Boekverslag : Yvonne Keuls - De Moeder Van David S
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2191 woorden.

Auteur

Yvonne Keuls.Titel

De moeder van David S. in, Wolters Noordhoff, Baarn, 1996, 256 blz. (eerste druk 1980).Genre

Psychologische romanKeuze. Waarom dit boek?

Ik heb het boek gekozen op aanrade van een vriendin. Zij zei dat het een goed en leuk boek om te lezen was.Inhoud. Mijn eerste reactie.

Ik vond het een heel interessant boek. Het was makkelijk te lezen en ook makkelijk te volgen. Soms stond er niet precies bij wie, wat zei maar als je dan even wat verder las werd je dat wel snel duidelijk.Samenvatting. Voordat ik het verhaal onderzoek.

De oudste van de familie is David, raakt verslaaft aan de drugs. Dit gebeurd eerst met wierook, maar later ook met echte drugs. De familie is zelf toen nog nooit in aanraking met drugs gekomen en weet ook niet wat de gevolgen daarvan zijn. Het duurt daardoor erg lang voordat de familie erachter is wat er aan de hand is. Het gezin heeft geleerd David los te laten exclusief Len (De moeder). Zij weigert om David los te laten. Hun Huwelijk lijkt stuk te lopen en de aandacht voor de andere gezinsleden is niets of heel weinig geworden. Doordat David zelf ook ziet dat hij veel leed aan zijn familie geeft krijgt hij een enorm schuldgevoel zodat hij doordat schuldgevoel steeds meer gaat gebruiken. Na een tijd krijgt David hulp van Kees, een psycholoog, hij probeert David door de drugs te begeleiden. David’s vriend Bennie, gebruikt samen met David drugs. Ze trekken samen op en gaan op stelen om geld te krijgen voor nieuwe drugs. David verzon allemaal trucjes om aan geld te komen, zo maakte hij gebruik van zijn moeder die een zwakheid voor hem had en hij vroeg haar om geld en als ze dat geld niet gaf, werd David veel kwaad aangedaan zei hij. Len en Simon (de vader) zien dat ze weer een normaal leven willen leven. Len besluit om samen om met Henriëtte naar Amerika te gaan voor een lange tijd. In Amerika komt ze in contact met een organisatie voor ouders met een kind als drugsverslaafde. In die groep leert ze hoe ze haar zelf kan reden en haar zoon.

Als ze terug komt in Nederland begint ze hier net zo'n groep waar ze in Amerika in aanraking mee was gekomen. Ze is zelf de leider met Simon, Gerrie en Tom (de ouders van Bennie). Na een tijd zitten ze met een vaste groep die eens in de week bij elkaar komen. Het gaat heel lang goed en het was heel leerzaam en gezellig, totdat er een telefoontje kwam dat Bennie gestorven was aan een overdosis drugs. De groep gaat door dit incident uit elkaar. Gerrie en Len die goede vriendinnen waren hebben nu ruzie om hun zoons. Gerrie bewijst Len dat Bennie is gestorven door de schuld van David.

Het bewijs is dat Bennie eerst clean was geworden maar sinds hij weer aanraking is gekomen met David was hij weer begonnen.

Na verloop van tijd had een oud-lid van de club de club weer opgericht. Gerrie deed ook weer mee omdat ze anderen mensen probeerde te helpen. Met David ging het nog niet echt goed maar een stuk beter dan voorheen. Hij vond het goed dat zijn ouders zo'n club hadden opgericht en daardoor kreeg hij wat minder schuldgevoelens zodat hij ook minder ging gebruiken. David kreeg geen geld meer van zijn ouders zodat hij bij zijn oma geld ging vragen. Met vele smoezen kwam hij toch aan genoeg geld voor drugs.

Later kreeg hij hulp van Marleen (David’s vriendin).Marleen was ook verslaafd geweest maar heeft na het afkicken geen drugs meer aangeraakt. Zij wou proberen om David van de drugs af te helpen. Na een paar maanden niks gehoord te hebben van hun twee, klopte Marleen op een dag aan en vroeg hun geld om weg te gaan omdat David toch niet te genezen viel. Dat geld gaven ze dan toch omdat zij wisten dat je niet met David kan leven. Aan het einde van het verhaal krijg je protesten van mensen die de maatregelen van de overheid niet goed vinden. Op het allerlaatst gaat Len naar David toe en hebben een goed gesprek. Len zegt dat zij nu weet hoe David is, in welke wereld hij leeft, dat hij andere gedachten heeft dan een normaal mens en dat Len haar leven niet meer laat beïnvloeden door David.Het onderzoek van de verhaaltechniek

Het taalgebruik in dit boek is vrij modern.

Het verhaal speelt zich af van 1979 tot ongeveer 1999.

Len: de moeder van David. Zij is een hoofdpersoon, want zij komt het meeste voor in het verhaal en je kunt je het beste in haar inleven.

Ze heeft rechtstreeks te maken met heb probleem, de verslaving van haar zoon.

Len is een karakter, omdat ze er in het verhaal veranderingen plaatsvinden; ze leert David los te laten en haar eigen leven op te pakken.

Simon: de vader van David en man van Len. Simon is geen hoofdpersoon, maar een achtergrondfiguur. Je kunt je namelijk niet in hem inleven, je leert hem niet echt kennen zoals je bij Len doet. Wel is Simon een karakter, hij verandert namelijk ook, net als Len, in het verhaal door David los te laten en hem op de juiste wijze te behandelen.

David: de drugverslaafde zoon van Len en Simon. David is een hoofdpersoon, omdat hij met het probleem in het boek te maken heeft en eigenlijk het probleem zelf is. Ook is er veel aandacht aan hem besteed en het boek gaat voor een groot deel over hem. Hij is ook een karakter, want het is een levensecht persoon voor de lezer en je ziet hem echt ouder worden, dus veranderen.

Josien: andere dochter van Len en Simon, zusje van David. Achtergrondfiguur, zij geeft op dezelfde manier als Juliëtje aan, hoe de kinderen worden verwaarloosd. Josien is een type, want zij wordt niet uitgebreid beschreven en je leert haar niet kennen.

Juliëtje: dochter van Len en Simon en zusje van David. Zij is een achtergrondfiguur, ze heeft alleen maar een functie in het verhaal te laten zien dat de moeder alleen maar aandacht besteedt aan haar zoon en de andere kinderen verwaarloosd. Er is ook weinig aandacht voor haar in het verhaal. Ze is een type, want je leert maar één karaktereigenschap van haar kennen: ze kan goed met David omgaan en ze weet precies wat haar ouders verkeerd doen.

Brammetje: zoon van Len en Simon, broertje van David. Brammetje is om dezelfde reden als bij Josien een achtergrondfiguur en ook net als Josien een type.

Oma: de moeder van Len. Is een achtergrondfiguur. Ze heeft alleen als functie, iemand waar David naartoe kan als hij geld nodig heeft en zo ook zijn ouders misleid doordat het net lijkt alsof hij niet meer chanteert.

Gerrie: de buurvrouw van Len en Simon. Zij is een achtergrondfiguur, want ze heeft niet rechtstreeks met het probleem te maken en ze is belangrijk voor de handeling, ze geeft, samen met Tom, voorlichting aan Len en Simon over de drugs. Z e is ook een type, want ze is niet uitgebreid beschreven en je leert maar één

karaktereigenschap van haar kennen: ze is rustig en stil, heeft een zachte stem.

Tom: buurman van Len en Simon. Achtergrondfiguur, want heeft ook niet rechtstreeks met het probleem te maken. Wel geeft hij diepte aan David door zijn behandeling van David. Type, want hij heeft maar één karaktereigenschap in het boek: hij verliest snel zijn controle en wordt snel woedend.

Bennie: zoon van Gerrie en Tom, vriend van David en ook aan drugs verslaafd. Is een achtergrondfiguur, want hij geeft diepte aan David door hem te betrekken in de drugswereld en hij is een type, want hij is verslaafd aan drugs en dat is de enige eigenschap die je van hem te zien krijgt.

Marleen: Vriendin van David. Ze is een achtergrondfiguur, want er wordt niet veel aandacht aan haar besteed en ze geeft diepe aan Len, omdat je dan ziet dat Len zorgzaam is. Ze is een type, omdat je haar niet leert kennen en ze niet psychologisch wort uitgewerkt.

Henriëtte: kinderpsychologe. Achtergrondfiguur, omdat ze alleen maar diepte aan

Len geeft, door haar te helpen en zo haar gevoelens naar boven te halen. Type, je

leert maar één eigenschap kennen, namelijk dat ze een rustige psychologe is.

Kees: Psycholoog van David. Is een achtergrondfiguur, want hij geeft diepte aan zowel David, door hem te begeleiden door de drugs, als aan Len, door haar niet te willen helpen en zo hoopt hij dat ze inziet dat ze wat fout doet. Hij is ook een type, omdat hij niet uitgebreid beschreven is.Thematiek

Het thema van dit boek is drugs en de relatie tussen een zoon en zijn moeder. David is aan de drugs en daar draait het hele boek om. Verder wordt het boek verteld door Len (zijn moeder) die dan vooral over David en zijn drugsprobleem vertelt.Samenvatting

Als Jen op jonge leeftijd al zwanger raakt, zijn zij en haar vriend, Simon, eigenlijk gedwongen om te trouwen. Als ze getrouwd zijn trekken ze in bij Jen’s moeder. De baby David is een heel onrustige baby, hij huilt veel. Er komen verschillende dokters kijken, maar geen dokter weet precies wat er is. Simon is in deze tijd aan het studeren en wordt gedwongen door zijn ouders om bij hen te komen wonen. Na een paar jaar krijgen ze hun tweede kind, Juliët. Zij is een rustig kind, vergeleken met David. David huilt nog steeds veel en er komen daardoor veel problemen in dit gezin. Dit heeft als gevolg dat Jen, Simon het huis uitzet. Even daarna wordt Juliët ziek. Na dit gaat het verhaal verder als David 15 jaar is. Jen en Simon zijn inmiddels verhuisd. David heeft een vriend, Bernard, die aan de drugs is en David wordt hierdoor beïnvloed. Hij gaat veel met Bernard om, besteed bijna tot geen tijd meer aan school en blijft hierdoor zitten. Hij doet alleen maar waar hij zin in heeft en Jen en Simon kunnen hem daar niet tegen. Zij proberen alles om David toch op het goede spoor te houden. Simon houdt veel van zeilen, daarom neemt hij David wel eens mee, maar hier is hij snel op uitgekeken. Hierna regelt Simon hem een baantje bij een kwekerij, zodat hij dan toch nog iets doet. Hij wordt hier niet voor betaald door zijn baas, maar Simon betaalt het loon aan David. Hij komt al snel niet meer opdagen op het werk en de baas wil hem niet meer hebben. Jen en Simon hebben het al snel gehad met David en besluiten daarom met z’n allen op vakantie te gaan, maar David heeft hier geen zin in en blijft alleen thuis. De buren houden ondertussen een oogje in het zeil. Ze worden na een week opgebeld door de buren dat ze snel naar huis moeten komen, anders loopt het helemaal uit de hand. Als ze thuis aankomen, komen ze terecht in een grote rotzooi. Overal flessen, troep en er lopen wildvreemde mensen rond en reageren naar Jen en Simon alsof zij daar wonen. Ze treffen Bernard ook in het huis aan en bellen zijn ouders op. Zijn ouders wonen bij Jen en Simon in de straat en willen een gesprek. De ouders van Bernard, Gerrie en Tom, hebben veel te vertellen over Bernard. Ze vertellen onder andere dat hij al een tijd aan de drugs is. Jen en Simon snappen er niet veel van, want zij hebben niet zo’n verstand van deze drugsindustrie. Gerrie en Tom vertellen dat het ook heel slecht gaat met David; hij steelt, hij gebruikt hasj, spijbelt en vernielt.

Literatuurgeschiedenis

Yvonne Keuls-Bamberg is geboren in Djakarta. Op haar zesde is ze verhuisd naar Nederland. Ze doorloopt eerst de HBS en behaalt daarna de akte voor onderwijzeres. Ze werkt o.a. in een opvanghuis voor aan heroïneverslaafde meisjes. Ze krijgt bekendheid met bewerkingen voor de radio en tv van De koperen tuin van Simon Vestdijk. De boeken der kleine zielen van Louis Couperus en Klaagheid om Agnes van Marnix Gijsen. In Het Vaderland en het Algemeen Dagblad schrijft ze cursiefjes, die later worden gebundeld Keuls potje en Keulsjeslief. Yvonne Keuls toont in haar werk een sterk sociaal gevoel voor jongeren die in moeilijkheden verkeren. Voorbeelden van boeken hierover zijn Jan rap en zijn maat (1977), De moeder van David S. (1980), Het verrotte leven van Floortje Bloem (1982) en Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel (1985). In de novelle Daniël Maandag (1988) verwerkt ze haar jeugd in Den Haag tijdens de oorlogsjaren.Beoordeling

Ik vind het een leuk boek om te lezen. Het is wel boeiend en spannend (je vraagt je af hoe het afloopt). Ik vind het een goed einde. Het is nl. best wel voorspelbaar dat David aan het eind afgekickt zou zijn. Het is een heel realistisch verhaal. Dat soort boeken vind ik leuker om te lezen in plaats van boeken waarbij het nooit kan dat het echt gebeurd is.Ik zou andere ook aanraden dit boek te lezen, want het is een mooi en leuk boek.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen