een klokkengieter. Je moet daardoor in rust lezen en je goed concentreren anders raak je in de war.

Mijn mening


Ik vond dit wel een mooi boek. Het taalgebruik is niet zo moeilijk en er blijft bijna altijd een beetje spanning in het verhaal zodat je makkelijk doorleest. Ik denk dat het ook erg meespeelt dat ik het wel een interessant onderwerp vind, van dat een meisje in de late middeleeuwen zich helemaal niet gedraagt als het standaard voorbeeld en ik het ook een interessante tijd vind waarin het verhaal zich afspeelt. Dit zou dus kunnen betekenen dat iemand anders het boek heel erg saai en vervelend kan vinden want dan zijn er wel stukken die je als langdradig en saai zou kunnen opvatten. Wat ik zelf minder vond aan het boek is dat het een beetje een raar eind heeft want het eindigt ermee dat Gerrit van Wou vraagt of Hasse met hem wil trouwen en dan staat helemaal aan het eind dat er in een archief is teruggevonden Hasse de vrouw van Gerrit van Wou was. Dan zit ik dus te bedenken, hoe heeft ze hem dat verteld, wat is er verder nog in die tijd gebeurd enz. en dat vind ik een best wel vervelend punt want ik vind het zelf leuker als alles verteld wordt en het verhaal goed eindigt. Maar toch was dit een mooi boek en zeker de moeite waard om te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen