Boekverslag : Ed Franck - Zomer 17
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 720 woorden.

Zomer Zeventien



auteur: Ed Franck

verschijningsdatum: 1990

aantal pagina’s: 160

Oorspronkelijk Nederlands boek



TITELVERKLARING

De titel verwijst naar een jongen die Peter heet en in het jaar dat het boek zich afspeelt zeventien zal worden. Hij maakt in de zomer een reis naar Santiago de Compostela en die zal uiteindelijk de reis van zijn leven worden.



INHOUD

Het boek zelf handelt over de strijd van een tiener met zichzelf, een gevecht dat enkel kan gewonnen worden door vrede te sluiten. Peter, de hoofdpersonage, heeft last van enorm veel puberale kleinigheden. Hij vind zijn plaats niet in de maatschappij, niemand denkt hem te begrijpen, hij voelt zich zo anders dan alle anderen en weet zich geen weg meer op de plaats waar hij woont. Maar dat is niet alles Peter mag dan wel deze alledaagse probleman hebben maar er is meer... Hij woont samen met zijn moeder, stiefvader, twee oudere broers en een hele hoop kleine keuteltjes die zijn moeder het knap lastig maken. De stiefvader van Peter heeft een groot alcoholprobleem en komt vaak beschonken thuis. Als hij teveel op heeft wordt hij agressief, slaat zijn vrouw en kleineert het hele gezin verbaal (of lichamelijk). Iedereen is bang van hem en in huis is de spanning bijna niet te harden. Daarnaast heeft hij ook nog problemen met zijn sociale contacten; hij is een buitenstaander. Nog een thema van dit boek is zwerftochten. Peter wil zichzelf ontdekken op gronden die hij in zijn thuisplaats niet kan vinden. Hij besluit een fietstocht te maken naar Santiago de Compostela in Spanje.



SITUERING

Het boek speelt zich voor een groot deel af in Limburg. Als Peter op zijn zelfondekkingsreis vertrekt speelt het boek zich af tussen de prachtige en adembenemende landschappen van het zuiden van België, Frankrijk en Spanje. Het boek is chronologisch opgebouwt maar dat patroon wordt op enkele momenten onderbroken door flash-backs of gedachten van Peter. Dit wordt duidelijk aangetoont door de schuingedrukte tekst. Enkele mooie voorbeelden hiervan zijn te vinden op p 33 en 121. Op bijna iedere pagina is het verhaal geïllustreerd met zulke en vaak grappige gedachtensprongen.



MOOISTE PASSAGE

De passage op pagina 153 sprak mij het meeste aan;

Hij fietste tegen de wind in, niets kon hem kleinkrijgen, zijn wil zegevierde over zon en wind en dorst en vermoeide spieren in dit landschap dat hem boven zichzelf uittilde. En eindelijk, eindelijk herkende hij het gevoel dat diep in hem wroette, dat al dagenlang een naam zocht om definitief te bestaan. “Het is alsof ik langzaam uit een blok marmer vrijkom onder de zelfbewuste handen van een beeldhouwer. En die beeldhouwer ben ikzelf”.

Maar deze passage vind ik even goed als deze (een beetje het vervolg) op pagina 155

Ze stonden op de rand van de bergflank. Peter keek in de diepte, met de machtige Keltische scheppingen in de rug. De nacht bestond volledig uit wind en onduidelijke horizonten. Een rijk gevoel doordrong hem. “Ik zou een woord moeten vinden dat alles samenbalt. Maar ik denk niet dat ik een oor vind dat het woord begrijpt.”

Dit vind ik de mooiste stukken omdat ze een zeer hoge graad van inleefbaarheid hebben. Het voelt alsof je zelf in een prachtig landschap staat te mooi om te beschrijven. De meningen van Peter tussenin zetten mij aan tot nadenken en daarvan hou ik in een boek.



EIGEN MENING

In tegenstelling tot de recentie uit De Standaard vind ik dit boek niet zo bijzonder goed. Dat het boek meeslepend is kan ik niet ontkennen want de beschrijvingen zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Het boek neemt je dan ook mee naar de pittoreske dorpjes, de adembenemende landschappen en het verleden van Peter. Wat ik dus jammer vind aan dit boek is dat er weinig verhaal inzit, daarmee bedoel ik dat er geen spectaculaire wendingen zijn. Peter heeft problemen en gaat fietsen punt. Er gebeuren geen zaken zoals zijn fiets die gestolen wordt of andere zulke tegenslagen. Verder vind ik wel de flash-backs zeer inleefbaar en vaak ook meeslepend, humoristisch of ontroerend. De andere personages zijn allemaal lichtjes excentriek maar dat is zeker geen nadeel. Het allerlaatste dat ik nog op het boek wil aanmerken is dat ik het tweede deel van het boek eerder als een reisgids beschouw dan als een verhaal dat is wel jammer want het verhaal loopt verloren tussen de dorpnamen. Op alle andere gebieden ga ik akkoord met de punten in de recentie.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen