U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Yvonne Keuls - De Moeder Van David S..
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=339 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 765 woorden.

Samenvatting
Onderwerp: Drugs

Titelverklaring:

Yvonne keuls heeft deze titel gekozen omdat ze vind dat ouders van drugsverslaafden niet eerlijk worden behandeld.

De titel zelf word eigenlijk pas duidelijk als de moeder van David S. word gebeld door de politie, die aan haar vragen of ze met de moeder van David S. spreken?

personages:

David:

David is zestien jaar en raakt verslaafd aan de drugs. Doordat hij onder invloed van drugs, heeft hij nergens zin in.

Len:

Len is David’s moeder, zij wil hem koste wat het kost van de drugs af hebben. Dit gaat later ten koste van haar gezin.

Bennie:

Bennie is de vriend van David, hij komt in de gevangenis en hij en David zien elkaar een tijdje nietruimte:

de huizen waar David geleefd heeft zijn: in Den Haag en in Delft. Zijn andere woonplaatsen zijn de Amsterdamse drugsscène, de afkickboerderij en het politiebureau.Tijd:

Het verhaal is verteld over twintig jaar. Het verhaal begint met de geboorte van David. De laatste zeven jaar in het boek worden uitgebreider beschreven, omdat de laatste zeven jaar voor David het belangrijkste waren in verband met zijn drugsprobleem. Yvonne Keuls maakt in het boek ook gebruik van terugblikken.Samenvatting:

David de oudste zoon van de familie S. ,raakt aan de drugs verslaafd. Hij begint eerst met wierook, maar later ook met drugs. De grote problemen beginnen, wanneer de familie S. van vakantie terugkomt en er in het hele huis doodvreemden liggen te slapen. Later in het verhaal komen ze er achter dat David drugs gebruikt wanner hij dagenlang weg is met Bennie. Hierdoor besluit de familie David los te laten. Maar Len de moeder van david heeft hier nogal moeite mee en probeert David steeds terug te halen, hier gaat de familie S. langzamerhand kapot aan.

Dit ziet david ook, en daardoor gaat hij zich zo ellendig voelen dat hij steeds meer drugs gaat gebruiken. Hij krijgt hulp van kees een psycholoog, dit gaat een tijdje goed maar later ook niet meer. David stopt ermee. David zijn moeder Len raad hem vrijwillig aan dat hij naar een afkickcentrum gaat. Aan het eind van het verhaal blijkt dat David waarschijnlijk clean is, maar als hij eenmaal thuis is gaat hij ‘s nachts het huis uit, dit hoort Len en blijft hierdoor de hele nacht wakker, maar ‘s morgens beseft zij dat David het huis heeft verlaten om een shot te gaan halen.mening:

Ik vind de moeder van David S. samen met het boek ‘‘het verrotte leven van Floortje Bloem", de twee beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Dit zeg ik omdat Yvonne Keuls heel goed laat zien wat er gebeurt als je drugs gebruikt en dat als je drugs gebruikt dat je door allerlei dingen meer gaat gebruiken, bijvoorbeeld " Len de moeder van David kan David maar niet loslaten en daarom probeert ze hem steeds weer terug in het gezin te halen, dit lukt natuurlijk niet en doordat het niet lukt gaat het gezin "ten koste van David" ten onder. Op gegeven moment ziet David dit ook en krijgt een soort schuldgevoel, door dit schuldgevoel gaat hij steeds meer drugs gebruiken en gaat hier dan ook uiteindelijk hellemaal kapot aan."

Ik heb ook veel bewondering voor hoe het boek is geschreven. Hier bedoel ik mee dat ik bewondering heb voor Yvonne Keuls omdat ze er zoveel tijd aan besteed heeft, en dan bedoel ik niet tijd om het verhaal te verzinnen en te schrijven, maar op de manier hoe ze naar de moeder van David S. is toegestapt en heeft gezegd "ik wil je verhaal wel aan de wereld tonen". Later toen ze eenmaal het hele verhaal had gehoord ging ze er een boek van maken, maar ook na dat ze dit had gedaan bleef ze kontakt houden met de Moder van David S..

Dit alles aardig en wel het boek heeft natuurlijk niet alleen maar goede kanten. Bijvoorbeeld op het eind van het boek staat er dat "len David s’ nachts weg heeft horen gaan en dat ze er s’ morgens er pas achter kwam dat hij was vertrokken om een shot te nemen" dit is dan ook het einde. Maar eigenlijk is dit een raar einde want Len zegt niet waar David naartoe is en of hij ooit nog eens is teruggekomen in al die jaren voordat ze het verhaal aan Yvonne Keuls heeft verteld. Iets wat ik me daardoor afvraag is of david nu nog leeft en als hij nog leeft of hij dan van de drugs af is.

Door alle dingen die ik zo goed vind van de boeken van Yvonne keuls zal ik waarschijnlijk nog wel meer boeken van haar gaan lezen.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen