U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Hasse Simonsdochter.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/9436156/ en is laatst upgedate op 23/08/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 975 woorden.


UITGEVER: Lemniscaat


JAAR: 1999


3 GENRE: Historische Roman


4 GEBEURTENISSEN:


Het verhaal speelt zich af rond 1480. Hasse Simonsdochter is het kind van een mandenvlechter en de mensen in haar dorp denken dat ze een elvenkind is en daarom wordt ze altijd uitgescholden. Daardoor brengt ze veel tijd door in de rietlanden en daar zorgt ze voor zichzelf. Op een dag is ze weer in de rietlanden en wordt ze bijna verkracht door een paar schapenhoeders. Gelukkig komt Jan van Schaffelaar er aan en in het gevecht met de schapenhoeders, komt er een om het leven. Een tijdje later hoort ze dat Jan van Schaffelaar onthoofd zal worden voor de dood op een Schapenhoeder. Dit wil ze voorkomen en ze redt hem van het schavot door hem te verbidden. Dit betekent dat ze getrouwd is met een huurling en dat ze uit Kampen, haar lievelings stad moeten. Ze gaan samen naar Zutphen en daar is hij aanvoerder van een bende huurlingen. Van Schaffelaar krijgt een opdracht om de Barnevelders te terroriseren en zo gaan ze naar Barneveld. Hier krijgt Hasse haar dochter en als ze eenmaal over de bevalling heen, is doet ze mee met de veroveringen van hun bende. Dat een vrouw meedoet met een bende wordt haar niet in dank afgenomen door broeder Thomas en deze zal er alles aan doen om haar te vermoorden. Op een dag worden klokkengieter Geert en zijn knecht en neef Gerrit door de Bende een tijdje gevangen genomen. In deze tijd wordt Gerrit verliefd op Hasse, maar Hasse vindt hem niet eens aardig. Als in juli 1482 de bende in het nauw gedreven wordt mede door de fanatieke monnik, moet van Schaffelaar zelfmoord plegen. Hasse mag nu weer terug naar Kampen en daar trouwt ze toch met Gerrit van Wou.


5 PERSONEN: Hasse is de hoofdpersoon in dit verhaal. Ze vindt het niet leuk om gewoon huisvrouw te zijn en ze is graag op jacht. Ze ziet er anders uit dan de meeste mensen van die tijd, ze heeft zwart haar, ze heeft een donkere huidskleur en ze is tenger gebouwd. Hasse moet op het einde van het verhaal als ze met Gerrit trouwt toch veranderen in een huisvrouw, omdat ze haar dochter moet verzorgen. Jan van Schaffelaar is ook een belangrijk persoon, hij is half van adel en houdt van vechten.


6 PLAATS: In Kampen, Zutphen en Barneveld.


7 TIJD: Het speelt zich af rond 1480, dit weet ik omdat het in het boek staat.


De verteltijd is 260 bladzijden en de vertelde tijd is ongeveer 2 jaar.


In het boek wordt er veel gebruik gemaakt van tijdvertraging en tijdversnelling.


Alles wordt in chronologische volgorde vertelt, er zijn wel veel flasbacks, Hasse denkt bijvoorbeeld vaak terug aan de rietlanden.


8 BEGIN: Het verhaal begint midden in de gebeurtenissen.


9 PROBLEEM EN AFLOOP: Het belangrijkste probleem gebeurt wanneer Jan van Schaffelaar zelfmoord pleegt.


Het boek heeft geen goede en geen slechte afloop. Jan van Schaffelaar gaat op het einde dood, maar ook


trouwt ze op het einde met Gerrit van Wou. Het boek heeft een gesloten einde en het is een realistisch verhaal.


10 PERSPECTIEF: het boek is geschreven in het hij/zij perspectief.


11 THEMA: Het thema is spanning en liefde.


12 BEOORDELING:


Ik heb het boek zo snel mogelijk uitgelezen omdat, je je er helemaal door laat meeslepen. Dit begint pas als ze Jan van Schaffelaar heeft verbeden, dan ‘moet’ je gewoon doorlezen om te weten te komen wat er gaat gebeuren, of hij haar gelijk dumpt of niet. De gebeurtenissen zijn erg spannend, zonder dat het echt eng is, je wilt gewoon graag doorlezen, als Jan van Schaffelaar dood verklaard is en dat niet blijkt te zijn, wil je toch graag weten of hij Hasse nog vindt.


Het is een boek over de middeleeuwen en daar lees ik graag over. Je kent bijna niets uit die wereld en zo kun je er toch bepaalde dingen over te weten komen, dat vind ik erg leuk.


Het is een boek met een goed; begin er gebeuren meteen al dingen, ook kom je goed te weten wat er met Hasse aan de hand is en waarom ze een elfenkind genoemd wordt, het is precies in de volgorde verteld, waarin het ook gebeurt, dat vindt ik erg handig. Ik vond het wel jammer dat het trouwen van Hasse met Gerrit van Wou niet echt omschreven wordt in het boek. Op het laatst staat gewoon dit zinnetje ‘Bijna vijf eeuwen later vond een historicus in de Kamper archieven een aantekening over ‘Hasse, meyster Ghert clockgieters husfrou’ hier moet je dan maar uit opmaken dat Gerrit en Hasse getrouwt zijn. Als het wel was omschreven zou het vast een ‘deel 2’ geworden zijn want, dan begint het boek weer opnieuw.


Ik vind het ook een erg origineel boek, ik had nog nooit iets gelezen, over een vrouw die een elfenkind is, een man van het schavot haalt en die meedoet met een bende. Het was allemaal nieuw voor mij.


Het boek is heel goed geschreven er is afwisseling in de lengte van zinnen, de namen van de mannen van de bende zijn heel mooi beschreven en elk bendelid vormt wel een uitzondering met de andere. In het midden van het boek is er wel even een moeilijk hoofdstuk, dit gaat over hoe Gerrit van Wou een klokgietersknecht wordt, dit is een belangrijk stukje van het verhaal, maar het is ook moeilijker te begrijpen.


Kortom ik vind dit een heel mooi en goed boek, ik heb bijna geen minpunten en daarom zou ik het makkelijk een 8 of een 9 geven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen