U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anne Provoost - Vallen.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1005 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2529 woorden.

VallenAan de kant van da weg staan +-20 bomen, nog in tuin van opa

Gebroken kettingzaag

SHU-SHU is een gestreepte kater van C, Copernique is de poes van opa die meer bij C zit

C > L

C komt in klooster treinen om te dansen voor de auditie in NY, hier aan kon ze niet mee doen van wegen een blessure( gevallen door SIMPEL PLIE)=> nog 1 jaar wachten.

C heeft bierbruine ogen, lichte houd

Soeur wil dat de ganzen blijven, de beste bewakers, snateren als er iemand komt

Als hij terug kwam van C was er een agent die tegen hem zei: “ je hebt de deur laten open staan”, moeder staat binnen te praten met een andere agent, een 3e agent = werkbank in 2, frituurpan met vet erin, broodrooster, 2e tv deze was 2e hands( de andere was al gestolen voor ze daar aankwamen)

C ziet ree in bos

Soeur stookt hout van opa, hij legde dat achteraan in de tuin waar da omheining een muurtje een beetje lager is, soeur had het hout altijd gevonden.

Mama verkoopt 3 schilderijen van opa in de stad=> Amerikaan, fles champagne, nieuw kleedje

L brengt een kruiwagen vol hout naar S=> boom was niet van opa, maar hij wou hem wel weg .S wil geen hout van opa., C zegt dat t hout van een boer komt

S is als een oma voor C

Mama rommelt in dozen vol met krantenkoppen, brieven . Van opa ’s nachts en verbrand ze enkele dagen later

L haalt grap uit met mama=> speelt boef

Mama enkel met opa opgegroeid

L wil schilderij verkopen aan terrasjes op het markt plein, op de drempel van een keuken waarin Arabieren werken, maar lukt Ni eerste dag, tweede wel, eerst willen japanners het kopen, ze bieden tegen elkaar op, dan is er een vrouw die op Mary popines lijkt die het koopt maat moet goed worden ingepakt want ze is met het vliegtuig daarvoor heeft ze een touw nodig, dat wordt aangegeven door een kok uit een van de keukens, van dat geld gaat hij een ijsje eten en een pistool kopen. Opa zou in duisternis geleefd hebben,” iemand die zo veel moeite doet om licht in zen landschap te brengen een schilderij is een prentje van de ziel”+ (koper vh. schilderij, vrouw dat op MP lijkt) de prijs is wel minder dan verwacht

Schilderij = net een overbelichte foto= typisch opa, bracht veel licht in zen tekeningen in

Ren C maken s avonds 5 kransen van gevlochten riet.

Parelgrijze duif in kelder

C zet L op proef=> L moet duif vangen= om te zien of hij ze kan doden of niet

De dozen onder mama’s bed zijn weg => verbrand, na dood toch niet terug “normaal”kunnen leven

C rijdt in Mercedes of Citroën als ze haar tegen houden zegt ze dat ze niet wist dat ze hier 18 moet zijn om met de auto te rijden, want ze heeft een rijbewijs om met de auto te rijden in Engeland, ze spreekt dan Engels en houd haar van den domme ze rijdt normaal niet met vitesse, nu wel.

L en mama zijn met de bus en trein naar het buitenverblijfje gekomen

Als L zijn vrienden opbelt, omdat ze hadden beloofd dat ze gingen afkomen

Arno=heeft hij via een vriend ontmoet op een feestje; zijn ma aan de lijn weet niet dat hij gaat afkomen maar wel dat hij naar 2 opera’s ging gaan: Othello en La Bohème.Frederic(fred)= drummer van de band komt niet heeft een Yamaha gekocht en moet deze aan zijn opa terug betalen. Moumouche= komt niet, nieuw lief Sabrina, en ze is al zo onzeker dus hij kan ze nu niet in de steek laten.

L in bad, agent naast hem, deze wou zijn moeder spreken, was daar al eerder geweest hij kon binnen want de keukendeur was niet toe, want ze hadden een spoor van de dieven vroegen om de gestolen goedreen te identificeren en beter te beschrijven. Eerst waren er enkel diefstallen in de stad en nu ook er buiten, want in de omgeving woonde maar 5 mensen ( C/R/S/mama/boerin/L)

L dacht dat iedereen informatie oven opa voor hem achter hield + stadje op sterk water. Met het geld van het schilderij koopt hij een pistool, nu heeft hij genoeg geld. Toen hij eerst de wapenwinkel binnenstapte was er = het zaakvoeder, René, en 2 klanten Benoît ( blond, blauwe ogen)en Alex(donker)

Ze vonden opa een geweldige man, iemand die te veel door slijk wordt gehaald, zijn idealen= gehoorzaamheid, alles handelen in het belang van het land. Als hij daar terug kwam waren A en B daar ook, L beweerde dat hij 17 was (ipv 15) hij kreeg het alarm pistool mee in een kakigroen etui met een plastiek zak er rond.L wedt Tintin genoemd vanwege zen haar, en omdat ze zijn naam niet kende van de eerste keer( de vorige).A zegt dat je moet durven schieten.A en B willen L in hun clubje; B wil L leren schieten, is beste scherpschutter vd streek. L laat zen haar milimeren bij Nadine, de kapster waar hij vorige keer ( de eerste dag VVD vakantie ook al zen haar had laten knippen)hij zei dat hij het toch te lang vond.N= opa gaf illegale praktijken door.Tegen sluitingsuur weg bij N naar huis via rare buurt, daar is depot, hierin werden gestolen goederen gevonden, komt daar 4 agenten tegen, later nog2die uit gebouw kwam 1 in agent en andere in burger.Later 5 Arabieren vragen wat hij doet”wandelen” ( in een doodlopende straat); 1dacht dat hij een skinhead was, andere dacht dat hij bij de politie hoorde, L trekt een pistool en dat wordt uit zen handen gestompt en hij wordt op de grond geslagen.2agenten vind hem zonder pistool willen hem naar ziekenhuis brengen, maar hij wil naar dokter van opa ( naar B)=> Reu Machavelli 69( appartement, klein en niet mooi ingericht) zijn wonden waren beperkt: bovenste lip, B heeft hond Tacha(dobberman), likte zijn bloed op, B= journalist hij moet eigelijk enkel zoon spelen want zijn ouders zijn stinkend rijk, L leent geladen pistool van B (legt dat in koffer waar de kettingzaag ligt).B huurt kelder ( duurder dan app, maar ruimte nodig=> voedingsopslag, schieten)A wou wijnkelder, in kelder hing dode hinde, dat hadden ze die morgen neergeschoten( buiten jacht seizoen), B=”in zijn jeugd merel gedood, met gebroken poot, doden is nodig om de zuiverheid van het ras te onderhouden” daarom is L ook bij A en B.

A brengt L op moto naar huis A=B kiest zijn vrienden zorgvuldig, ik ken hem 4 jaar en ik houd niet van pistolen wel van messen” als hij thuis kwam zat mama voorover gebogen naar +-10oude foto’s van opa te kijken en ze inde juiste volgorde leggen, haar zus dood op 7.5 jaar, aan longontsteking en te weinig eten, de nonnen verdeelde het eten en opa kan zien dat ze achterhielden, vanuit zen dakraam, voor da 15 joden in de kelder van de pastorie(naar pools concentratie kamp)+5nonnen tegen muur, S was er niet bij ze moeste naar stad voor onderzoek=> nu schuldgevoel opa wrokt zich; als de 15 joden buiten gingen in tuin dan 3/4 nonnen op uitkijk), dus de dood van zus is de schuld van da nonnen ook foto van S(“van Paula voor Felix”)=> voor ze in pastorie ging koppel met opa, ze kent de elkaar al van kinds af aan Paula was haar naam toen, opa kon het niet verkroppen dat ze hem heeft laten stikken.

Als C danst is het net of ze steeds valt, ze naar de grond wordt ze wil haar eigen dans maken waarbij ze zich aan flarden kan bewegen toegezogen.L wou de tv luider zetten; enkel beeld geen klank, na reparatie vijzen kwijt, weer van typmachine opa maakte ook pamfletten van opa gebruiken, van uit elkaar, op rol nog te lezen: “ Auschwitz 1945” C is het niet eens met de gedachte van L, hij heeft idd de joden gered omdat er geen tijd meer was ze te vergassen, einde vd oorlog omdat ze terug kwamen, kon opa niet geloven dat deze kampen bestonden, hij minimaliseerde het probleem.

Banden van de moto van A stuk gestoken= Arabieren.Op radio programma haalt B dat aan en doet zich voor als Jonny Tureau( jonny)omdat hij ‘zijn’ naam moet geven. A = activist= tegen buitenlanders die denken dat ze alles mogen. B maakt zaag van L.C rijdt met L naar B omdat hij anders de helling niet op kan met de zaag, in ruil voor de maak=boom rooien, staat in de weg om fabrieksgebouw in het oog te houden, worden illegalen onder gebracht, is enige buurt waar ze niet worden weggeprotesteerd. Linde aan depot weg=+-10jaar=van zelf daar=nooit onderhouden geweest= schuine stam= ingesneden door jonge mensen die zich vervelde= op kleien plein waar illegale geparkeerde autowrakken staan= openbaar terrein, met auto van C , nummerplaat wordt afgedekt met grijze plastiek zak

A=/ filosoof, =/prater, = doener

Basisregel= 1=als je gepakt wordt=> je hebt alleen gehandeld, zonder medeplichtigen, zonder plan, je had een geweldfilm gezien en verveelde je

Regel 2=gewond= alle gevaar uitschakelen en blijf bij het slachtoffer

In werkpak met pet en stofbril ( om niet herkend te worden) op, linde zodanig ingesneden dat hij juist niet omvalt werkpak en zo in plastiek zak onder boom aan bushokje gelegd, bij even wachten zien ze groep Arabieren 1 er van heeft L toen aan gevallen, ze gaan er op af, splitten in smal straatje, andere jongen komt af, deze heeft niets met de groep te maken en wordt in elkaar geslagen een de lende en de heup.

De aannemer van de verbouwingen wordt verdacht dat hij iemand zou hebben ingehuurd om de linde weg te rooien omdat hij zijn plannes al lang in de war gooide het was enkele zinloze vandalen streek.

B vroeg benzine voor Molotovs te maken, nu de boom weg was was het nu tijd voor het echte werk. Wil 5 cocktails in pastorie gooien=> B=opwarming, A= omdat C joods is.B verklaart vriendschap” soms heb je een hekel aan me, dat is een goed teken, echte vrienden, geven nu en dan het gevoel dat ze naar je keel grijpen, vrienden moeten gevoelens kweken…”

Gemeenteraad beslist of depot wordt gerestaureerd, sanitair, elektriciteit voor asielzoekers .

B gaat meer en meer met C om, C vindt B geweldig, ze zou meteen verliefd op hem kunnen worden.

L is innemend en niet uitdagend .Rem van de auto werkt niet, dat merken ze als ze hout willen gaan halen.

C is joods, wordt via de moeder doorgegeven en haar moeder was 1 van de 15 joden tss de 2 en de15 jaar die vroeger in de kelder hebben gezeten.

L gooit eerste en enige cocktail, brand in Cercle=> reserve - autobanden.

B en A melden L nieuws van de betoging, was niet echt van zin te gaan, maar hout van 3 dagen weg, hij dacht dat Arabieren dat gedaan hadden k, maar t was Ruth, dus hij naar betoging, de sfeer was er zeer aangenaam en ontspannen, later niet meer=> “Bemin ons land of verlaat het”, meer dan 1000 man als tegen betoging voor de buitenlanders, de anderen weren duidelijk in de minderheid, maar C was er bij, er werden eieren gegooide vanuit de ramen stenen werden van op de grond terug gegooid.

Na de betoging en de motolov gegooid te hebben A= naar betoging, B= naar Reu Gallant, L= naar huis.

S wil terug asielzoekers opnemen, 2 gezinnen uit Zaïre en 3 uit Tsjaad.

Sporen van de cocktails laat L verbranden in een ijzeren emmer, B had duidelijk te veel gemorst, deur Smidse in brand, L probeerde brand te blussen met zijn handen maar geblust door hevige regen. Stond buiten en zag hoe c in de gevaarlijke bocht slipte, de berm, door de berm, de afgrond in raakte rotsblokken en kwam met snuit op de grond terecht, in brand, op 4 wielen, haar boven lichaam lag schuin over de passagiers stoel, ze had haar gordel nog aan, L zaagde die door met de ketting zaag ( paarse carrycan werd gevuld in garage ‘ Pluvier’), haar linker voet zat nog vast onder een stang, deze was door de val door de bodem van de auto geschoten, omdat het vuur steeds harder begon te waaien, het regende bijna niet meer, zaagde u haar linker voet door boven haar enkel, ipv de stang. B belde hem om hem te feliciteren. L = redder van Saint- Antoine, B stuurde brieven, telefoneerde, telegram, … L ging naar S=’ C kreeg tel van B =’de zaak met de zaag was geen ongeluk, het was een afrekening , ik had iets met je te regelen, en omdat L beter weet waar je uithangt , heeft hij dat voor me gedaan’

L= B was verliefd op C, C wees hem af, en B wou zich wreken.

S= mss 2 vliegen in 1 klap, held + B had zich kunnen wreken .

R had bloemen mee voor L maar L mocht pas 2 dagen na ongeluk naar C gaan, wat hij niet deed. Omdat hij niet goed weet of hij haar gered heeft of niet, ze zal nooit meer kunnen dansen, wat ze net zo graag wou.en de brandweer had hem verteld dat de voet gered kon worden door de spaak weg te trekken , want ze was gebroken langs een kant. Brandweer wil L een ereteken geven.

B had soort varen mee voor L, L wou B aangeven, b = heel rustig, als het er op aankomt heb ik er niets mee te maken.L naar politie, B aangeven= Fred ( dezelfde die hem had gevonden), kende B en was er zeer opgetogen van en geloofde niet dat hij gemeen zou doen tegen vreemdelingen .

Politie vindt pistool en ondervraagt L, omdat hij minder jarig is kan hij naar huis gaan, A moet blijven, en houd vol dat hij alleen gehandeld heeft, zoals de basisregel is; B wordt geïnterviewd op tv=> L = heethoofd; omdat C joods is heeft hij sneller naar de zaag gegrepen, ik vond hem te radicaal wij willen buitenlanders buiten, maar op een menselijke manier, en ja ik heb wapens in mijn kelder met een vergunning, om te jagen, maar mijn pistolen en revolvers gebruik ik niet.

L heeft reactie depressie, hij moest de dokter beloven dat hij elke dag zou bellen en zeggen wat hij gedaan heeft, wat hij wel beloofde maar niet deed.

Klein meisje( jonge vrouw) stond te wuiven voor raam vroeg om hulp, ze moest aardappels naar S dragen, daar waren ze ondertussen alles aan het klaar zetten om da asielzoekers te ontvangen.

Boven stonden emmers water klaar, ze verwachtte terug neonazi aanslagen. Groot probleem was de verwarming, maar centrale was te duur, en te weinig hout voor de winter, L begon terug te hakken en later ook met kettingzaag.

L gaat C thuis bezoeken, veel pijn, haar been was afgedekt met een kooivormige bescherming, anders kon ze de zwaarte van de deken en het laken niet verdragen. Bekend alles ivm cocktail, B,…

C wou L aangeven.

L gaf asielzoekers rondleiding in Engels.

L belde C voor zijn vertrek:

C heeft L niet aangegeven=” wat me zo beviel was je kwetsbaarheid, maar dat heeft nu een keerzijde gekregen.”Lucas Beige

Mama

opa= (Felix Stockx)= lijder extreme rechtse groep

Ruth

Caitline Rose Meadows

Soeur ( Paula)

Alex

Benoît

René( uitbater wapenwinkel)

Boerin

Nadine= kapster

Fred ( politie agent)

Titel verklaringa) da manier waarop C danst, een steeds vallende manier.

b) L is in de val( len) gelopen van B, en wordt nu zwart gemaakt
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen