U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Margriet De Moor - Zee-binnen.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1839 en is laatst upgedate op 10/01/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 931 woorden.

Personen:De meest belangrijke

Vincent Lukas – de vinder van de agenda. Hij is een dierenarts en eigenlijk helemaal niet het type om overspel te plegen, omdat hij zielsveel houdt van zijn vrouw Noor. Hij krijgt echter een relatie met Gemma, de vrouw waar hij het agenda van vindt.Noor Lukas- zij is de vrouw van Vincent, en ze houdt nog altijd zielsveel van hem. Ze is heel onzeker over de trpuwheid van haar man, en is daardoor een hele tijd depressief geweest.Gemma Meeuwenoord van Rijn-Dit is een vrouw met een dramatische jeugd. Het is een sterke persoonlijkheid, want je hoort niet dat ze depressief is geweest. Ze staat haar mannetje. Zij krijgt een relatie met haar dierenarts, de vinder van het agenda,Vincent dus.De iets minder belangrijkeSonja Lukas – de dochter van Vincent en Noor. Eigenlijk zien we niet veel meer van haar dan chattend achter de computer met haar Belgische chatvriend op zee.De oom van vincent- we zien hem in de diverse flashbacks van Vincent. Hij is maar een paar jaar ouder dan Vincent, en Vincent en hij zaten altijd achter dezelfde vrouw aan, maar vincent wil eigenlijk niks meer van de oom weten. Hij maakt Noor wijs dat Vincent vreemd gaat, waardoor zij in een diep dal terecht komt. Ik krijg het gevoel dat hij eigenlijk wel iets met Noor zou willen.

Vertelwijze van het boekHet is een auctoriaal verhaal. Dat merk je vooral in de 1e hoofdtukjes. Op bladzijde 15 lezen we bijvoorbeeld het volgende ‘ Hij loopt over straat. Blauwe gabardine jas, niet dichtgeknoopt, hij draag ook geen sjaal. Morgenochtend zal hij beslist op tijd per auto in Utrecht zijn gearriveerd…’ de schrijfster ziet hem dus lopen op straat, en weet zijn beroep, werkplaats enzovoorts al. Later zien we ook zijn gedachten en zijn herinneringen, maar ook die van Gemma en soms die van Noor. Vaak wordt ook de lezer aangesproken door de schrijfster bijvoorbeeld op bladzijde 15 waarin staat ‘Mooi, en wie kent niet de razernij nu en dan, het op zijn zachtst gezegd dodelijk zelfmedelijden omdat onder het allerbelangrijkste in je leven wettig en duurzaam een streep is gezet? Wie is er in zijn hart niet absoluut zeker van dat de ware ontmoeting nog komt?’ waarbij het natuurlijk de bedoeling is dat de schrijver zich gaat identificeren met de hoofdpersoon.Genre: Roman (staat zelfs op voorkant)

Flaptekst:

Het is nacht. Terwijl zijn vrouw slaapt, loopt een man in de regen op straat. Hij ziet een zakagendaatje liggen, raapt het op en leest even later zijn eigen naam.

Zee-Binnen is een tedere roman over een liefdesavontuur waarvan de einddatum als bij afspraak tevoren vastligt. In de gebeurtenissen, die zich in weerwil van alle tragiek steeds licht en transparant voordoen, is een weg met zijn onverklaarbare ongelukken de rol toebedeelt om het leven van de mooie, trouwhartige Noor en dat van Gemma met haar onthutsende verleden met elkaar te verbinden.Samenvatting

In het begin van het boek zien we een vrouw een agenda verliezen en een man dit agenda oppakken. Hij blijkt Vincent te heten, met een vrouw genaamd Noor te zijn getrouwd en dierenarts te zijn. Vincent ziet tot zijn grote verbazing zijn eigen naam in het agenda staan. Hij ziet dat de vrouw (want dat weet hij door de manier van dingen noteren), een afsprak bij hem in de dierenkliniek heeft. Aan de hand van de afspraken en notities maakt hij een beeld in zijn hoofd van de vrouw, en wordt hij eigenlijk verliefd op haar en al snel kan hij aan niets anders meer denken en bij alles wat hij doet, zit haar beeld in zijn hoofd. Als de vrouw bij hem op bezoekuur komt laat hij niks merken. Later belt hij haar op en spreekt bij haar af. Er is zeker sprake van spanning tussen Vincent en Gemma (want zo heet ze) maar er gebeurt nog niets. Bij latere afspraken komen we meer over Gemma’s en Vincent’s verleden. Zo komen we te weten dat Noor een hele poos erg depressief was omdat ze bang was dat Vincent vreemd zou gaan, en dat Gemma aan met kerst naar New York zal vertrekken (samen met haar kinderen), aangezien haar man daar werkt. Ook komen we te weten dat Gemma d’r leven niet bepaald over rozen gegaan. Zo is haar broer verongelukt op de weg van Zee naar Binnen (titel) toen hij op weg was naar zijn geliefde Saskia, gleed haar zus uit toen ze haar evenwicht probeerde te bewaren op een beijzeld dak, is haar vader doodgegaan aan kanker, en heeft haar moeder zelfmoord gepleegd toen Gemma in coma lag. Ze ontwaakte uit haar coma op haar 17e, en toen was ze dus alleen. Haar oom en tante verkochten het familiebedrijf, de bollen kwekerij van haar vader, en namen Gemma in huis. Op haar 18e verjaardag ontmoette ze haar toekomstige man, om na 22 jaar vreemd te gaan met Vincent. Met kerst is het buitenechtelijke avontuur afgelopen, en gaan ze allebei weer verder met hun leven.Nog even heel kort:

De ruimte waarin het verhaal zich afspeelt is de bollenstreek bij zee. Als een rode draad door het verhaal loopt de gevaarlijke weg Zee-Binnen, waar al aardig wat mensen zijn verongelukt (waaronder Laurens, de broer van Gemma). Het einde stond eigenlijk al eerder vast dan op de laatste pagina, namelijk het vertrek van Gemma naar NY met kerst. Het onderwerp van het verhaal is de relatie tussen Gemma en Vincent en de problemen die die relatie met zich meebrengt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen